用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 用緊東西出的教材的MAMA入來分享下
樓主: yanyvonne
go

用緊東西出的教材的MAMA入來分享下 [複製鏈接]

我會俾阿女睇 ABC SONG , 由歌仔先熟悉 A-Z (迪士尼美語送個隻 SAMPLE cd) , 等佢識讀出 A-Z 再睇 phonics .

原帖由 jsri 於 09-7-3 00:58 發表
hi,我都買了phonics kid ,但幾大才看,bb只得13個月, 會否太細, 每次看多少個英文字? 有一次播英文字母o字的時候,我聽到他說o一聲,不知是真還是假,他未識講野,常常依依哦哦一大段,好似好想表達, 但現在只會手指指.... ...

原帖由 Motherlam 於 09-6-28 09:22 發表
嘩 , 好多書呀 .
我都睇到 '魔法數學屋' 系列 , 但我係阿女2歲時買咗 '小小數學繪本' 系列 , 冇買到. 收到貨記得 show 多d 樣俾我睇 .  

收到d書嘞...嘩..真係多到呀! update緊上個blog, 要多添d時間同亞女睇書玩手工先得嘞!
小小數學繪本我一直都有留意呀! 不過幾千蚊, 搵搵下見到大陸都有出佢的練習本賣, 剛買了一本來看看內容, ok la...
今次我買了咁多書,都唔夠買一套<小小數學繪本>呢...:D

原帖由 Motherlam 於 09-7-3 17:09 發表
我會俾阿女睇 ABC SONG , 由歌仔先熟悉 A-Z (迪士尼美語送個隻 SAMPLE cd) , 等佢識讀出 A-Z 再睇 phonics .

下, PHONICS KID 已經可學埋A-Z 啦, 我細佬個時學A-Z 都昤 LOOK GC 套PHOICS1 已學識, 還學埋D 生字, !  DISNEY ABC SONG 學唱ABC 歌就得, 認A-Z唔太OK , 個隻碟我都有. !

好多書呀 . 睇見都開心 .
諗起我都肉赤 , 當時未識係國內網買書 , 香港市面上好少此類教材 , 我都唔明自己當時咁捨得 . 依家識得尋時其他書, 覺得套教材好貴呀 .....  都係個句 , 為咗阿女 .

原帖由 miumiu809 於 09-7-3 19:36 發表

收到d書嘞...嘩..真係多到呀! update緊上個blog, 要多添d時間同亞女睇書玩手工先得嘞!
小小數學繪本我一直都有留意呀! 不過幾千蚊, 搵搵下見到大陸都有出佢的練習本賣, 剛買了一本來看看內容, ok la...
今次我買了 ...

係呀, 佢坐唔定時睇 ABC SONG , 有歌仔聽佢好留心睇 , 認到字後好快去 GC LEVEL 2 (冇睇到 LEVEL 1) , PHONICS 好悶 , 小朋友睇下聽下就走人LO , 要諗辦法吸引佢地 .   

原帖由 yanyvonne 於 09-7-3 21:14 發表

下, PHONICS KID 已經可學埋A-Z 啦, 我細佬個時學A-Z 都昤 LOOK GC 套PHOICS1 已學識, 還學埋D 生字, !  DISNEY ABC SONG 學唱ABC 歌就得, 認A-Z唔太OK , 個隻碟我都有. ! ...

原帖由 Motherlam 於 09-7-4 15:40 發表
好多書呀 . 睇見都開心 .
諗起我都肉赤 , 當時未識係國內網買書 , 香港市面上好少此類教材 , 我都唔明自己當時咁捨得 . 依家識得尋時其他書, 覺得套教材好貴呀 .....  都係個句 , 為咗阿女 .

...

咁你係講緊你買咗那套教材好貴呀?
你啦, 自己都好功利, 百科知識、語文、英文、字圖咭果D貴一貴都捨得, 沒有學術的"良好童真單純故事書"就唔捨得, 真係...!!!!
係啦, 個大陸SALES見我買咁多書竟然話我: 覺得個小朋友好可憐!!!
我問點解咁講呢?
佢就話, 咁細個就要睇咁多書!
我說用到6-8歲,差唔多啦!
.....?!! 唉.... 我都唔係好過份 啫,係嘛?

簽名被屏蔽

原帖由 labelle 於 09-7-4 22:09 發表
我媽咪依家身處台灣, 我之前叫佢幫我買"東西的教材", 但"誠品"話東西圖書喺台灣 closed 咗 !!!  

係呀,東西在台灣closed咗先將基地搬到hk.
所以, 而家東西d嘢在台灣係一d都唔齊架, 搵到好野就要快d買! 因為closed咗, 某d清貨價係會平好多~~~

我update晒在大陸網上買d書上我個blog了,有時間睇睇啦~~
當當&亞馬遜$2600的收穫分享(1-6歲)

是次訂購花了好幾個月時間、心思去選擇, 經過繁複的過程終於運送到了美國了!(我們住美國)

收到書的這一刻, 盡是驚喜! 我會說95%以上的書內容、質素都很好, 要求極高的我對是次的書籍也非常的滿意!只是寄來的盒子、書面上有部份舖滿灰塵吧了。
在中國大陸選購童書,活像尋寶一樣,當中有在香港賣上萬多元的"名牌"套裝故事書、數學書、百科書多的是! 在中國就只要幾十元到100多元, 內容既然一樣, 書本雖然沒有萬多元的華麗包裝, 但紙質絕對可以說是非常理想的!
在我blog的十篇網誌, 我會分享今次的收穫! 有興趣的媽咪可以省卻"尋寶"的時間, 因為我花了好多時間看家長門的評語、內頁、介紹... 最後在不同類別中選購以下書單, 我越來越認為「讀萬卷書」和「行萬里路」都很重要! 花在這兩方面的金錢和時間絕對是值得的!

總購物單&價錢: http://hk.myblog.yahoo.com/iam-sherbie/article?mid=5372

內頁分享:
http://hk.myblog.yahoo.com/iam-s ... 9&mm=7&dd=3

原帖由 miumiu809 於 09-7-4 18:27 發表

你啦, 自己都好功利, 百科知識、語文、英文、字圖咭果D貴一貴都捨得, 沒有學術的"良好童真單純故事書"就唔捨得, 真係...!!!!
係啦, 個大陸SALES見我買咁多書竟然話我: 覺得個小 ...

下個SALE O廿同你講, 他真系有問題 !
我覺得小朋友LOOK 多D 書好, 有能力緊系給他們最好啦, !

我收到POOH 套百科CARD 啦, 勁GOOD  !
又大張. !

哈哈 , 我係講緊我買個套教材 , 同一套教材 , 從另一渠道買唔同價錢 , 係覺得貴啦 .

我一向唔會買貴價教材 , 每個人都想以有限資源去買有用野 , 最緊要用得著 .

我都聽過有人講依家要小朋友可憐 , 咁細個要讀書 , 讀到幾時 .  

原帖由 miumiu809 於 09-7-4 18:27 發表

係啦, 個大陸SALES見我買咁多書竟然話我: 覺得個小 ...

你真係好心機花時間整理 , 有套書我係網上睇唔清楚 , 你書目錄可以睇到啦 .

原帖由 miumiu809 於 09-7-5 09:44 發表
我update晒在大陸網上買d書上我個blog了,有時間睇睇啦~~
當當&亞馬遜$2600的收穫分享(1-6歲)

是次訂購花了好幾個月時間、心思去選擇, 經過繁複的過程終於運送到了美國了!(我們住美國)

收到書的這一刻, 盡是驚喜!  ...

簽名被屏蔽

原帖由 labelle 於 09-7-9 01:16 發表
我媽咪係西門町某書局買到八九成我要既"東西"書, 仲要超平 !!!

Can u pm me the book shop name?

Thanks

please pm me the info too!

我媽咪係西門町某書局買到八九成我要既"東西"書, 仲要超平 !!!

Pls also PM me the details of the bookstore as I'll go to Taiwan in Aug/Sep.
Thanks

簽名被屏蔽

見大家之前推介GC漢語拼音小王國,  書展中GC漢語拼音小王國1 - 3  有7折, 抵買嗎?
除了這套漢語拼音, 還有其他的漢語拼音教材推薦嗎? thank you!

dear all,

i want to know too.  my daughter is 2.5 years old but never touch mandarin before.  is it suitable to buy level 1 to 3.  is it interesting and attractive?  any comment or recommendation for others?  東西有否similar product?

tks a lot.

原帖由 四隻貓 於 09-7-23 00:48 發表
見大家之前推介GC漢語拼音小王國,  書展中GC漢語拼音小王國1 - 3  有7折, 抵買嗎?
除了這套漢語拼音, 還有其他的漢語拼音教材推薦嗎? thank you!

書展問了啦, 要會員1-2 都要$419 唔平,

我買了I-PEN 和個本幼兒字典, 內有英文 & 普通話, 都幾好用, 書展一SET [ I-PEN , CD , 幼兒字典 ] TOTAL $310
‹ 上一主題|下一主題