用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 有冇方法溜冰果陣吾會整到隻脚起哂水泡? ...
go

有冇方法溜冰果陣吾會整到隻脚起哂水泡?

女女其實係剛剛識溜冰,但無論佢著幾多對socks或者著大啲既鞋,每次佢玩完溜冰對脚都會起哂水泡,有冇媽咪可以分享吓心得呢?

原帖由 jjhwong 於 09-6-20 16:25 發表
女女其實係剛剛識溜冰,但無論佢著幾多對socks或者著大啲既鞋,每次佢玩完溜冰對脚都會起哂水泡,有冇媽咪可以分享吓心得呢?

係味咪對鞋太緊?溜冰鞋要著大一點!

對鞋鬆緊都試過,但都會有水泡,真係吾明
原帖由 無事忙 於 09-6-20 17:39 發表

係味咪對鞋太緊?溜冰鞋要著大一點!

原帖由 jjhwong 於 09-6-20 21:24 發表

請問你去邊度玩?以前有朋友在西九玩都有起水泡,但在又一城及圓方就ok。

應該要緊... 鬆會受傷...

係咪腳眼位有水泡???... 曾有coach 教, 用女仕們化妝用的海綿粉撲(細細塊簿簿地嗰D) 攝在腳眼位...

我自己平日著鞋, 如果新鞋刮腳起水泡, 我就會在傷口位膠布, 你試吓..??

或者問吓教練 or 冰場負責租鞋D staff, 睇吓佢地幫唔幫到你????

我囡式試過著過幾個size 鞋都話唔舒服, 佢細個又唔識表達, 租鞋D staff 有經驗一睇佢隻腳就知, 原來佢隻腳仔比較闊, 冰場D租鞋比較窄身, 所以唔fit...唔舒服

原帖由 jjhwong 於 09-6-20 21:24 發表

possible causes:
1 sizes not fitting (seems not your case)
2 cutting not fitting (you try to check it, but not easy. may also try skates of differnt rinks (as mentioned by ANC) to see if the situtuation improve. or you may buy your own one which fits her)
3 quality of skates too coarse (need really thick socks. seems that you already tried it. if the wound area is the same most time. try mmak's method, or stick circle-shaped thick cushion stickers (which is usu for protecting a smaller area on the skin against shoes...) on the frequently hurt areas.)
4 the kdi suffers skin allergy or other inborn physical weaknesses (eg your daughter has history of easily get wounded. in this case, better consult doctor. in this case, maybe need to play less skating)

hope this information useful to you.

原帖由 jjhwong 於 09-6-20 16:25 發表

醒目開學勳章

係邊個位有水泡呢,腳指?腳眼?如果在腳指,可以試下用女裝絲襪先包腳指再著襪。

我女都係腳眼位置zip一塊粉撲, 同埋鞋帶一定要縛得緊d

NatalieMa,

你囡9月開學後仲學唔學溜冰吖??...

我囡教練好full 9月無期, 唔知停唔停好??

原帖由 mmak 於 09-6-25 23:42 發表
NatalieMa,

唉!仲諗緊...因為佢個教練唔好, 成日dum時間, 想換教練, 其實都學咗2年, 唔學又好似好嘥, 如果繼續學, 又驚影響佢d功課...
其實我女學緊好多野, 9月真係點都要cut2, 3樣, 但係佢樣樣都唔想cut, 除咗piano, 真係比佢激死...

原帖由 mmak 於 09-6-25 23:42 發表
NatalieMa,

你個教練咁full, 係咪教得好好呀? 可以pm佢個名比我嗎? 因為我想搵個好教練比個細女, thanks!

個教練都唔錯係男教練, 我想揀嘅時間就無囉...就算有都要3個人一班, 太多人好似學唔到嘢...

而且個女就嚟上 freestyle, 想轉個女仔教, 好似女教練好D, 我見D動作好優美, 男人嗰D好似生硬D...??  

原帖由 NatalieMaMa 於 09-6-26 00:17 發表

你個教練咁full, 係咪教得好好呀? 可以pm佢個名比我嗎? 因為我想搵個好教練比個細女, thanks!

我囡都學咗2年, 係囉..唔學又好似好嘥, 而且佢鐘意想繼續學..........
又係因為學緊好多野, 好難夾時間...好煩..
我囡又係樣樣都唔想cut, 愈學愈多... 我D親戚成日以為我迫個囡去學咁多嘢~~~ 其實係我被迫要帶佢去學嘢, 又忙, 又倦, 又熱 ..不知幾想留係屋企攤吓冷氣, 上吓網....
我囡怕熱, 先好勉強咁肯俾我cut 咗tennis咋...

聽朋友講P1 功課唔算多, 希望D 課外活動 可以繼續, 其實佢樣樣都返得好開心, 佢每次都好祈待去見D導師&朋友仔.

原帖由 NatalieMaMa 於 09-6-26 00:13 發表

唉!仲諗緊...因為佢個教練唔好, 成日dum時間, 想換教練, 其實都學咗2年, 唔學又好似好嘥, 如果繼續學, 又驚影響佢d功課...
其實我女學緊好多野, 9月真係點都要cut2, 3樣, 但係佢樣樣都唔想cut, 除咗piano, 真係比佢激死...

我女而家已經學緊freestyle la, 我又係想搵個女教練, 學到呢個階段如果cut咗真係好可惜, 如果小一功課唔係咁多, 其實我唔想cut, 我老公成日叫我一係cut, 一係換教練...
係呀...d親戚唔知, 成日以為我迫個女學咁多野, 成日以為佢好慘, 其實佢都唔知幾開心, 我就好慘la, 要帶出帶入, 遲d亞妹學埋一份我仲慘呀...

咁我囡咪仲慢... 佢Gamma 尾咋...
佢舊年暑假停咗 個半月, 真係會差D架.... 所以今年唔敢停, 但暑假真係超多人吖, 我囡出咗冰場 我直頭搵唔返佢既蹤影?????....
D 年青人又唔識玩, 成日跌低, 好得人驚

原帖由 NatalieMaMa 於 09-6-26 12:34 發表
我女而家已經學緊freestyle la, 我又係想搵個女教練, 學到呢個階段如果cut咗真係好可惜, 如果小一功課唔係咁多, 其實我唔想cut, 我老公成日叫我一係cut, 一係換教練...
係呀...d親戚唔知, 成日以為我迫個女學咁多野, ...

係呀, 暑假超多人, 我見到嗰d又高大又成日趺都好驚ga, 惟有叫個女唔好行埋呢d人度. 我打算呢個暑假都會繼續學.

我女女係太古城溜,真係每次都起水泡,但上次係圓方就冇喎,點解咁奇怪呢? 不過女女係吾係好識,吾知有冇関係呢? 我會趁暑假搵個教練俾佢去學溜冰.

原帖由 ANC 於 09-6-20 23:19 發表

請問你去邊度玩?以前有朋友在西九玩都有起水泡,但在又一城及圓方就ok。

Thanks for your detailed info.

原帖由 j2baba 於 09-6-21 06:35 發表
possible causes:
1 sizes not fitting (seems not your case)
2 cutting not fitting (you try to check it, but not easy. may also try skates of differnt rinks (as mentioned by ANC) to see if the situtuati ...

我女女係腳眼位起水泡,我都有同佢貼膠布,不過等我下次試下zip一塊粉撲先!

原帖由 mmak 於 09-6-20 23:30 發表
應該要緊... 鬆會受傷...

係咪腳眼位有水泡???... 曾有coach 教, 用女仕們化妝用的海綿粉撲(細細塊簿簿地嗰D) 攝在腳眼位...

我自己平日著鞋, 如果新鞋刮腳起水泡, 我就會在傷口位膠布, 你試吓..??

或者問吓教練  ...

Elements (The Rink) D 鞋靚好多....

有時你可以揀舊鞋, 我去開又一城, 早排我囡一定要著29號舊鞋, 最近必定要著30號新鞋 先fit 架...

新/舊鞋 鬆緊有分別, 你下次試吓換鞋...

原帖由 jjhwong 於 09-6-27 09:58 發表
我女女係太古城溜,真係每次都起水泡,但上次係圓方就冇喎,點解咁奇怪呢? 不過女女係吾係好識,吾知有冇関係呢? 我會趁暑假搵個教練俾佢去學溜冰.