用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 希望大眾能支持和包容"正生書院"! ...
樓主: safarimama
go

希望大眾能支持和包容"正生書院"!

回覆 1# yckd 的文章

支持!!!!

1000000000% support!!!

人誰無過?點解唔比機會人?

支持"正生書院"
依晴Hillary, 依韻Eleanor

在這裡聲援學生們也沒甚麼用, 究竟有無方法可以實實際際幫到他們呢?

其實有了間正生書院係梅窩, 更加能夠比該區的小朋友和青少年有一個大警惕...毒品的禍害! 亦唔會有人敢係嗰區週街買同食...因為一定多D警察行, 還有該校的經驗導師一睇就睇得出! **總好個你屋企左近公園有人食丸仔...或有學生係貴族學校食毒品呀!!**
原帖由 youma 於 09-6-15 21:55 發表
我十分支持和包容"正生學生", 他們都很可愛和勇敢 ;
但亦尊重梅窩居民的意願.

我估計若正生書院遷入梅窩, 唔多唔少影響梅窩樓價, 誰來賠償梅窩居民? 誰來可憐梅窩居民?:(  ...

希望事情怏些解決, 讓那班學生心情平伏, 勇敢地邁向光明前路! 祝福他們!
原帖由 Hillary2002 於 09-6-15 23:20 發表
支持"正生書院"
;-) :-o 8-) :-? :-P :-x

無錯!「幼吾幼以及人之幼!!!!」

梅窩居民想有間學校就近入讀係理所當然的事(但唔應該用呢個理由黎做抗拒正生的藉口)。
可惜有受訪者講明唔想呢d 有"特殊用途"的學校咁近民居。
如果我屋企附近有間咁有愛心、包容、決心(同方法)的學校去感化孩子重新做人重返正途﹐試問我地可以用咩藉口咁忍心拒絕佢地?

支持"正生書院"
話唔定個d反對既人, 第時自己d子女都有做錯既日子, 都需要社會既接納呢!

原帖由 天使麵 於 09-6-16 00:00 發表
無錯!「幼吾幼以及人之幼!!!!」

梅窩居民想有間學校就近入讀係理所當然的事(但唔應該用呢個理由黎做抗拒正生的藉口)。
可惜有受訪者講明唔想呢d 有"特殊用途"的學校咁近民居。
如果我屋企附近有間咁有愛心、包容、 ...

係我屋企樓下開我都絕對歡迎

原帖由 BillyM 於 09-6-15 23:28 發表
在這裡聲援學生們也沒甚麼用, 究竟有無方法可以實實際際幫到他們呢?

我相信在一間普通中學找到毒品的機會遠比正生高.

居民要中學不要正生, 理由是不要毒品入侵梅窩, 是否有點諷刺呢?

贊成!

正生的學生比起一般的年青人更正常,更積極, 在電視所見他們的樣子,比起在街上看見著校服的中學生更像個有為凡年青人

不過太輕易得到的,或許他們不會太珍惜,可能神要藉著這件事考驗他們的信心,讓他們經歷祂!

其實這件事也喚起社會人事,真的要正視濫藥在我們的年青人當中的嚴重性!

這一代年青人濫藥就好像我們年少時會對吸煙有好奇,很多人也曾試過偷爸爸支煙試試,食粒丸仲方便過食支煙(仲難被發現),所以真是不要輕視它的嚴重性!

Agreed!

其實每個人都有做錯嘅時候, 所以作為家長的我們, 真係好雖然大眾幫忙, 使他們可以改過自新並且盡快溶入社會; 從電視上, 見到佢地真係好乖, 希望梅窩居民可以給予他們一個機會。   

知錯能改......不要標籤別人
周圍都有壞事發生勿大驚小怪!!!

回覆 1# SAGO 的文章

當看到電視上的正生書院學生被數百名梅窩居民罵「吸毒仔」、「吸毒妹」,有點忍不住想哭,還有些心痛,點解要咁樣傷害一班希望改過自新的年輕人??!! 無論結果如果, 希望他們都能自強不息,證明梅窩居民的憂慮是不必的!
;-) :-o 8-) :-? :-P :-x

就是大嶼山內(塘福定貝澳)都有學校,而且,都有一所佛教中學,但都臨近殺校.他們不是都寧願山長水遠,揀外邊的學校,多過留在本區讀書嗎?
所以,要求"辦中學"這理由,似乎是"見得下人"的理由而已.

支持"正生書院"!!

在新聞報導中聽到有個居民話驚遲D梅窩既犯罪率會上升,覺得好嬲! 人地曾經吸毒,唔代表佢地係十惡不赦既人,況且佢地都改過自新,點解仲要咁樣話人地喎!!

原帖由 妙mill 於 09-6-16 14:13 發表
就是大嶼山內(塘福定貝澳)都有學校,而且,都有一所佛教中學,但都臨近殺校.他們不是都寧願山長水遠,揀外邊的學校,多過留在本區讀書嗎?
所以,要求"辦中學"這理由,似乎是"見得下人"的理由而已. ...

同意!!!!
我都有這疑問, 梅窩有幾多小朋友要一所學校, 如一所包括~幼稚園, 小學, 中學的一條龍學校, 會有幾多個學生呢? 如學校banking 低, d 家長真的會不計較, 留在梅窩嗎?? 就算幼稚園 和小學的小朋友冇能力選去留, 但到中學的學生, 我想佢地都希望有機會出香港島"見下世面"啦, 又有幾多個中學生真的想不出島呢??

原帖由 katiema 於 09-6-16 17:55 發表

同意!!!!
我都有這疑問, 梅窩有幾多小朋友要一所學校, 如一所包括~幼稚園, 小學, 中學的一條龍學校, 會有幾多個學生呢? 如學校banking 低, d 家長真的會不計較, 留在梅窩嗎?? 就算幼稚園 和小學的小朋友冇能力選去 ...

也是哦! 如果BANKING低,我寧願小朋友搭耐小小車讀間好D哦! 要有舒服的居住環境有時候就要用多一點時間才做到都市人既生活哦~

我個人覺得梅窩居民強調要求的諮詢係要做,始終村民是愛面子,最好就問左佢地意見先。不過呢,客觀來說,正生書院的辦學宗旨和成果其實真的很不錯,政府隨了應該在預防年青人吸毒的情況,也是應該協助犯錯的年青人從錯誤中學習的。希望衝突不會太過強烈,大家心平氣和一點,讓梅窩市民有個下台階,也讓這些年青人在一個和諧既氣氛得到支持。

醒目開學勳章

絕對認同我們看到的只是一部份梅窩的居民,當中可能都有讚成者,絕不可一概而論,而本人都十分敬佩"正生"的校監及師長~~支持!!!

請梅窩居民你哋應用包容的心, 給于這班小朋友改過機會. 人誰無過? 凡事應設身處地去諗. 你哋這班成人知不知道說話都可以害死人的? 請不要說些傷害他們的改過的心.

起這間學校對你哋教育小朋友可以作出一個"反面教材",
你哋反而可以籍直此對小朋友說不要行差踏錯.