用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 美孚地利亞幼稚園, 荃灣吳國偉幼稚園
go

美孚地利亞幼稚園, 荃灣吳國偉幼稚園

有無人知美孚地利亞幼稚園, 荃灣吳國偉幼稚園邊間好啲?
囝囝2006年出世

有無人係讀緊呢兩間學校, 可否講吓你地覺得間學校點, 尤其係有咩唔好? 唔該曬!
囝囝2006年出世

兩個月後我仔仔會讀地利亞, 呀仔已被禮賢會, 崇真等一條龍上午班錄取了, 但最終我都選了地利亞, 起初都有憂慮自己有沒有選錯, 但經我參觀學校, 與老師傾過,詢問正就讀學生的家長等, 現在我全無後梅, 下年我都會給細仔去讀

中學的確是band5, 所以我無plan比呀仔讀中學, 幼稚園只係踏腳石, 好多人畢業後, 都考其他英文小學.

好處:
1) 英語環境
2) 可用學卷 (學費$900-1000)
3) 唔商業化
4) 地方大 (好過好多名校)
5) 國際學校feel , 但有中文學, 升本地小學無問題
6) 師生比例唔似名校多
7) 年紀小便有機會同唔同國籍相處, 讓他學習不同文化, 對他們未來與人相處的心也闊d, 當中有日本人, 韓國人, 新加坡人, 菲律賓華僑, 馬來西亞華僑, 印巴籍人, 加勒比海, 非洲人等約有十多個國家.( 其真試想下星新加坡個邊讀書, 都是同三大文族一起讀書印、華、馬拉人)
8) 升小的學校是我target (因我想呀仔考英文小學)
其實我做很多research, 去學校參觀, 等在此校放學籲與d媽咪傾過, 上babykindom分析名校優點及缺點, 地利亞comment的優缺點.

發覺適合我這type媽咪, 想仔在無壓力學英文, 於幼兒發展及學術都平衡到 .

因本人是不喜歡谷呀仔d媽咪, 所以對於一d著重呀仔要早學寫字, 默書, 課程頗深, 不喜歡有不同學藉小朋友的家長未必太適合.

Dear Phyonna:

好呀! 我是住青衣, 我小朋友叫禧禧呀, 妳小朋友呢, 怎樣相認呀, 妳小朋友今年是考私校or直資or大抽獎?