用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 北角循道學校 北角循道上午班/下午班好d呢? (要叩門, 唔該俾d意見) ...
樓主: 小吉媽媽
go

北角循道上午班/下午班好d呢? (要叩門, 唔該俾d意見)

醒目開學勳章

shala & ceciliatong,

其實我尚在搜集資料中, 我同你地一樣, 今年9月要選校.....

衛理小學我沒太在意搜集太多資料, 口陴好好, 係net 14的老牌熱門, 但因我是全職媽媽, 想選全日班, 它分上/下午班.....聽講過幾年會轉全日, 有興趣可致電問問學校吧!!! 另只有2班, 收生人數較少, 我認為如自行及大抽獎都唔中, 要叩門的成功率或會較低, 因好多衛理幼稚園的學生都會選此校, 他們都有機會要叩門, 所以我個人認為佢大多會優先比叩門位衛理幼稚園生吧!!!

至於滬江, 論熱門程度, 近年冒升得好快, 我參觀過佢的open day, 我都覺得唔錯吧!!! 聽講如到大抽獎唔選佢第一, 都無乜機會入吧!!!

至於北官(英皇道), 亦係net 14的老牌名校, 我亦有參觀過佢的open day, 以open day當日作比較, 感覺上滬江學生較活躍d, 而且師生及較職員亦較親善!!!

另太古我都參觀過佢open day, 個人不太喜歡.....

所以如循道及衛理2者之間選, 我會選循道, 因它會於2010年9月(即我地小朋友升小一果年)轉全日吧!!!

原帖由 ceciliatong 於 09-6-16 11:08 發表
我個仔係明年九月要升小學, 都想知多 d有關東區學校資料. 想問下北角衛理上/下午班係米同一個校長??我識人個仔讀衛理(唔係好熟個種), 佢話衛理下午成績好過上午班, 是否真的??不過佢同我講因d人唔鍾意下午班覺得時間 ...

Hello :
我個仔係衛理, 今年九月升小二, 我覺得衛理唔錯, 同學仔大部份都係來自中產家庭, 我地重係個度搵番自己當年d大學校友, 佢地個小朋友同我個仔同一年級. 可能因為得半日, 新移民多數揀全日制掛. 衛理校長就真係好好, 好有heart lor, 對教學好有熱誠, 上次校慶聚餐好似話已搵到位搬, 不過唔知幾時, 但我個仔就讀得好開心(初初佢都唔慣, 事關佢之前讀個間幼稚園係好多facilities,又新)...至於循道, 我就唔敢比comment loo...

原帖由 臻媽 於 09-6-18 02:27 發表
shala & ceciliatong,

其實我尚在搜集資料中, 我同你地一樣, 今年9月要選校.....

衛理小學我沒太在意搜集太多資料, 口陴好好, 係net 14的老牌熱門, 但因我是全職媽媽, 想選全日班, 它分上/下午班.....聽講過幾年會 ...

"新移民多數揀全日制掛"

我估, 揀唔揀全日, 同係咪新移民無關卦

我都諗緊循道, 煩緊上午定下午好
下午係新校, 又有大舞台, 上午校個校長又好 nice, 唔知點揀好

原帖由 Mamamia 於 09-6-18 12:10 PM 發表
Hello :
我個仔係衛理, 今年九月升小二, 我覺得衛理唔錯, 同學仔大部份都係來自中產家庭, 我地重係個度搵番自己當年d大學校友, 佢地個小朋友同我個仔同一年級. 可能因為得半日, 新移民多數揀全日制掛. 衛理校長就真 ...
他對我說: 我的恩典夠你用的.因為我的能力、是在人的軟弱上顯得完全.
所以我更喜歡誇自己的軟弱、好叫基督的能力覆庇我.[林後12:9]

我都諗緊循道, 煩緊上午定下午好
下午係新校, 又有大舞台, 上午校個校長又好 nice, 唔知點揀好
MRSCLEE,
請問循道不是全日嗎?? 衛理先係上,下午, 但佢地校址係一樣果喎, 長康街19號!

新舊全日循道都在百福道附近,不在長康街