用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 你地點揀補習社?
go

你地點揀補習社?

兒子中二後覺得課程深了, 想到補習社, 請有經驗的家長分享如何揀好的補習社? - - 師資? 每班人數? 學費? 地點? 聲譽?

另私人補習老師與補習社的成效分別大嗎?

原帖由 S08CWL42 於 09-6-14 22:23 發表
我會先考慮師資 ,  每班人數. 其次再考慮地點..學費我念為個仔好,都唔會計較個少少錢.
我會先選補習社. 我始終覺得係有學習氣氛之下,才會有心機讀書. 屋企始終會心散! (再加上,之前試過的私人補習經歷不太好)
你的小 ...

謝謝S08CWL42.  請問如果看師資? - 是否學歷及經驗和態度呢?

另請有經驗家長介紹大埔及沙田區的補習社.

我覺得唔係咁.

最重要係睇你個仔既性格
如果佢係被動, 你推佢去補習社 (班教學)
佢又唔問呀sir, 呀sir 當然唔會主動問你有無唔識, only 教你一個
so被動既人岩私補, 主動就兩樣都ok

而第2就係 你仔仔既成績
如果佢考得差, 就需要私補
因為補習社係跟成年既課程去教, 唔會因一兩個既成績而慢慢教
私補既好處係可以focus on 你唔識既地方教
我而家有4個補習學生,
有2個成績好, 覺得補習社教唔到野, 又空泛, 所以找我
有2個成績超級唔好, 覺得跟唔上補習社, 所以找我

第3就係個教師教唔教到野 / 學歷
好多時老師有高學歷, 但係佢識唔識得將呢d野教返俾個小朋友係好大問題, 因為我f.6~7 既時候遇上太多呢d老師

希望可以幫到你

你地點揀補習社?

真係兩難!
俾咗錢、時間之餘,諗真啲仲驚佢去到補習社hea hea 吓,hea埋女朋友啦 ,K仔 ,未學好先學曳电......。不過,如果是近朱者赤兼開埋竅,就超理想,幾$都值啦!

搵私補定去補習社呢個問題真係因人而已...
有D小朋友鐘意幾個人一齊上堂, 仲會同其他同學鬥叻而好比心機上堂, 而且補習社資源都豐富D... 而有D小朋友又會同私補導師打成一片喎, 佢地會當個補習哥哥 哥哥般看待, 有乜野都會同哥哥分享.
所以真係有好有唔好啦...
好多補習社都有得試堂...
咪等小朋友去試下睇下岩唔岩自己...
最緊要小朋友自己鐘意, 咁佢先有動力!

醒目開學勳章

我都想找九龍區補習社中二

私人補習老師上門好D...
http://img134.imageshack.us/img134/5739/fe6e0ab1a7a2cb1b3c81e7a.gif

請問各位覺得英皇、現代呢啲補習社補初中 (中一,二)得唔得?