用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 你地應為會唔會復課?
go

你地應為會唔會復課? [複製鏈接]

0    0    0    0

我覺得復課機會都頗細,而家都已 6 月中,話唔定會提早放暑假,早啲返學呢?

早 d 返學 ? 唔好 / 唔會啩,已幫 d 仔囡安排課外活動至八月, 況且,會有人未返香港架麻,應該唔會提早開學啦,我估

我估提早開學應該不會,因為7,8月是香港夏季流感高峰期,所以不會提早開學。

疫情好似越來越多,我想可能不會復課。但未考試,不溫書又死,溫書小朋友又冇心機,好像洩了氣。 連大人也覺得悶。

我諗應該唔復課呱! 我都覺得好折磨, 我個仔都未考試, 學校會改於29/6開始考, 如果唔復課就會取消考試, 現在溫又唔係, 唔溫又死. 不過之前已經講過唔會縮短暑假, 所以唔會提早或延遲個暑假.

岂止係折磨~
我都泄了氣, 何況小朋友~
因為結局如何, 誰都無法控制,
只能盡人事聽天命~

原帖由 JuiceMum 於 09-6-14 14:47 發表
如題! 其實好大件事架, 孫先生若決定唔復課, 我地就唔駛考試, 大人同細佬都可以輕鬆d啦, 若決定復課, 依家就要keep住溫, 好慘! 我個朋友話要每隔兩日溫習一次, 好折磨. ...
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

你地應為會唔會復課?

對於小五學生是最折磨的, 如果不復課, 整個暑假都不知怎麼過, 玩還是溫書呢? 暑假活動怎辦? 我覺得應讓小五學生先考其他年級不用考? 這樣大家都開心.

我反而覺得可能會復課,因為現在所有本地疫症,都與聖保祿有關,其他都是輸入個案,除非有大量本地個案,而又與聖保祿無關,就可能會停課,但停課的後遺症,除了學校之外,還有其他課外活動,都不知道小朋友可否繼績參加,如公文,是否只是交學費,拿功課,無堂上,如果真的這樣,我可能在暑假會停公文。

本人覺得比學生考完試, 就提早放暑假,
現在心都散.

原帖由 yanyanhk 於 09-6-15 10:14 發表
對於小五學生是最折磨的, 如果不復課, 整個暑假都不知怎麼過, 玩還是溫書呢? 暑假活動怎辦? 我覺得應讓小五學生先考其他年級不用考? 這樣大家都開心. ...

Support

最好考完試的學校放假.末考就繼續考.反正都係放早.
原帖由 yanyanhk 於 09-6-15 10:14 發表
對於小五學生是最折磨的, 如果不復課, 整個暑假都不知怎麼過, 玩還是溫書呢? 暑假活動怎辦? 我覺得應讓小五學生先考其他年級不用考? 這樣大家都開心. ...

你地應為會唔會復課?

對於我地間小學,復唔復課都無相干啦!小五生才安排補考,其他級唔駛考,直升!

你地應為會唔會復課?

疫情最新消息,一位六歲一位八歲男童本土個案..
未明原因

我覺得復課機會好微,我地學校都係未考試,
一復課就要兩日內考曬,雖然我覺得復課機會好微,
但我無同個仔咁講....要去平均咁去溫習,
因為暑假都仲有兩個月玩丫嘛

曾浩輝指新型流感在本港扎根不排除中學可能停課
15.06.2009 18:47
本港過去一日新增九宗甲型H1N1流感,病例總數突破一百宗,達到一百零一宗,其中兩宗的患者六歲及八歲的是男童,感染源頭不明,無外遊史,屬本地個案,其中一人就讀九龍塘迦南幼稚園,另一人入讀將軍澳保良局馮晴小學,兩人在上星期五學校停課後發病,顯示停課安排合時。。 衛生防護中心總監曾浩輝指,新型流感其中四分一是本地個案,顯示病毒已在本港扎根並跨區存在,預期一兩個星期個案會迅速增加,他不排除如果本地感染嚴重,中學亦有可能需要停課,他又表示,新型流感已在社區流行,會改變策略,減少追蹤及處方特敏福,保留實力應付日後疫情。

===========================

原帖由 JuiceMum 於 09-6-15 15:32 發表
我知男小拔都係唔駛考!!!
民生就未決定/通知!
Maryknoll就考完佐.
唔知其它呢?

在其他學校有個案發生,多數都不需要復課啦。
‹ 上一主題|下一主題