用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 09 樂基 N1
樓主: mirandalpl
go

09 樂基 N1 [複製鏈接]

原帖由 TaTa83 於 09-6-25 17:07 發表

我前日call ga~會唔會當時學校未決定照唔照常舉行, 所以叫我留意信箱le? 不過website個通告日期係今日發出, 應該準掛~

係咪訂校服收據? 我老公親身去學校交錢, 佢話4/7學校至俾返收據我wor~ ...

ic.......4 July 先比收據~ 我見佢封信話憑收據攞校服, 我以為佢會寄返比我地先咋~
Miranda :-D

收到信了~ 有埋收據 !

因為 H1N1 既關係.......家下叫唔好帶小朋友去 Parent's Day 了~

有冇邊個 Parent's Day 當日都會帶小朋友去?

各位,
今日的家長日手續非常簡單, 只取校服及書包便走, 連小小上課的資訊都沒有, 不過老師們stand by, 老師很nice, 估唔到有咁多外籍老師啊!

大家真要9月1日才認識啦! 到時見....

原帖由 mirandalpl 於 09-7-1 10:54 PM 發表
  有冇邊個 Parent's Day 當日都會帶小朋友去?

Welcome to visit us: http://www.babyhome.com.tw/kerensalai

醒目開學勳章

原帖由 alexdiana 於 09-7-4 12:17 發表
各位,
今日的家長日手續非常簡單, 只取校服及書包便走, 連小小上課的資訊都沒有, 不過老師們stand by, 老師很nice, 估唔到有咁多外籍老師啊!

大家真要9月1日才認識啦! 到時見....

...

我昨日都去左家長會.不過係ASCOT 果間,  學校的安排唔錯, 除左派校服, 書包,收支票外, 校長仲在課室同家長講解左D 開學程序, 學校理念, 家長要注意既野...等等.  學校仲安排左一個社工比左個講座大家.    小朋友可以在課室外玩滑梯和其它設施, 小朋友玩得開心, 又可以見見老師同睇下學校環境.  很好啊.

九龍塘那間什麼都沒有講? 今早打電話去問, 才知校服鞋及波鞋夏天要穿全白色的.
各位要加以留意!

另外, 各位可否幫忙投票! 我們一家人參加了0708的2歲生日會之最溫馨家庭合照比賽, 請進入以下link, 之後pm 亨媽便可:
http://forum.baby-kingdom.com/thread-2369502-1-1.html
多謝支持啊!!!

原帖由 monkey05 於 09-7-5 10:23 AM 發表

我昨日都去左家長會.不過係ASCOT 果間,  學校的安排唔錯, 除左派校服, 書包,收支票外, 校長仲在課室同家長講解左D 開學程序, 學校理念, 家長要注意既野...等等.  學校仲安排左一個社工比左個講座大家.    小朋友 ...

Welcome to visit us: http://www.babyhome.com.tw/kerensalai

原帖由 alexdiana 於 09-7-6 12:13 發表
九龍塘那間什麼都沒有講? 今早打電話去問, 才知校服鞋及波鞋夏天要穿全白色的.
各位要加以留意!

另外, 各位可否幫忙投票! 我們一家人參加了0708的2歲生日會之最溫馨家庭合照比賽, 請進入以下link, 之後pm 亨媽便可 ...

多謝哂你提醒~
校服鞋係咪即係"白皮鞋"呀???

原帖由 TaTa83 於 09-7-6 14:14 發表

多謝哂你提醒~

yes ar~ 皮鞋同波鞋都要 "全白" 色...............佢份野寫左的 !

thanks Carolinn.

各位樂基媽媽,
樂基係我其中一個心水, 不過係另一啲topic 見到有媽媽話樂基行政比較混亂, 而且啲老師好似不太友善, interview 時冇表情, 感覺上好似唔夠愛心......

依你哋所見所聞, 請問係咪呢 ?

原帖由 Carolinn 於 09-6-18 15:21 發表

Below are the questions that the teacher asked during interview:

Ask parent:
- who take care the kid daily?
- what will you do with the kid daily?
- when the kid go to bed?
Ask kid:
- show the kid  ...

原帖由 ellen_l 於 09-7-16 17:24 發表
thanks Carolinn.

各位樂基媽媽,
樂基係我其中一個心水, 不過係另一啲topic 見到有媽媽話樂基行政比較混亂, 而且啲老師好似不太友善, interview 時冇表情, 感覺上好似唔夠愛心......

依你哋所見所聞, 請問係咪呢  ...

由攞 form 到 interview, 到去攞埋校服........so far 都 ok 喎~ in 我小朋友o個位女 miss 好好笑容, 好 nice~

But I think 行政比較混亂 is true.  They requested PM Playgroup to change from 5 days to 3 days due to capacity problem of classroom, after some student gave up a seat, then they changed to 5 days schedule again.

絕對係行政混亂呀, 問佢地ge答案次次都唔同, 之前打過去問佢地phonics係教邊種, 答我letterland, 後來第二次再打去問其他野, 順便再問多佢一次, 竟然答我係教國際音標, 我諗要到家長會個日問校長/主任至知喇~

要穿白皮鞋, 不過學校明白亦接受白波鞋, 不過我自己會買一對白皮鞋, 清楚些! 免得囡囡混亂啦!從小培養各樣東西囉.

原帖由 TaTa83 於 09-7-6 02:14 PM 發表

多謝哂你提醒~

‹ 上一主題|下一主題