用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 首屆334
樓主: byj
go

首屆334 [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 2bzmummy 於 09-6-20 19:17 發表

慧妮

為左等佢可以順利由中小過渡英中,係上 F.1 既暑假我已經幫佢安排 maths & eng 補習,因為我深信如果呢兩科可以 handle 到,其它科應該無問題。
佢由 band 2 小六生(所以為左讀英中,我俾佢讀直資)到 ...

2b,
多謝回帖,見你咁講我都要安排佢補習囉

原帖由 慧妮會員 於 09-6-21 13:19 發表

2b,
多謝回帖,見你咁講我都要安排佢補習囉

慧妮

要小心處理,其實補習與否,好睇每個小朋友既接受程度

原帖由 2bzmummy 於 09-6-21 10:15 發表

早晨

點解要用到炒呢個字咁嚴重呀 ?音樂應該要考兩 part (小兒既學校係咁),會考 paper 同 practical,我相信學校唔會咁不近人情俾 fail 掛,除非 paper 答題做得好差,放心吧

反為我仔話今次 VA ...
佢就係話估計 practical 衰大半, paper 錯一半, 有幾題係問流行曲喎.....佢都唔喜歡聽歌 ge ........

算啦 ! 都最後一年咯  

原帖由 鵝老太 於 09-6-21 16:09 發表
佢就係話估計 practical 衰大半, paper 錯一半, 有幾題係問流行曲喎.....佢都唔喜歡聽歌 ge ........

算啦 ! 都最後一年咯  

哈哈,我都係今年先知道 F.3 music 會教流行曲咋,阿仔就係話唔記得點串 Art Garfunkel 個姓囉,明知道會出,點知道竟然俾張相佢,問係邊位喎

原帖由 2bzmummy 於 09-6-21 16:26 發表

哈哈,我都係今年先知道 F.3 music 會教流行曲咋,阿仔就係話唔記得點串 Art Garfunkel 個姓囉,明知道會出,點知道竟然俾張相佢,問係邊位喎 ...
最好笑係有題叫佢自選一首流行曲講解曲詞意義.......佢答: 紅塵 ......我話 : 女呀, 呢首十幾年前就係流行曲.........

原帖由 鵝老太 於 09-6-21 16:53 發表
最好笑係有題叫佢自選一首流行曲講解曲詞意義.......佢答: 紅塵 ......我話 : 女呀, 呢首十幾年前就係流行曲.........

我又咁睇喎,未必有問題,呢下野都好主觀既,老師都應該會著眼於佢點理解首歌,而不是首歌有幾流行同幾時流行既

原帖由 2bzmummy 於 09-6-21 17:17 發表

我又咁睇喎,未必有問題,呢下野都好主觀既,老師都應該會著眼於佢點理解首歌,而不是首歌有幾流行同幾時流行既
我明........只係覺得亞女對 ''流行 '' ge 定義

原帖由 鵝老太 於 09-6-21 17:32 發表
我明........只係覺得亞女對 ''流行 '' ge 定義

咁時下既所謂流行(特別HK 個 D 呀)又係幾難聽喎

睇咗咁耐,好似全部小朋友都係選理科,好叻。
好似得我個女選文科jar。

原帖由 PWmama 於 09-6-22 10:45 發表
睇咗咁耐,好似全部小朋友都係選理科,好叻。
好似得我個女選文科jar。

唔可以咁講,我覺得始終要以小朋友興趣行先,阿仔學校有一位考全級頭一二名既同學,已經決定選讀文科 ....

我個女係典型文科人,數理比較弱,我都同佢講最緊興趣行先,佢最想讀嘅係中國文學,佢話應該比較少同學鍾意讀。
佢會選 Econ + 中國文學 + Geo 或者 Hist + 日文

原帖由 2bzmummy 於 09-6-22 10:49 發表

唔可以咁講,我覺得始終要以小朋友興趣行先,阿仔學校有一位考全級頭一二名既同學,已經決定選讀文科 ....

原帖由 PWmama 於 09-6-22 11:48 發表
我個女係典型文科人,數理比較弱,我都同佢講最緊興趣行先,佢最想讀嘅係中國文學,佢話應該比較少同學鍾意讀。
佢會選 Econ + 中國文學 + Geo 或者 Hist + 日文

...

日文都有 ?我仔學校都係開一 D 比較大路傳統既 subject,聽聞過兩年會開 Spanish,因為有現成師資 。。。。

如無意外,我仔都會讀 chin lit,或者將來可以交換一下心得

好呀,第日可以交換吓心得。
我女好鍾意讀詩詞同古文,所有佢話一定要讀文學,不過同佢傾得埋嘅同學都唔鍾意。
佢學校開日文,我都有d意外,既然有就不妨讀多科。

原帖由 2bzmummy 於 09-6-23 08:41 發表

日文都有 ?我仔學校都係開一 D 比較大路傳統既 subject,聽聞過兩年會開 Spanish,因為有現成師資 。。。。

如無意外,我仔都會讀 chin lit,或者將來可以交換一下心得 ...

原帖由 PWmama 於 09-6-23 12:07 發表
好呀,第日可以交換吓心得。
我女好鍾意讀詩詞同古文,所有佢話一定要讀文學,不過同佢傾得埋嘅同學都唔鍾意。
佢學校開日文,我都有d意外,既然有就不妨讀多科。

...

好呀,呢個年代難得有人喜歡詩詞歌賦,我仔學校都係開得一班文學,仲要係男校添

無上來幾日, 有咁多回應, 真係好.  我亞女間學校五月就已經叫學生選定科, 之後冇得再改, 完全係為行政方便已不理學生權益.
:-D

原帖由 byj 於 09-6-23 14:19 發表
無上來幾日, 有咁多回應, 真係好.  我亞女間學校五月就已經叫學生選定科, 之後冇得再改, 完全係為行政方便已不理學生權益.

咁都要學生成績合乎資格架,最後可能係您有您揀,佢有佢俾唔俾您讀

我女今日開始對卷,明天係選科deadline,佢話今晚會作最後決定。不過佢學校推出嘅組合比較欠缺彈性,唔似得教統局宣傳咁"文中有理,理中有文",理科就無得選中國文學,文科亦唔可以選bio & chem。
2bzmummy:你仔都有興趣讀中國文學,都比較少有bor。

原帖由 2bzmummy 於 09-6-23 15:34 發表

咁都要學生成績合乎資格架,最後可能係您有您揀,佢有佢俾唔俾您讀

原帖由 PWmama 於 09-6-24 09:22 發表
我女今日開始對卷,明天係選科deadline,佢話今晚會作最後決定。不過佢學校推出嘅組合比較欠缺彈性,唔似得教統局宣傳咁"文中有理,理中有文",理科就無得選中國文學,文科亦唔可以選bio & chem。
2bzmummy:你仔都有興趣讀中國文 ...

因為我提醒佢,既然佢都係打算讀理科,就無必要選讀其他例如 econ,geog,etc 等科目,既然佢不抗拒,不若選讀 chi lit,打好語文基礎,真係讀不來,都可以最後放棄,集中 4 + 2

同意,打好語文基礎好緊要。

原帖由 2bzmummy 於 09-6-24 09:51 發表

因為我提醒佢,既然佢都係打算讀理科,就無必要選讀其他例如 econ,geog,etc 等科目,既然佢不抗拒,不若選讀 chi lit,打好語文基礎,真係讀不來,都可以最後放棄,集中 4 + 2 ...

原帖由 PWmama 於 09-6-24 14:07 發表
同意,打好語文基礎好緊要。

我仔有個老友,應該全給第一或者第二,中文好叻,會讀文科,我話以後可以互補長短,我仔教佢 maths (今年一直都係咁,我仔成日笑佢 maths 渣,其實都唔係,起碼都有 6x),佢教我仔文學
‹ 上一主題|下一主題