用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會李兆強小學 09年9月入(平田)李兆強小學的家長
樓主: ophelia
go

09年9月入(平田)李兆強小學的家長

Ophelia

唔該晒,等我試吓先!!

唔駛客氣,

原帖由 lololove 於 09-10-2 10:47 發表
Ophelia

唔該晒,等我試吓先!!

Hi , 你地好呀 !
我阿哥個仔 ~ 即係我姪仔,  今年都係 1F 班!
我地姓林, 姪仔上星期請咗成個星期病呀!

開學以來, 阿嫂話D功課都跟得幾好,
但無返咗一個禮拜之後, 好多嘢突然深咗,
又買多咗幾本補充, 我星期六/日兩日幫佢補英文,
幾乎暈低!

請問你地覺唔覺, 係呢個星期特別教多咗,
定係姪仔一路都係落後緊 ?

你地小朋友係咪可以 "靠自己" 做到功課 ??

hi ~ 大家好~
我個仔都係讀1F~
係小狗組~

回﹕Marco-ma
係~ 真係好多功課....佢上星期都請左二日病假....之後做功課都做到暈低.....
不過唔怕,每日都keep住做既話小朋友會好快跟得返既~

原帖由 Marco-ma 於 09-10-5 21:24 發表
Hi , 你地好呀 !
我阿哥個仔 ~ 即係我姪仔,  今年都係 1F 班!
我地姓林, 姪仔上星期請咗成個星期病呀!

開學以來, 阿嫂話D功課都跟得幾好,
但無返咗一個禮拜之後, 好多嘢突然深咗,
又買多咗幾本補充, 我星期六/日兩 ...

原帖由 Zi 於 09-10-6 10:25 發表
hi ~ 大家好~
我個仔都係讀1F~
係小狗組~

..

我問咗姪仔, 佢都係小狗組喎 ~ 咁啱嘅!

佢已經連續兩晚做功課, 做到半夜三更!
打電話去到佢屋企, 淨係聽到阿嫂把聲;
同佢講叫佢專心d, 快d做功課, 就多多藉口, 好激氣!

我都覺得多咗功課,可能因為好快就要測驗,我囡前天英文要做八頁補充,都未計其他功課 ,聽聞隔離班都要做八頁數學補充……

原帖由 lololove 於 09-10-7 11:44 發表
我都覺得多咗功課,可能因為好快就要測驗,我囡前天英文要做八頁補充,都未計其他功課 ,聽聞隔離班都要做八頁數學補充……

請問你囡囡係邊一班呀 ?

阿嫂話星期一有10樣功課 !
琴日少d, 但都做到11點, 今朝5點幾再叫醒阿仔起身做...

唉 ~ 功課多之餘, 姪仔寫字又慢, 又心散, 阿嫂話佢要咩都唔做, 坐係佢隔離望住, 佢就好d.....
我睇嚟緊個評估, 佢都係凶多吉少 ....

評估......嗰日返學校聽"測考講座"啲老師不停話要提小朋友注意哩啲注意嗰啲,小心啲唔係要扣分,......我囡係超級大頭蝦,提咗佢都唔記得

hi
我個仔都係1F,
上星期真係勁多功課,
我估要趕test前教晒o的野掛,
呢兩曰好好多啦

原帖由 ophelia 於 09-10-9 00:28 發表
hi
我個仔都係1F,
上星期真係勁多功課,
我估要趕test前教晒o的野掛,
呢兩曰好好多啦

姪仔呢兩日都好d, 不過都9點幾10點, 真係太慢啦!

係啦, 請問上次家長會, 提過d咩關於評估要注意嘅事 ?
我聽日同後日都會同姪仔溫書, 唔該哂!

哈哈~ Marco-ma 我個仔叫阿風呀~
我諗佢都曳到出晒名ga喇~

激鬼死~
上次默書默8句錯左7句都仲有71分....
今次測驗直頭乜都唔填…成功咁拎左隻蛋返來孝敬我...
仲同我講「大雄成日都零分啦~ 我同佢一樣呀~ 哈哈」
問你死未....
家陣d細路真係好難教.....

原帖由 Zi 於 09-10-13 10:19 發表
哈哈~ Marco-ma 我個仔叫阿風呀~
我諗佢都曳到出晒名ga喇~

激鬼死~
上次默書默8句錯左7句都仲有71分....
今次測驗直頭乜都唔填…成功咁拎左隻蛋返來孝敬我...
仲同我講「大雄成日都零分啦~ 我同佢一樣呀~ 哈哈 ...

阿仔仲咩乜都唔填 ?? 唔寫嘢真係一分都無架喎!!

"大雄成日都零分啦" << 呢句話我自己個仔都講過,
係佢小一第一次默英文, 同你地一樣, 淨係默大細草 a-z,
都攞 0 分, 俾我鬧到返肚, 到依家四年級都未試過唔合格 !!

係啦, 我問咗阿嫂, 佢話無卷派喎, 你講果份係咩卷 ?

water bottle, an eraser, a ruler ....
要佢地填返d 字落去個份小測的東東~

原帖由 Marco-ma 於 09-10-13 13:28 發表

阿仔仲咩乜都唔填 ?? 唔寫嘢真係一分都無架喎!!

"大雄成日都零分啦"  

原帖由 Zi 於 09-10-13 18:04 發表
water bottle, an eraser, a ruler ....
要佢地填返d 字落去個份小測的東東~

我問咗姪仔啦, 佢識你個仔喎!
係喎 ~ 你阿仔好鍾意講嘢喎..

唔知幾時佢地要打針, 你阿仔話 :
等我放個屁俾個護士聞先....
全班一齊笑...

今天小朋友們開始測驗喇 , 大家加油啦 !

原帖由 angelsingsing 於 09-10-20 14:14 發表
今天小朋友們開始測驗喇 , 大家加油啦 !

亞囡呢幾日已好努力溫書, 不過今日就病咗38.5度, 無得返學測驗, 又唔知幾時可以補測呀

yuBBma:
學校有通知話幾時可以補測未呀?

想問問大家入唔入到校網eclass,我入唔到去,次次都話ID或passward唔啱

入唔到呀 , 聽我個仔講有好多同學仔都話入唔到

原帖由 lololove 於 09-11-11 17:15 發表
想問問大家入唔入到校網eclass,我入唔到去,次次都話ID或passward唔啱

我由10月開始已經入唔到,明明記得PASSWORD無錯
我仲以為得我係咁添