用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 末代考生..........
go

末代考生..........

升F.5啦!!小女讀中中,文科.你地呢?有冇補習呀??

雖然佢地大個,但係做父母ge都係會擔憂,更可況現在有好多不同途徑升學,真係唔知點選,(我覺得難過選中學).
希望大家多多指教.

原帖由 motherlau 於 09-6-12 23:20 發表
升F.5啦!!小女讀中中,文科.你地呢?有冇補習呀??

雖然佢地大個,但係做父母ge都係會擔憂,更可況現在有好多不同途徑升學,真係唔知點選,(我覺得難過選中學).
希望大家多多指教. ...

小兒英中,理科,e + 冇補習,佢學校暑假唔會點幫學生補課,
佢又懶,都好擔心佢會考成績,又冇得重考.

呀仔都幾叻呀,唔洗補習.佢讀得掂就得la,末必係懶架.小女都唔係屋企溫書架,佢話專心唔到,所以只會小息or放學留校溫習,我見d成績唔係太差就算la.
之前政府好似話有得重考一次,但就唔係所有科都有得重考.但佢地d成日變,依家仲係唔係咁就唔知啦.小女決定考得唔好都應該唔會repeat.

原帖由 樂樂 於 09-6-13 10:24 發表

小兒英中,理科,e + 冇補習,佢學校暑假唔會點幫學生補課,

原帖由 樂樂 於 09-6-13 10:24 發表

有得 repeat 不過之後無人收讀 F. 6,即係搵黎搞,不如都係疊埋心水叫阿仔趁暑假溫書同做下 past papers 黎得實際 。。。 不過您仔仔唔使補習都仲搞得掂都應該唔會好差,俾 D 信心佢啦

回覆 4# 2bzmummy 的文章

我大仔9月升f.5啦.也是代考生.佢有去坊間如活學及英皇補A Maths and Econ.因為佢自己想考這兩科,學校冇得讀.我平時見他都不大讀書.這兩星期學校考試才多讀點書.

原帖由 KWT 於 09-6-15 11:08 發表
我大仔9月升f.5啦.也是末代考生.佢有去坊間如活學及英皇補A Maths and Econ.因為佢自己想考這兩科,學校冇得讀.我平時見他都不大讀書.這兩星期學校考試才多讀點書. ...

A. Maths 同 econ 要自修報考,老實講,難度都幾大,不過小朋友有呢個志向,作為父母點都要支持既,不過真係要俾其他人落多好幾倍既苦功

原帖由 motherlau 於 09-6-13 15:26 發表
呀仔都幾叻呀,唔洗補習.佢讀得掂就得la,末必係懶架.小女都唔係屋企溫書架,佢話專心唔到,所以只會小息or放學留校溫習,我見d成績唔係太差就算la.
之前政府好似話有得重考一次,但就唔係所有科都有得重考.但佢地d成日 ...

我女兒都是升中五,讀理科.
如2bzmummy所說,有得重考都冇用,因為這屆的會考生,亦是最後一屆的高考生.所以女兒學校已叫這屆的學生,要加倍努力.

我大仔讀F.4理科, 數學比較強, 但係整體分數唔夠, 所以入唔到第一班理科(只有呢班有a.maths), 所以冇得讀a.maths, 校長話如果想報a.maths, 要maths考試全A先可以考慮, 又要家長信(已寫), 而家係外邊自修+補習, 及老師有時會係課堂後幫佢補下a.maths, 睇下校長今年批唔批佢考a.maths....
最離譜係第一班有d學生a.maths極差, 有d己經放棄, 都唔比其他班既同學去讀

原帖由 LittleKidult 於 09-6-15 12:21 發表
我大仔讀F.4理科, 數學比較強, 但係整體分數唔夠, 所以入唔到第一班理科(只有呢班有a.maths), 所以冇得讀a.maths, 校長話如果想報a.maths, 要maths考試全A先可以考慮, 又要家長信(已寫), 而家係外邊自修+補習, 及老 ...

我仔有d似你個仔喎,佢理科強.中英文弱,係典形理科人,
佢去過現代補英文一個月就冇再補,佢話d人好寸,

原帖由 2bzmummy 於 09-6-13 16:57 發表

有得 repeat 不過之後無人收讀 F. 6,即係搵黎搞,不如都係疊埋心水叫阿仔趁暑假溫書同做下 past papers 黎得實際 。。。 不過您仔仔唔使補習都仲搞得掂都應該唔會好差,俾 D 信心佢啦 ...

長老,
你大仔當年有冇去大形補習社補習架?貼士班係唔係一定去去架?我聽亞仔d師兄講有d科目外面教得好全面,學校教唔晒咁多野.

我大仔9月升f.5啦.也是末代考生.佢有去坊間如活學及英皇補A Maths and Econ.因為佢自己想考這兩科,學校冇得讀.我平時見他都不大讀書.這兩星期學校考試才多讀點書. ...

你大仔學校好多人增修科目架?仲要兩科tim,我諗你亞仔間學校都幾出名,

兩科自修 ,好勁呀?咁佢本身修幾多科呀?

唔好放棄呀?如果我係校長,一定比你d誠意打動ge.有乜理由有心唔比人讀架.

原帖由 LittleKidult 於 09-6-15 12:21 發表
我大仔讀F.4理科, 數學比較強, 但係整體分數唔夠, 所以入唔到第一班理科(只有呢班有a.maths), 所以冇得讀a.maths, 校長話如果想報a.maths, 要maths考試全A先可以考慮, 又要家長信(已寫), 而家係外邊自修+補習, 及老 ...

Hi,
原來大家ge小朋友都係讀理科.
小女依家有補緊英文,其他就ok.Summer開始要返學校補課.佢學校已經開始谷啦,但小女都係末有動力讀書.

原帖由 motherlau 於 09-6-15 15:17 發表
Hi,
原來大家ge小朋友都係讀理科.
小女依家有補緊英文,其他就ok.Summer開始要返學校補課.佢學校已經開始谷啦,但小女都係末有動力讀書.

我係另一個topic見到你話亞女想讀傅理,你亞女都幾有理想喎,我仔以前年年都唔同,e + 都唔知佢想讀乜,
咁你女學校都幾好呀,暑假返去補課,亞仔果間最多補幾日咋.

Hi,

理想個個都ge,你呀仔都可能有架,不過男仔係唔出聲話你知.放心la.
呀女有兩個想法,一係去台灣讀傳理,二係入中大讀社工.我就想佢在hk讀la.

佢學校唔係名校,但好重視成績,成日都測驗.就算會考班考完mock都要返學校溫書,呢樣係我最鐘意ge.唔洗怒氣.

原帖由 樂樂 於 09-6-15 16:07 發表

我係另一個topic見到你話亞女想讀傅理,你亞女都幾有理想喎,我仔以前年年都唔同,e + 都唔知佢想讀乜,
咁你女學校都幾好呀,暑假返去補課,亞仔果間最多補幾日咋. ...

成績好不等於數理好,更甚者,有些同學可能文科相對比較好,但為了各種原因選讀理科,又因為整體成績理想而有資格修讀 A. maths,最後就做成這樣的結果 但都怨不得人,遊戲規則就是如此,徒呼奈何

原帖由 樂樂 於 09-6-15 12:37 發表

我仔有d似你個仔喎,佢理科強.中英文弱,係典形理科人,
佢去過現代補英文一個月就冇再補,佢話d人好寸,

樂樂

但世界是現實的,無論理科如何的強,語文(英與中皆然)都要有起碼程度,否則根本沒有資格升讀中六,更遑論進大學門檻,都係要提醒小朋友注意呢

原帖由 樂樂 於 09-6-15 12:41 發表

長老,
你大仔當年有冇去大形補習社補習架?貼士班係唔係一定去去架?我聽亞仔d師兄講有d科目外面教得好全面,學校教唔晒咁多野.

樂樂

我大仔當年都有係 F. 4 主動提出去呢種大型補習社啊,佢話唔係學校老師教得不好,只是這些補習社的教法係精讀法,目的就係教點樣考試答題 , 佢要去又覺得有用,我唔會反對俾佢去既

原帖由 motherlau 於 09-6-15 15:02 發表
唔好放棄呀?如果我係校長,一定比你d誠意打動ge.有乜理由有心唔比人讀架.

都唔係淨係有誠意就有用的,因為作為日校會考生,一定要通過學校報考,無人去理會您係自修與否,出黎既成績就係代表學校,所以學校一定會檢測學生有否符合成績要求,才會決定是否代學生報考的