用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 你地叩門叩咗幾多間呀?
樓主: Mabby
go

你地叩門叩咗幾多間呀?

1000%同意,我都係咁話!

原帖由 cheukheimama 於 09-6-19 15:53 發表
只叩了一間第一志願, 因派了第二志願. 想入的只有一間, 所以唔會浪費人家同自己的精力周圍叩.

醒目開學勳章

請問是否全部津小的後補都要7月2日才知結果, 會唔會有學校早過7月2日通知嫁?

叩了2間最想入的,仲未有聲氣interview,如最終不收,就疊埋心水讀番派位個間囉。

不是, 以我所知, 大部份的學校都好早會知道結果.

原帖由 小豬嘜 於 09-6-19 16:01 發表
請問是否全部津小的後補都要7月2日才知結果, 會唔會有學校早過7月2日通知嫁?
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

原帖由 fungpolly1234 於 09-6-19 15:44 發表
共10間 ! 為左阿女, 無論有無得面試都好, 唔試就絕對無機會!

同意,做父母的當然想給子女最好的

瑪小 的全名係咪呀?

原帖由 雙寶媽媽 於 09-6-19 13:10 發表

這3間我們有留位,但是今天已經決定在荔天和瑪小之間做選擇了(還是要等瑪小的結果,7月2號以后),所以其他兩間我們會打電話講明我們放棄。

瑪利諾神父小學

吓? 咩幾乎都係統一晌7月2日或前知後補結果嘅咩??
我叩果d都無講明幾時知.... 唉!

原帖由 小豬嘜 於 09-6-19 16:01 發表

醒目開學勳章

原帖由 Mabby 於 09-6-20 20:21 發表
吓? 咩幾乎都係統一晌7月2日或前知後補結果嘅咩??
我叩果d都無講明幾時知.... 唉!

唔係呀, 我叩o個兩間都出o左result o勒!

我都希望妳成功~
原帖由 雙寶媽媽 於 09-6-19 13:04 發表

瑪小,今天已經去面試過了,但要等到7月2號才有結果。還有一間是喇沙,還沒收到面試通知。

不過我基本覺得喇沙難度太大,但是爸爸還想去搏一搏。 ...

原帖由 Geni 於 09-6-20 21:48 發表

唔係呀, 我叩o個兩間都出o左result o勒!

甘快知道結果?請問係邊兩間?我都想知。。。

醒目開學勳章

原帖由 johnchow22 於 09-6-20 23:58 發表

我o個兩間只係88網內o既學校, 其實有好幾個網o既學校都有消息o家o勒! 當然如果你係心儀d跨區都要報o既名校就未必咁快有消息啦!

好心急~~~總未有消息,一日騰過一日呀~
如果叩門失敗,呀仔就要讀間非常遠又唔識又陌生ga....小學呀
求神保佑

原帖由 bulemickey 於 09-6-21 12:49 發表
好心急~~~總未有消息,一日騰過一日呀~
如果叩門失敗,呀仔就要讀間非常遠又唔識又陌生ga....小學呀
求神保佑

你有之前有無揾私小打底呀?如果真係派得太差,不如轉讀私校好D播。

唉...多謝你johnchow22,有去考私但衰咗..所以咪驚到晚晚發惡夢~~

原帖由 johnchow22 於 09-6-21 14:18 發表

你有之前有無揾私小打底呀?如果真係派得太差,不如轉讀私校好D播。

原帖由 johnchow22 於 09-6-20 23:58 發表

我叩門的那間也知道消息了, 家長會也開了, 校服、書也買齊了, 不過仍未註冊,  要等到7月2日, 去派位的學校取回派位證, 再到新校註冊。

醒目開學勳章

原帖由 cwaisum 於 09-6-22 22:48 發表

我叩門的那間也知道消息了, 家長會也開了, 校服、書也買齊了, 不過仍未註冊,  要等到7月2日, 去派位的學校取回派位證, 再到新校註冊。

有冇諗過早少少去派位o個間學校拎番張註冊証, 等有需要o既小朋友可以早一日有好消息?

原帖由 bulemickey 於 09-6-22 21:07 發表
唉...多謝你johnchow22,有去考私但衰咗..所以咪驚到晚晚發惡夢~~

唔好太擔心,有好多私小到9月初會有好多位吉出來的,真的.到時機會甚高.(比扣門更高的多)就算最後真係敲唔到,都要記得KEEP住個小朋友的成績.

原帖由 Geni 於 09-6-22 23:26 發表

有冇諗過早少少去派位o個間學校拎番張註冊証, 等有需要o既小朋友可以早一日有好消息?

已經通知了學校, 不過學校說要到7月2日才可取回註冊證, 所以就等。

請問是否一定要7月2日才去做扣門收取生的註冊呢?因為我扣門的學校也是這樣要求。
另津校及官校有沒有扣門註冊的Deadline呢? 會不會等到7月中或尾先錄取扣門生呢?