用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 希望大眾能支持和包容"正生書院"! ...
go

希望大眾能支持和包容"正生書院"!

看那班正生學生能不遮不掩面對群眾同鏡頭, 就可知他們有心從過新生活...亦看到這間學校是成功的, 校方會好好處理睦鄰關係, 請大家支持這班小朋友!!

"老吾老以及人之老,幼吾幼以及人之幼。" 希望我們作為家長能明這個道理!!

;-) :-o 8-) :-? :-P :-x

希望大眾能支持和包容"正生學生"!!

希望大眾能支持和包容"正生書院"!

看那班正生學生能不遮不掩面對群眾同鏡頭, 就可知他們有心從過新生活...亦看到這間學校是成功的, 校方會好好處理睦鄰關係, 請大家支持這班小朋友!!
"老吾老以及人之老,幼吾幼以及人之幼。"希望我們作為家長都能明白!"
;-) :-o 8-) :-? :-P :-x

support! support!

絕對支持!

點解那班要用咁傷害的說話對他們呢?完全無想過他們的感受嗎?

正生學生雖然曾吸毒,但你班居民一樣吸毒,是吸了無修養,無功德,自私的毒,我見到他們一樣不會歡迎他們,做香港人,我好醜呀!

totally agree

阿們!
我曾經參觀芝麻灣的正生書院, 了解過他們的情況, 也接觸過他們的學生, 他們真是很乖, 甚至比起「正規中學」的學生更乖, 為何不給予他們多一次機會, 重新做人。

如果正生書院搬近我家附近, 我也會支持。

醒目開學勳章

其實好多曾經誤入歧途O既小朋友都只不過係一時唔識諗同冇人教先會做傻事, 佢地本質唔壞, 依家有人肯教又有機會改過自身, 點解仲要咁對佢地! 我O係電視見到D小朋友個個都好細個好乖, 好值得同情, 反而O個D反對O既家長, 我完全諗唔到同意佢O既理由.....

我作為一個六歲小朋友的家長.
我好希望大家能給小朋友機會.每一個人都會有做錯的事(不論大小事)有機會才有希望.請給他們一個機會.
原帖由 Geni 於 09-6-15 19:20 發表
其實好多曾經誤入歧途O既小朋友都只不過係一時唔識諗同冇人教先會做傻事, 佢地本質唔壞, 依家有人肯教又有機會改過自身, 點解仲要咁對佢地! 我O係電視見到D小朋友個個都好細個好乖, 好值得同情, 反而O個D反對O既家長 ...

I totally agree & support this school & the students - they really need the support from the others & this is a great chance / opportunity for them to correct & come back to the normal "track".

On the other hand, the objection from the residents there is the need of local school for local students. In the case, I believe the problems are mainly from the officials from our government. They did not ask for the opinions from the residents before they announced the decision. To be honest, even the officials "labelled" the students from the school - how can we ask the others to treat the students well?

很多時香港人都會表示支持一些社區設施...但只要不是自己的社區附近...

如果在我附近開,我都支持.
原帖由 toffeeli 於 09-6-15 20:00 發表
很多時香港人都會表示支持一些社區設施...但只要不是自己的社區附近...

我同我老公都好支持正生書院,就算開在我家附近我都吾介意,最緊要係有包容之心,試問,如果犯事的小朋友是自己的仔女,而被社會人士歧視,感覺會如何?為何不給小朋友也給自己一個機會呢?願主開啟這班人的心。

如果佢係我住既社區開辦我都會支持, 宜家實在太多小朋友誤入歧途, 真係好希望多D正生書院既校長同老師, 可以教導小朋友重新做人.

大道理相信無人反對,但這幾日所有報導似乎一面倒,又對原居民是否公平呢?今早聽電台節目,有居民說他們的區議會一直有申請重開學校,但政府一直無回應,反而在無向居民諮詢的情況下就公開話支持正生搬入,令外界認為他們無愛心,自私,試問他們又怎會不憤怒呢?而且很巧合地最近很多青少年人吸毒事件,而正生事件就巧合地爆發,是否真是巧合或是有心人精心安排,利用社會壓力去達到目的呢?

我不是梅窩居民,我支持如果正生搬去大些的地方就可幫助更多小朋友。但我只想提出現時的傳媒很多時是有選擇地報導,我們要有好奇心及分析能力去看事情,才能找出更多背後的事。

我十分支持和包容"正生學生", 他們都很可愛和勇敢 ;
但亦尊重
梅窩居民的意願.

我估計若正生書院遷入梅窩, 唔多唔少影響梅窩樓價, 誰來賠償梅窩居民? 誰來可憐梅窩居民?:(

支持! 人誰無過, 既然佢地有心改過, 點解唔比個機會佢地呢, 唔好當佢地麻瘋咁啦!

願正生學生継續努力向前, 快樂成長.

FULLY SUPPORT !點解唔俾機會人重新喎 ? 試想果D 係你嘅囝囡會有咩感受呢?

原帖由 G-Ma 於 09-6-15 22:06 發表
支持! 人誰無過, 既然佢地有心改過, 點解唔比個機會佢地呢, 唔好當佢地麻瘋咁啦!

回覆 1# winniecarson 的文章

絕對支持!

原帖由 youma 於 09-6-15 21:55 發表
我十分支持和包容"正生學生", 他們都很可愛和勇敢 ;
但亦尊重梅窩居民的意願.

我估計若正生書院遷入梅窩, 唔多唔少影響梅窩樓價, 誰來賠償梅窩居民? 誰來可憐梅窩居民?:(  ...

支持。睇左好多電視訪問都覺得果班居民找借口阻礙正生,佢地好多理由同正生在南約辦學係兩件事;我住鴨利洲,我家旁有舊校,隨時歡迎佢地。

其實睇班細路都是無知多(睇樣),大爛都坐左監,入去大嶼山分分鐘比班牛屎飛蝦