用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 慾轉校的家長齊交流
go

慾轉校的家長齊交流 [複製鏈接]

入了信, 本來上星期有得考插班試, 6月尾便可知結果, 現因停課延期, 到現在還未有新消息如何安排, 使我時常心掛掛又無奈!
   0    0    0    0

你的小朋友幾年班? 可否講吓點解要轉校??

下學年小四. 現時的小學很好, 只是我想轉一間有直屬中學的小學. 因隨著小朋友年年升班, 我就愈來愈覺升中的壓力大.

我好少少,星期六考咗插班試,不過學校未考完試,睇下有冇人要留班,要等七月頭先知結果,我都心掛掛。

民生的插班試本來就是上星期六考, 但俾教育局叫停, babysiu, 你報邊間, 竟可避過教育局的"追查"!

唔介意的話, 可否分享吓小朋友插幾年班, 心儀那間學校, 為何轉校, 是否如我一樣為了升中呢? 等待的滋味真不好受! 大家傾傾舒緩一下.

原帖由 Babysiu 於 09-6-16 17:41 發表
我好少少,星期六考咗插班試,不過學校未考完試,睇下有冇人要留班,要等七月頭先知結果,我都心掛掛。

醒目開學勳章 王國長老

有人會考優才嗎? 我同事去左, 中計, 原來要interview家長, 佢無準備 (佢幾肯定校務處特登唔講俾applicants聽的, 因為有另外一個小朋友唔係父母帶去)
如果黎梗要面試的, 記得要預備喇

大部份學校都要interview家長架啦, 要參加面試就小朋友同家長都要準備, 有咩話中唔中計呢?  請唔好特登響呢度抵毀某些學校.  

其實當年我去港大同學會同囡囡面試咪又係比佢地呃左, 所以最終收左都唔讀.

原帖由 Charlotte_mom 於 09-6-17 11:38 發表
有人會考優才嗎? 我同事去左, 中計, 原來要interview家長, 佢無準備 (佢幾肯定校務處特登唔講俾applicants聽的, 因為有另外一個小朋友唔係父母帶去)
如果黎梗要面試的, 記得要預備喇 ...

醒目開學勳章 王國長老

優才係話叫小朋友去interview, 無話in家長, 我係好心叫其他家長準備一下姐!
你咁都叫抵毀, 你都幾無聊!

原帖由 snowball 於 09-6-17 01:55 PM 發表
大部份學校都要interview家長架啦, 要參加面試就小朋友同家長都要準備, 有咩話中唔中計呢?  請唔好特登響呢度抵毀某些學校.  

其實當年我去港大同學會同囡囡面試咪又係比佢地呃左, 所以最終收左都唔讀.
...

駛咩要人叫先準備呀, 如果係有心去考果間學校, 唔駛講都會自己準備啦!  

咁你咪又係超無聊:;pppp:!  STOP HERE LA

原帖由 Charlotte_mom 於 09-6-17 14:27 發表
優才係話叫小朋友去interview, 無話in家長, 我係好心叫其他家長準備一下姐!
你咁都叫抵毀, 你都幾無聊!

Snowball, 我支持你

原帖由 snowball 於 09-6-17 14:34 發表
駛咩要人叫先準備呀, 如果係有心去考果間學校, 唔駛講都會自己準備啦!  

咁你咪又係超無聊:;pppp:!  STOP HERE LA
Louisa

原帖由 Charlotte_mom 於 09-6-17 11:38 AM 發表

請問何時發生?去年?今年未開始面試啊!
你同事沒有去簡介會嗎?簡介會有講明要家長面試的

醒目開學勳章 王國長老

請check pm
原帖由 唔係一舊飯 於 09-6-17 03:02 PM 發表
請問何時發生?去年?今年未開始面試啊!
你同事沒有去簡介會嗎?簡介會有講明要家長面試的

Charlottem_mom

多謝你的提醒!

今天同同事傾談, 提到想轉民生, 同事話如果我為了擔心升中而轉去民生不值得, 因現時的學校與它相比, 兩者可說同grade, 我同事更認為現時的學校較好, 其實我自己都有這疑惑, 轉定不轉, 舉棋不定, 當然我知道都要學校收先得, 但這段期間真很惆悵!!!!

原帖由 Charlotte_mom 於 09-6-17 11:38 發表

醒目開學勳章 王國長老

如果唔轉校, 咁有無信心考到民生or更好既中學呢?
轉校都係煩, 大人又多野攪, 小朋友又要適應學校同新朋友..........你有無同小朋友傾過呀? 不過in the meantime都可以考晒再決定既, 話晒已經努力過心安理得嘛!
原帖由 YYML 於 09-6-17 09:06 PM 發表
Charlottem_mom
多謝你的提醒!
今天同同事傾談, 提到想轉民生, 同事話如果我為了擔心升中而轉去民生不值得, 因現時的學校與它相比, 兩者可說同grade, 我同事更認為現時的學校較好, 其實我自己都有這疑惑, 轉定不轉 ...

我對我小朋友的學習能力有信心, 但對派位制度無信心. 當年就是不想博"大抽獎", 所以無報小一派位而讓小朋友由幼稚園直升所屬的私小. 我見若升中透過自行叩門, 學校對小朋友的要求很高, 差不多文武雙全, 樣樣皆能, 我的小朋友主科成績好, 但術科就差, 無甚天份. 我擔心到時會很"蝕".
至於小朋友的意願是雖然喜愛現時的學校, 但若為了升中也不抗拒轉校.
拿不定主意, 我也覺得自己很煩氣, 真不好意思.

原帖由 Charlotte_mom 於 09-6-18 10:42 發表
如果唔轉校, 咁有無信心考到民生or更好既中學呢?
轉校都係煩, 大人又多野攪, 小朋友又要適應學校同新朋友..........你有無同小朋友傾過呀? 不過in the meantime都可以考晒再決定既, 話晒已經努力過心安理得嘛!
...

醒目開學勳章 王國長老

梗係煩啦, 揀學校wor! 揀錯都幾大件事架! 梗係要唸耐d啦
咁又係, 一條龍/直屬同外來想考入, 真係差好遠, 我都係揀間一條龍直資, 就係唔想煩! (你話醒就更上一層樓姐, 成績ok既, 無啦啦又學人爭咩丫)
咁而家你strategy係主攻民生, 定同時想越級挑戰先? 萬一搏到小六煩少好多呀! 反正都預備好了, 試下都好wor! 考到再決定都唔遲丫
原帖由 YYML 於 09-6-18 01:01 PM 發表
我對我小朋友的學習能力有信心, 但對派位制度無信心. 當年就是不想博"大抽獎", 所以無報小一派位而讓小朋友由幼稚園直升所屬的私小. 我見若升中透過自行叩門, 學校對小朋友的要求很高, 差不多文武雙全, 樣樣皆能, 我 ...

醒目開學勳章 王國長老

我同事收到call, 有得去tsl做written test
雖然十畫都未有一撇, 但起碼叫過左第一關佢都好開心
大家都加油!

其實我心中首選是另一間私小, 它有直屬中學, 但這間不像民生般公開招插班, 只是收了信說待舊生註冊後,看看有無位再通知, 感覺很渺茫.

你之前問我"信心"的問題令我進行了反思, 正如我以前所說, 我對小朋友的學習能力是具信心的, 說真的他現在不論功課. 默書或考試, 基本上都是他自己準備, 成績都保持得到, 所以我決定如果不是upgrade的話, 就不考慮了, 一心等首選那間的消息, 既然有位與否不是我所能改變, 我就以平常心對待它!

你說的tsl是否就是你先前提的優才? 無論如何, 祝你的同事成功!

原帖由 Charlotte_mom 於 09-6-18 14:46 發表
梗係煩啦, 揀學校wor! 揀錯都幾大件事架! 梗係要唸耐d啦
咁又係, 一條龍/直屬同外來想考入, 真係差好遠, 我都係揀間一條龍直資, 就係唔想煩! (你話醒就更上一層樓姐, 成績ok既, 無啦啦又學人爭咩丫)
咁而家 ...

醒目開學勳章 王國長老

唔係呀, tsl係陳守仁
不過我同事個女英文唔係特別叻, 唔敢抱太大期望, 隨緣啦!
其實你都好丫, 小朋友自動波, 真係飲得杯落! 我都祝你成功upgrade啦!
原帖由 YYML 於 09-6-19 01:37 PM 發表
其實我心中首選是另一間私小, 它有直屬中學, 但這間不像民生般公開招插班, 只是收了信說待舊生註冊後,看看有無位再通知, 感覺很渺茫.

你之前問我"信心"的問題令我進行了反思, 正如我以前所說, 我對小朋友的學習能力 ...
‹ 上一主題|下一主題