用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 子女升中二的入來傾吓啦
樓主: yellow3456
go

子女升中二的入來傾吓啦 [複製鏈接]

中 學 可 在 完 成 考 試 後 放 暑 假.  即係點呀 ?

我估是考完要考的試後,可以放暑假,唔須要出席一些不必要的活動啩?

好失望,考試後的活動是班同學最開心的時段,同學一齊玩,玩一點比賽,大家增進友誼,幾好呢!

我亞女升中二,小學嘅時候,我都好緊張咁要同佢搵補習,佢成日都話佢不需要,但是我好緊張佢啲成績,所以都堅持係咁意補吓,反而上咗中學之後,我沒再同佢補習,啱啱派咗份數學試卷,都有9字頭.依家暑假有多啲時間就俾佢去試吓啲補習班啦.
其實有陣時係我哋家長自己緊張啫,要多啲了解吓小朋友嘅需要,同佢哋商量吓啦!

原帖由 S08CWL42 於 09-6-18 01:55 發表
我個女快升中一了! 考慮緊係唔係需要搵補習呢?
各家長有無相同疑難或意見?

你地派了書單未?我女老師話中文和數學可能改版,話不用太早買喎!

原帖由 outdoor 於 09-6-25 13:02 發表
你地派了書單未?我女老師話中文和數學可能改版,話不用太早買喎!

咁快派書單? 我地都係啱啱考晒試, 我個仔果班中文有1/3人肥左要補考, 聽聞補考再肥要留班了......
另外佢數學只得85.5分, 極之失望....

我仔將要升讀F.1,想在暑假期間自己督促個仔預習課程。佢好中意睇書,請給意見給他什麼書好呢??

因升中書單未有,無頭緒!!
請此區家長慷慨指教。不勝感激!

Dear Littlekidult,

您好! 仔仔果班如果有 1/3的人中文不合格,
是否中文卷很深或平時已很深, 所以小朋友跟
唔到?
女女一早放暑假了, 因疫証又唔敢去游水,
畢業典禮學校又取消, 有點失望.學校只叫
我們家長回校取註冊証及成績表, 甚麽都唔搞.
就當小學畢業啦, 對小朋友一點關心都沒有.

回覆 3# LittleKidult 的文章

Littleadult

我地都未派,只是老師說,所以想知道大家出了書單未?我個女平時數學都有9字頭,但今次都得8X,我都好失望,而中文要視乎卷深不深及他們當時答卷的狀態,不能一次作準,其實現今的中文科答題很講技巧,一不留神答不中主旨就無分!

佢同我地講, 佢只有6x幾分, 不過話7x幾分已經有A(信住先), 我估都幾深.....
如果游水既地方係空礦既話應該問題唔大既, 唔好太近其他人囉, 如果係戶外我反而唔會太擔心......

原帖由 ritawong 於 09-6-25 15:17 發表

您好! 仔仔果班如果有 1/3的人中文不合格,
是否中文卷很深或平時已很深, 所以小朋友跟
唔到?
女女一早放暑假了, 因疫証又唔敢去游水,
畢業典禮學校又取消, 有點失望.學校只叫
我們家長回校取註 ...

上次分班試, 女兒說中文很深, 很多小朋友升中後最大
問題是中文, 但如這麽多人唔合格, 就有些問題.
但中文真的不知如何幫小朋友, 我有些朋友說要去大型
補習些補習, 你怎樣看?謝謝!
女兒游水是室內池. 而且人較多, 所以有些擔心.
謝謝您的意見及回覆.

大家d仔仔女女maths都好勁....
我個女話佢地班平均都係8x幾....
唔知係佢深定係點.....

不過覺不覺得愈來愈要學放手
好多野佢都有自己的主意.
我也要重新適應啊......

Hi ritawong,

其實我唔太讚成補習既,除非成績真係好差啦,如果真係要補習,我個人覺得單對單上門補會有效d...我個仔都有單對單補英文,係考試時都會請補習老師佢幫補下其他科....
我個仔都報左名學游水,係其他學校既室內泳池,仲係前排因H1N1要停課添,不過我地都唔係太擔心...
PS : 學校話7月1號開始放暑假,7月9號派成績表.

原帖由 ritawong 於 09-6-25 22:06 發表

女兒游水是室 ...

謝謝回覆, 我也想讓女兒在7月開始游水,
其實我都唔贊成去補習社, 女兒一直有
老師單對單補習, 不過老師講明升中後
不再幫手, 因個人問題. 您仔仔每星期
補幾多個鐘? 謝謝!

佢星期六補1.5hr,上去個老師屋企補.

原帖由 ritawong 於 09-6-26 14:35 發表

謝謝回覆, 我也想讓女兒在7月開始游水,
其實我都唔贊成去補習社, 女兒一直有
老師單對單補習, 不過老師講明升中後
不再幫手, 因個人問題. 您仔仔每星期
補幾多個鐘? 謝謝! ...

我都想讓女兒升中後, 嘗試給她自己獨立,
但最大問題是當她功課上有困難時, 我又不
懂得如何幫她, 真慚愧, 謝謝您一直以來的
幫忙, 感激萬分!

我對仔女嘅中文都係麻麻地,我都試過單對單補中文,但是老師似乎唔知同佢補乜好,佢哋又成日都話無嘢要問,我覺得好浪費錢同時間,依家大仔去英x補習社試吓,我看過啲課程,同時又問過亞仔,佢覺得都幾好,我仲打算暑假俾亞女都去試吓補.

原帖由 ritawong 於 09-6-25 22:06 發表

女兒游水是室 ...

我都覺得英x的補習都幾好,至少能令到班小朋友有興趣去聽,有興趣去學,反而私人就要睇緣份。
補習一定有幫助,靠自己一個去面對,天資好就無問題,如我女兒一般資質,加上我自己又幫不到她,甚能不找幫手呢?

Hi LittleKidult

我個仔中文成績不是很好,小學時分數不高過90分,真令人擔心,中學會不會派回考試卷呢?
請問學校用邊間出版社?會教所有課文嗎?
又勞煩你,唔該。

原帖由 LittleKidult 於 09-6-26 14:39 發表

佢星期六補1.5hr,上去個老師屋企補.

原帖由 千紅 於 09-6-26 15:28 發表
我對仔女嘅中文都係麻麻地,我都試過單對單補中文,但是老師似乎唔知同佢補乜好,佢哋又成日都話無嘢要問,我覺得好浪費錢同時間,依家大仔去英x補習社試吓,我看過啲課程,同時又問過亞仔,佢覺得都幾好,我仲打算暑假俾亞女 ...

Hi, 千紅

我對仔女都係中文麻麻地, 補過都係一般, 真係浪費money & time.

你囝囝係英皇補完, 中文科係咪有明顯進步?

亞仔今次嘅成績仲未派呀,所以我都唔知有無進步,不過我都唔會有太大期望,因為我知道語文係要浸嘅,咁短時間無乜可能有好大進步,就算係都只是好彩啫,我個人覺得,如果佢有心學嘅話,應該會有用.

原帖由 stitchfriends 於 09-6-28 16:26 發表

Hi, 千紅

我對仔女都係中文麻麻地, 補過都係一般, 真係浪費money & time.

你囝囝係英皇補完, 中文科係咪有明顯進步?
‹ 上一主題|下一主題