用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 比D意見,九龍塘基華小學? 黃埔宣道小學? ...
樓主: eemother
go

比D意見,九龍塘基華小學? 黃埔宣道小學? [複製鏈接]

YES,

原帖由 Tommum 於 09-6-23 17:43 發表
係啦, 好似冇咩人comment黃埔宣小咁. 你係話黃埔宣小上年派位ok, 係唔係?

程度 : 奉基同千禧奉基來自同一個會大致一樣但奉基d老師要求高d教得深d改卷時都好嚴呀唔會係又比唔係又比的,宣道其實用書好似深d但學生出來的成績真的....一般
所以
升中派位 : 去年奉基超過50%(好似有60%以上) 派去EMI英中(而且有好多還在中學內考得全級頭10名的)千禧就有約50%派去英中而宣道就真係派得唔好所以08-09年度有一些宣道的學生轉校去奉基
品行 :
奉基學生十分有禮貌千禧的又真係差d 佢地d校服好似的在黃埔花園時你看到一些小學生的行為講粗俗說話呀冇禮貌呀你看真一點就看到是奉基千禧的學生(女生夏季校服腰間有條帶男生袖位多條紅邊)宣道的學生較遲一點放學的
課外活動:
奉基好多元化 - 藝術文化,環保及體育... 學生有不同選擇
千禧較看重體育
宣道只看重成績但現在看似成績及課外活動都唔好

但我自己比較熟奉基因我小朋友在奉基讀書佢讀得十分開心表面上奉基d老師唔催逼d學生但佢地用一些好方法另學生不斷努力令成績不斷進步的佢d老師就算有d好似好惡但佢地都好錫d學生教得佢地好好,好有規矩佢地d師生關係好好的

原帖由 傻貓媽 於 09-6-27 16:46 發表
程度 : 奉基同千禧奉基來自同一個會大致一樣但奉基d老師要求高d教得深d改卷時都好嚴呀唔會係又比唔係又比的,宣道其實用書好似深d但學生出來的成績真的....一般
所以
升中派位 : 去年奉基超過50%(好似有60%以上) 派去E ...

其實壞學生間間學校都有
比你睇到係千禧只係咁o岩
千禧不只注重體育
亦注重朗誦,音樂,環保,舞蹈...
上年既"繽紛才藝耀千禧"
就睇得到千禧學生係多方面既發展
可看下以下星島報道
http://hk.news.yahoo.com/article/080715/3/771s.html
下面既link係千禧一位家長既意見
http://hk.knowledge.yahoo.com/question/question?qid=7008082300967&q=7007070601957&p=%E5%A5%89%E5%9F%BA%E5%8D%83%E7%A6%A7
‹ 上一主題|下一主題