用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 慾轉校的家長齊交流
樓主: YYML
go

慾轉校的家長齊交流

昨天考了插班試, 不是我先前提的首選私校, 是屋企附近的一間津校, 之前一路無消息, 本來無再想, 點知突然話有位, 可考試, 見都有7, 8個考生, 都有競爭, 明天有結果, 不知會否成功?

do anyone go st francis canossian last monday?  any result

成功了!這小學有直屬中學, 感覺輕鬆了很多! 不過未知這間用那本英文書, 最好不是longman express, 否則呀仔會是 “重讀”同一本書,因他以前學校是讀高一級, 這樣可能會“悶”呢! 

好多津校都係用longman架, 所以都好大chance中左.

唔知係邊間學校呢?

希望你小朋友能好快適應新環境

原帖由 YYML 於 09-7-5 17:53 發表
成功了!這小學有直屬中學, 感覺輕鬆了很多! 不過未知這間用那本英文書, 最好不是longman express, 否則呀仔會是 “重讀”同一本書,因他以前學校是讀高一級, 這樣可能會“悶”呢!  ...

是瑪小.
若真是 重用一本書, 都有好處, 就是不用查字典!!(自我安慰, 哈!)

嘩 瑪小呀!  恭喜, 恭喜!

Thanks!

妹妹將升k3, 要報小學, 請問津校是否呀哥讀緊的話, 就一定會收的呢?

原帖由 chunheimama 於 09-7-5 23:38 發表
嘩 瑪小呀!  恭喜, 恭喜!

醒目開學勳章 王國長老

恭喜恭喜!
我朋友仲未有消息呢
原帖由 YYML 於 09-7-5 05:53 PM 發表
成功了!這小學有直屬中學, 感覺輕鬆了很多! 不過未知這間用那本英文書, 最好不是longman express, 否則呀仔會是 “重讀”同一本書,因他以前學校是讀高一級, 這樣可能會“悶”呢!  ...

Charlotte_mom

多謝!
希望你朋友都能成功!

原帖由 Charlotte_mom 於 09-7-6 10:03 發表
恭喜恭喜!
我朋友仲未有消息呢

原帖由 YYML 於 09-7-6 10:43 發表

多謝!
希望你朋友都能成功!

yyml

恭喜晒

想問你, 你個女依家間小學, 有幾多% 機會入返中學?

知吾, 如果外來生升中機會大吾大? 定係幾乎所有小六生都會直升上中學?

想幫阿女搵定中學做back up

YYML,

恭喜你成功插班呀!

請check pm.

YYML,

妹妹係必收生, 第一輪已收!  想問你由邊間私小轉過去, 我朋友都係想轉呢間(插班小四), 但最近才交表及profoilio, 已你地已考試及公布結果, 咁係咪無機呢?  想問吓你幾時交表架!

原帖由 YYML 於 09-7-6 09:45 發表
Thanks!

妹妹將升k3, 要報小學, 請問津校是否呀哥讀緊的話, 就一定會收的呢?
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

crabtree

原校是德雅, 雖然選擇了轉校, 但絕對認為德雅是好學校, 只因我的是仔, 加上我抵受不了"升中"搵學校的憂慮才轉, 其實如果今次不成功, 我就叠埋心水繼續讀, 妹妹都會入埋德雅.

我是5月入信, 不過是這幾天才收電話.

原帖由 Crabtree 於 09-7-6 14:30 發表
YYML,

妹妹係必收生, 第一輪已收!  想問你由邊間私小轉過去, 我朋友都係想轉呢間(插班小四), 但最近才交表及profoilio, 已你地已考試及公布結果, 咁係咪無機呢?  想問吓你幾時交表架!

...

多謝你既提醒,你唔講真係唔知,你知啦,唔係間間都in父母架! thanks
原帖由 Charlotte_mom 於 09-6-17 11:38 發表
有人會考優才嗎? 我同事去左, 中計, 原來要interview家長, 佢無準備 (佢幾肯定校務處特登唔講俾applicants聽的, 因為有另外一個小朋友唔係父母帶去)
如果黎梗要面試的, 記得要預備喇 ...

YYML
你好!想問吓你小朋友考試當日係唔係只得插小四?有冇其他班級?thx

有小四和小五

原帖由 YUENTUNG1112 於 09-7-8 14:06 發表
YYML
你好!想問吓你小朋友考試當日係唔係只得插小四?有冇其他班級?thx

YYML
thx so much ! 小女想插小二,如今冇行啦

Have you received offer from Mansung?  
If yes, how would choose between Mansung and Maryknoll Fathers School?

原帖由 YYML 於 09-7-6 09:45 發表
Thanks!

YUENTUNG1112

不用太失望, "轉椅子"遊戲未停呢, 可能突然有人轉走也未定! 你女兒還小, 若今年未成功, 來年還有機會呢, 加油!

原帖由 YUENTUNG1112 於 09-7-8 20:19 發表
YYML
thx so much ! 小女想插小二,如今冇行啦

ryanlongmom,

My son hadn't attended the exam. of Mansung. It is because Mansung is not my cup of tea after thoroughful consideration.

原帖由 ryanlongmom 於 09-7-8 21:38 發表
Have you received offer from Mansung?  
If yes, how would choose between Mansung and Maryknoll Fathers School?