用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 旅港開平商會學校/聖公會聖紀文小學/大角嘴天主教小學(o ...
樓主: WINLEG
go

旅港開平商會學校/聖公會聖紀文小學/大角嘴天主教小學(old) [複製鏈接]

原帖由 WINLEG 於 09-7-11 21:20 發表
以開平,茘天,瑪神而論,整體學術及英文成績,校風,讀書壓力,每方面的排序是如何呢?

街坊講的:1. 瑪神英文勁好多
開平與茘天叉不多,不過茘天校舍大。

原帖由 ponysee 於 09-7-11 11:27 發表

31網=油尖.我個仔派咗間普通小學派(36%英中),
男仔边個網好D?

昨晚聽完英華林校長在某大學的講坐,真係位非常好的校長,可惜英華小學是男校。

Dear all :

any ppl can help me
I was apply 油天 ( 海泓道 ) still in waiting list 後補
do u think I no need to change
coz my daughter 派左 Hoi Ping primary
still thinking this school is good or not ?

Thanks

原帖由 mimi005 於 09-7-13 16:05 發表
Dear all :

any ppl can help me
I was apply 油天 ( 海泓道 ) still in waiting list 後補
do u think I no need to change
coz my daughter 派左 Hoi Ping primary
still thinking this school is good or not ? ...

開平是傳統小學,傳統教學,學生多來自傳統家庭,油天就唔清楚,不過政府好支持油天,油天教學多元化,教師素質都應該唔錯,好多較有錢家庭子女去讀。

至於派位,我覺開平唔算太差,所以如果在油天讀應該多元化吸收到知識,開平就傳統方法吸收,即是一路鬧一路教,比較容易面對困難中學習

妳問我邊間好,油天錢會多過開平好多好多好多…

In their web site, it seems more new faciliites and I think they also have active methods to teach the students. Besides, their result is good in these few years.  

原帖由 happyvalley 於 09-7-13 17:04 發表

開平是傳統小學,傳統教學,學生多來自傳統家庭,油天就唔清楚,不過政府好支持油天,油天教學多元化,教師素質都應該唔錯,好多較有錢家庭子女去讀。

至於派位,我覺開平唔算太差,所以如果在油天讀應該多元化吸收到知識,開平就傳統 ...

thanks a lot for your information
Hope 油天 still have 机会 la

我仔今年先升k2但係時侯要諗,我諗緊荔天,定用15分誇區博仁立
我有一個陳B仔一個陳B女仲有一個陳大B!

我自己65區15分都唔得啦,你15份誇區博仁立,算啦,簡荔天啦!

做人呀媽就係咁,心大心細,荔天男仔派長天多,仁立就派林護,林護同長天比勁好多 同埋我住葵靑區66網,要6年出九龍讀書(我有2個小朋友)都係考慮因素

原帖由 easonkinki 於 09-7-30 10:04 發表
做人呀媽就係咁,心大心細,荔天男仔派長天多,仁立就派林護,林護同長天比勁好多 同埋我住葵靑區66網,要6年出九龍讀書(我有2個小朋友)都係考慮因素 ...

區區都有 Band 1 中學,不如考慮下學生修養,和男女校好 d bor。

係o既我都覺得品德很重要,幸好小兒性格有愛心尊重別人,懂得禮貌,相反個女就唔聽人講,我唔應該諗咁多,一心入荔天算^.^起碼唔洗worry大抽獎先
‹ 上一主題|下一主題