用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 末代考生..........
樓主: motherlau
go

末代考生..........

回覆 11# 樂樂 的文章

樂樂, motherlau,

對不起,現在才看到你們的訊息.係大仔自己要求讀econ,可能佢見到同學讀得好,引起興趣.其實,見佢補習都不知道讀得好不好,始終沒有校內考試評估.反之讀A MATHS及maths我則有點擔心,因為佢曾經講過見到d題目,不知道如何去做,但看題解solution則十分明白.又說學校計數叻的同學,有時問他,他可以告訴同學點計,結果人地會算出來.但一到自己計數,又計不到.我說佢可能計得少,唔熟悉技巧,但仔仔又不認同.

反而大仔不想報考中史,但我想佢考,希望佢多些認識中國.而事實上,佢自己都承認上次校內考試,佢只讀了一天,成績非常好.我估佢因為冇壓力才會考得好.

最近因為沒有心情所以小發言,細仔小五呈分試考得很差,中作一科是歷史性新低,只得60分(從來考試沒有這樣低分),我估會跌落band2尾,咁小六壓力就會大很多.

KWT

咁你大仔讀文科定理科架?

如果考埋中史,佢要考多3科? 好勁呀

Hi KWT,

睇開d啦!我都明白你ge心情.真係好down架.仲有二次試,可能追得到的,唔好灰心呀。

小兒今年都升中一,佢ge成績可以由A去到D都得,直頭係超級升降機一樣,最後成績都唔太理想,好在都入到一間ok ge中中,希望佢日後努力d la.

原帖由 KWT 於 09-7-2 11:34 發表
樂樂, motherlau,

對不起,現在才看到你們的訊息.係大仔自己要求讀econ,可能佢見到同學讀得好,引起興趣.其實,見佢補習都不知道讀得好不好,始終沒有校內考試評估.反之讀A MATHS及maths我則有點擔心,因為佢曾經講過見 ...
怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

真是touch wood,估不到今日取成績表細仔仍然入到Band 1,中文整體得個C,總成績B.算是好彩.

今日細仔才講常識寫一位現任議員名稱,佢竟然夠膽填"陳大文",重話書係咁寫,真是夠唔認真.完全不知道呈分試的重要性.

又其實大仔究竟想報考幾多科未定既.有親戚建議不如集中主力考好幾科,好過到時科科D/E.我估要等埋今次考試成績才決定.

咁就好law。keep up...

大仔夠竟讀几多科呀?小女都唸注drop 1 科,等多d時間讀其他。

原帖由 KWT 於 09-7-9 23:03 發表
真是touch wood,估不到今日取成績表細仔仍然入到Band 1,中文整體得個C,總成績B.算是好彩.

今日細仔才講常識寫一位現任議員名稱,佢竟然夠膽填"陳大文",重話書係咁寫,真是夠唔認真.完全不知道呈分試的重要性.

又其實 ...

大仔讀8科.中英數,Phy,Chem,Bio,Geog and中史.一切都要等派左成績表才決定.佢話自己沒有退步,但其他同學則進步很多,我見佢d中英文卷,好似考得不大好,問佢又不願多說.唉.真是唔識做人媽媽.

報到,小兒英中,理科,有冇比小朋友聽麥潤壽的"星空奇遇鐵達尼",我覺得好有用,又唔使自己長氣,小朋友又明發生咩嘢事,還有那個"永不放棄同學會",很正面。不過,很難入......

原帖由 紫米露 於 09-9-6 23:56 發表
:handshake 報到,小兒英中,理科,有冇比小朋友聽麥潤壽的"星空奇遇鐵達尼",我覺得好有用,又唔使自己長氣,小朋友又明發生咩嘢事,還有那個"永不放棄同學會",很正面。不過,很難入...... ...

等我試下叫亞仔聽聽先,多謝報料.

你小朋友開始做past paper 未? 我個未.

Hi,

我好少聽收音機.所以唔知,多謝報料....我多數比書佢地睇....touck wood OK la......我要求好低.......

motherlau

原帖由 紫米露 於 09-9-6 23:56 發表
:handshake 報到,小兒英中,理科,有冇比小朋友聽麥潤壽的"星空奇遇鐵達尼",我覺得好有用,又唔使自己長氣,小朋友又明發生咩嘢事,還有那個"永不放棄同學會",很正面。不過,很難入...... ...

原帖由 樂樂 於 09-9-7 12:32 發表

等我試下叫亞仔聽聽先,多謝報料.

你小朋友開始做past paper 未? 我個未.

未教完中五,PP好難做,又係要迫......會做by topic/by sort past paper 先,不過唔鍾意對答案,因為冇時間&自信心爆棚......

原帖由 motherlau 於 09-9-7 12:47 發表
Hi,

我好少聽收音機.所以唔知,多謝報料....我多數比書佢地睇....touck wood OK la......我要求好低.......

motherlau

Hi motherlau,
麥sir用潛移默化和放種子的方法,麥SIR好識引導,通常D呀媽打上去話D仔,麥SIR就會引導佢知道,原來D仔女都會覺煩,我覺得呢個節目可教家長怎樣放手(例如:他最討厭與小朋友交談中,媽媽從旁教導)!

<星空奇遇鐵達尼>本人晚晚都有收聽,這個節目教
育性强.無論年紀細大老嫩都啱聽,因為它教育性好,教人心遠,自我反省。

原帖由 紫米露 於 09-9-7 22:38 發表

Hi motherlau,
麥sir用潛移默化和放種子的方法,我有時聽了,會喊(感觸),會笑(教得好),麥SIR好識引導,通常D呀媽打上去話D仔,麥SIR就會引導佢知道,原來D仔女都會覺煩,我覺得呢個節目可教家長怎樣放手(例如:他最討厭與小朋友交談 ...

我昨晚都有搵過麥sir 個節目,但搵唔到,想問佢係幾點至幾點架?

原帖由 紫米露 於 09-9-7 21:14 發表

未教完中五,PP好難做,又係要迫......會做by topic/by sort past paper 先,不過唔鍾意對答案,因為冇時間&自信心爆棚......

佢平時成績係唔係幾好架?

原帖由 樂樂 於 09-9-8 11:20 發表

佢平時成績係唔係幾好架?

佢今年係末代考生,我就剩係成日鵝佢要拔尖唔好挨多一年可以舒服D,佢咁自大我就睇下佢考成點啦,各位家長有咩睇法呢? ^^ (ps. 至於麥SIR個節目,係香港電台第二台星期一至星期五夜晚9:30-12:00,9:30-10:30 多數係D小朋友打黎的,有咩問題可以再問下我啦)

紫米露

你個仔讀名校,佢地成績個個有返咁上下,難免自信心爆棚,你唔使太擔心既,但都明白做父母既當然想佢更上一層樓啦.你話亞仔好忙,佢平時好多課外活動架?同埋佢地讀書氣氛係唔係好好架?

我搵到麥sir 個節目啦,好耐之前間中有聽過,佢個節目真係好勵志.

Hi 樂樂,
讀書氣氛???因為他們分成績.....由叻至差....所以全部由理科至文科(文科成績比較差,當然有些個別),理科要選9科叫正常.....很多選10科(因為有較大機會拎6A拔尖).....其實,我個人覺得太多科。
**你的小朋友是大仔/細仔??
**他有冇說末代考生好?還是做開荒牛好?

原帖由 紫米露 於 09-9-10 23:24 發表
Hi 樂樂,
讀名校有讀名校的苦況,慢慢pm你;
讀書氣氛???因為他們分成績.....由叻至差....所以全部由理科至文科(文科成績比較差,當然有些個別),理科要選9科叫正常.....很多選10科(因為有較大機會拎6A拔尖).....其實,我 ...

紫米露

收到你pm,已pm 你,

亞仔讀邊間,第日pm,
你囝囝的past paper攪掂未?
你仔考幾多科?
其實讀書氣氛好唔好???始終是band one,不會太差!因為他們已經是由細到大都中上游那批,;他們是靠自動波或補到飛起.
每日都睇好多英文書???我仔不是….學校也沒有特別要求….只是因為他們學校比一般學校多外籍老師/回流學生,或家庭有傭工,及我說過的根本有叻一批。
你囝囝英文到C?未的話,還有得追,不用担心!!!
現代補那個名師,pm我知?
莊啟程/恆商,我個人較喜歡恆商.

我仔仔都不見他讀書,反而見佢上網聽歌或download d日本劇集看.他自己說會考會及格,但不會高分.即不要寄望有dist & credit.唉!

原帖由 KWT 於 09-10-27 12:11 發表
我仔仔都不見他讀書,反而見佢上網聽歌或download d日本劇集看.他自己說會考會及格,但不會高分.即不要寄望有dist & credit.唉!

我個仔都好類似, 日日聽歌, 畫漫畫, 同細佬一齊打機......
佢又係成日話14分一定冇問題, 成日搭阿sir果句 : "照計應該可以有18~9分, maths/a.maths/phy冇A都B啦....."
係屋企永遠叫唔到佢溫書, 好在佢地阿sir成日放學都有叫佢地留校幫佢地補課.....