用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 阿仔有自閉症傾向,發展慢,好頭痛,幸有適當訓練令他進 ...
樓主: yeeyeemum
go

阿仔有自閉症傾向,發展慢,好頭痛,幸有適當訓練令他進步 [複製鏈接]

dear yeeyeemum:
我仔仔都係咁情況,所以想要訓練既資料,麻煩你check PM
thx a lot~~~

Please check your email.  I hope the information can help you.

我的兒子現在22個月,
今天去了健康院,
說可能有自閉症傾向,
請問你可以把資料給我嗎?
謝謝

[email protected]

Hi! lazioman,

請check email, 希望幫到你。
小朋友的訓練黃金時間係3歲前,所以,你要努力幫阿仔呀,經過訓練一定會改善現在的問題。加油呀!

原帖由 lazioman 於 09-7-22 21:30 發表
我的兒子現在22個月,
今天去了健康院,
說可能有自閉症傾向,
請問你可以把資料給我嗎?
謝謝

我好開心呀,阿仔終於收到通知,係今年9月份可以入讀沙田區某幼兒學校的兼收位(I位),我想分享給大家知,只要我們作家長努力不放棄,陪住我們的子女行呢條路,佢地一定有進展,我亦都好多謝幫我訓練阿仔的私人導師,她真係好有心機來教我個仔,當然加埋做阿媽我努力啦,訓練完,日日做家居訓練,先至會令到阿仔有咁好的進步,大家努力,加油呀!

恭喜哂:loveliness: , 你講得對, 只要我們不放棄便是對小朋友最大的幫助.

原帖由 yeeyeemum 於 09-7-29 16:06 發表
我好開心呀,阿仔終於收到通知,係今年9月份可以入讀沙田區某幼兒學校的兼收位(I位),我想分享給大家知,只要我們作家長努力不放棄,陪住我們的子女行呢條路,佢地一定有進展,我亦都好多謝幫我訓練阿仔的私人導師,她真係好有心機來 ...

Hi yeeyeemum,

Please send me info too. Thanks.

Hello! ClaraLau,

Please check your email, I hope the information can help you.

原帖由 ClaraLau 於 09-7-29 23:04 發表

Please send me info too. Thanks.

我的女兒經健康院醫生懷疑有自閉傾向, 現等緊做assessment. 我知道要等很長時間才可輪到政府做assessment. 去協康要等2至3個月, 有冇其他地方再怏d, 她已21個月大了. 請email給我你所講的資料. 很心急呀! 謝謝! [email protected]

Hi! Rayca,

不論你排政府或協康會,都係要等一段時間,尤其是政府,所以,你可以試下搵一d係協康會做過的私人導師幫手,佢地會較快些,而時間會較彈性,或會配合到你的需要。依家你check下email, 希望d資料幫到你啦!

原帖由 Rayca 於 09-7-30 09:36 發表
我的女兒經健康院醫生懷疑有自閉傾向, 現等緊做assessment. 我知道要等很長時間才可輪到政府做assessment. 去協康要等2至3個月, 有冇其他地方再怏d, 她已21個月大了. 請email給我你所講的資料. 很心急呀! 謝謝! cali ...

yeeyeemum,

please send me details too. Thanks.

e-mail : [email protected]

I can't send the information to you.  Is it correct the following email address?  Please let know.
Thanks!

[email protected]  ?

原帖由 rickie1218 於 09-7-30 15:01 發表
yeeyeemum,

please send me details too. Thanks.

e-mail : [email protected]

回覆 3# yeeyeemum 的文章

可唔可以send email 給我,電郵:[email protected] 多謝。

請check email, 希望幫到你啦!

原帖由 winglee300000 於 09-7-30 17:32 發表
可唔可以send email 給我,電郵:[email protected] 多謝。

可吾吾以都send比我. thanks.

原帖由 yeeyeemum 於 09-7-30 19:41 發表
請check email, 希望幫到你啦!
nil

Hi! January,

Please check your email, I hope the information can help you la.

原帖由 January 於 09-7-30 23:16 發表
可吾吾以都send比我. thanks.

我都有請幼兒導師, 每週兩次, 佢好有愛心, 關心我個女之餘仲關心埋我地做父母的. 做左3個月, 但唔見得個女有很明顯的進步.
我想問, 幼兒導師點至算係好?除了有愛心, 有無 d 實質d的方法去衝量?

我認為一個好的又能幫到小朋友的幼兒導師,他們當然首要是有愛心,跟住就是要關心小朋友及家長的需要,最後,就是那個幼兒導師能否了解及跟進小朋友的進度來編排訓練,再給中肯的意見予家長,並會教家長與跟進家居訓練,這樣才能雙管齊下,小朋友的進步才能明顯。

如果你的小朋友做了三個月訓練應該有進步的,除非你女女是嚴重發展慢,若果不是不會這樣慢的,你要留意下啦!而我仔仔做了3-4堂就見到佢有明顯的進步,由不懂配對,至到識配對顏色及形狀,由不懂說單字,到能以模仿說出合唇音等。

原帖由 cc2413 於 09-8-3 14:59 發表
我都有請幼兒導師, 每週兩次, 佢好有愛心, 關心我個女之餘仲關心埋我地做父母的. 做左3個月, 但唔見得個女有很明顯的進步.
我想問, 幼兒導師點至算係好?除了有愛心, 有無 d 實質d的方法去衝量? ...

遲啲阿仔係8月中去新學校買校服,我同導師都為阿仔而開心,阿仔知道嚟更有學返,佢都好開心,常提住要返學,幸好個導師之前同佢做定好多心理上的預備,及參加左2人及社交小組,預先教定佢課堂常規與社交禮儀,初時佢都唔鐘意望人和其他小朋友玩,依家佢開始拉人地隻手表示友好,同埋想同人地玩,我都好安慰,睇見阿仔嘅開心同進步,之前嘅努力同訓練依家有成果啦!真係不枉我地咁落力幫阿仔,我都希望阿仔能讀兼收之餘,繼續有私人幼兒導師的訓練。

其實兼收的個別訓練有限,老師又要入班協助,實質給兼收學生的時間不多,所以,私人的訓練仍是不可少,希望keep住阿仔嘅進度,唔駛等佢少左訓練而退步,我會繼續努力下去,大家都要努力,子女的成長就係我地父母手中,只有我地愛他們,他們就會有成長與進步。

Please send me details too. Thanks a lot!

‹ 上一主題|下一主題