用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖嘉勒v.s.救恩v.s.聖心私小都要比$$,點樣好??? ...
樓主: sanlocama
go

聖嘉勒v.s.救恩v.s.聖心私小都要比$$,點樣好??? [複製鏈接]

原帖由 mcheung1 於 09-7-14 23:42 發表
sindy 咁你咪講俾alice3902知係邊一年幫你查下你個fr or 你講d係唔係事實羅, 點解你唔講對你無影響仲有人同你問下.

我都講左係全部有得面試之前一/兩年既事囉,仲有乜想知?佢咁熟英華校長,點解唔問下佢點睇sc啫?我諗無人會係度開名,就算pm話比佢知咩名都唔會,又唔係我個女,係人地個女,我咁做都會比人話我爆人私穩啦,由其呢度好多老師扮家長,我爆左咪大鑊?事情都過去左,問黎仲乜啫,知道有件咁既事仲唔夠?你地可以選擇唔信架........

我又想知英華校長講過咩喎?搵唔返之前佢post咩啦

佢地係相熟,但未至於未夠程度既救恩學生都收,只不過係兩個差唔多既學生,佢地會有著數啫,都無唔妥丫,就算無關係既,有d校長都會比較信任某d學校既學生,咁都唔算偏私呀

原帖由 rainbowmagic 於 09-7-15 00:32 發表
我想你對救恩的新校長一定有深厚的認識的

救恩和滙基是由兩間不同辦學團體所開辦的,我想不可能由他們倆兩夫婦話曬事姐(舊校長)。

他們倆夫婦是資深教育工作者,請尊師重道,如果不是一個 ...

醒目開學勳章 王國長老

我唔係話佢地偏私呀(唔好誤會)
2個校長有交情, 學校入學著數d, 從來都唔係咩秘密, 我亦唔覺有咩唔妥
只係我好奇怪, 我心目中救恩一向辦得唔錯, 係因為中學部好遠, 所以小學部收生未見好大競爭姐, 如果全級考30要派band 3, 真係好得人驚 (especially聽過易d入x基呢個傳聞, 聽講一年都有30幾個架嘛)
原帖由 Sindy 於 09-7-15 02:26 AM 發表
佢地係相熟,但未至於未夠程度既救恩學生都收,只不過係兩個差唔多既學生,佢地會有著數啫,都無唔妥丫,就算無關係既,有d校長都會比較信任某d學校既學生,咁都唔算偏私呀

...

咁多位家長:

請問如果你有個女,升小一,你地會點選比呀女讀??
有四間,1.sh am,2.sh pm, 3.sc ,4. 救恩
請盡快提供寶貴意件,因要比$$$$啦

但我見今年救恩派位都好好,有71人英中,21人中中,
想問下漢華,香港真光,樂善堂梁銶居,香港仔呂明才,聖士提反堂,金文泰,培橋,嶺南,靚次伯.......
邊d係brand3學校

原帖由 jw3818 於 09-7-8 19:47 發表
我新來架, 我現有兩個女讀緊SC, 其實講來講去,好唔好你地講緊個人意見, 有冇實在D架?
例如: 每年升band 1 人數? 升邊間?
呢D科學D, 我都擔心我每年比緊學費,但到時去唔到好的中學,咁就慘. 我哥個仔讀救恩,年年比學 ...

:pint: :hammer: :sm: :wave: :lalala: :mrgreen: :chair: :fighting1: :ranting: :tongue: :weapon: :adore: :giveup: :sleep: :party: :verycold:

原帖由 sanlocama 於 09-7-15 10:08 發表
咁多位家長:

有四間,1.sh am,2.sh pm, 3.sc ,4. 救恩

想問下漢 ...

梁,呂明材,聖士提反堂<<<呢三間都係band3,其他唔肯定

原帖由 sanlocama 於 09-7-15 10:08 發表
咁多位家長:

想問下漢 ...

吾係卦, 金文泰係band 3........................人地雖然係中中, 但係係一間band 1 中中黎架

咁多位家長:

想問下漢 ...

真光, 有人話係band 1 中至 尾

但真光因為有小學部, 都幾難入

其他吾知

原帖由 Sindy 於 09-7-15 10:46 發表

梁,呂明材,聖士提反堂

sindy

聖士提反堂, 係吾係stanely 果間呀? 乜依家跌到去band 3 甘慘咩? 以前吾係好似好勁下架?

我有個鄰居個仔係呢間中學樹讀

how about st stephen girl?

回覆 84# sanlocama 的文章

樂善堂梁銶居,靚次伯 both are band 3 schools.  If yours is girl, SH am or SC will be the choice.  Pls see my previous post on the SC allocation.  This year is pretty good.  2 to DGS, 5 to Ying Wah Girls, 7 to SSGS, 97 to SC ..... not bad.  Almost 80% Clarins to 1st 3 Choices.

唔係赤柱果間,果間叫'聖士提反'....呢間係中西區,叫聖士提反

原帖由 hinhinmummy 於 09-7-15 11:18 發表

sindy

聖士提反堂, 係吾係stanely 果間呀? 乜依家跌到去band 3 甘慘咩? 以前吾係好似好勁下架?

我有個鄰居個仔係呢間中學樹讀

how about st stephen girl? ...

原帖由 Sindy 於 09-7-15 13:42 發表
唔係赤柱果間,果間叫'聖士提反'....呢間係中西區,叫聖士提反堂

甘stanely 果間同埋st stephen girl 係band 幾?
我個女今次呈分試跌左呀, 要諗定d 後路, 吾可以甘進取

醒目開學勳章 王國長老

有間聖士提反o係赤柱, 係直資
中環般含道有間聖士提反堂, 應該唔係好掂
聖士提反女校就肯定係band one頭
我朋友個仔讀軒官上, 考60幾, 最後一次呈分試衰左, 考90幾, 老師話band 2, 佢搏金文泰(band one中中), 得左
有個同學好佢d, 搏婦女會, fail, 入左第2志願金文泰, 唔多鐘意
原帖由 hinhinmummy 於 09-7-15 01:55 PM 發表

甘stanely 果間同埋st stephen girl 係band 幾?
我個女今次呈分試跌左呀, 要諗定d 後路, 吾可以甘進取

原帖由 Charlotte_mom 於 09-7-15 16:00 發表
我朋友個仔讀軒官上, 考60幾, 最後一次呈分試衰左, 考90幾, 老師話band 2, 佢搏金文泰(band one中中), 得左
...

我女由全級1x, 跌到3x, 依家諗緊搵第二back up, 聽你甘講, 金文泰看怕都係我既choice..............

希望佢生生性性, 六年級吾好再跌

老師話佢原步已經會比人爬頭(d 男仔吾知係邊樹標出黎), 佢還要係跌..........

唉, 由band 頭跌到去band 尾..................

原帖由 Charlotte_mom 於 09-7-15 16:00 發表
...

想問, 婦女會好過金文泰?

第二志願入金~~其實你朋友好好彩喎, 是福不是禍呢~~

原帖由 w_y 於 09-7-15 16:34 發表
第二志願入金~~其實你朋友好好彩喎, 是福不是禍呢~~

佢朋友個仔應該係第一志願入到
第二志願入到既係朋友個仔d 同學, 佢地第一志願揀婦女會
吾知我有無理解錯

醒目開學勳章 王國長老

YES, 我朋友個仔第一入金文泰, 佢個同學就入唔到婦女會所以入金文泰(所以明明成績好d但派埋果間, 又見其他同學入到婦女會, 咪唔開心lor)
全級考30幾, 都ok丫, 而家我同事係全級考90幾呀! (佢話只係每科平均少2分, 就由60幾跌到90幾)

原帖由 hinhinmummy 於 09-7-15 04:42 PM 發表
佢朋友個仔應該係第一志願入到
第二志願入到既係朋友個仔d 同學, 佢地第一志願揀婦女會
吾知我有無理解錯

原帖由 Charlotte_mom 於 09-7-15 17:13 發表
YES, 我朋友個仔第一入金文泰, 佢個同學就入唔到婦女會所以入金文泰(所以明明成績好d但派埋果間, 又見其他同學入到婦女會, 咪唔開心lor)
全級考30幾, 都ok丫, 而家我同事係全級考90幾呀! (佢話只係每科平均少2分, 就 ...

吾係每科平均少2分
係全部平均分少2分
我個女係少全部平均分少左2分(exactly 係無2分甘多), 已經由1x 跌到去3x, 唉................

老師話, 如果佢keep 返上學期的平均分, 係可以全級10幾頭架....................

醒目開學勳章 王國長老

每科少2分=平均分少2分lor, 你考我數學嗎?
原帖由 hinhinmummy 於 09-7-15 05:38 PM 發表

吾係每科平均少2分
係全部平均分少2分
我個女係少全部平均分少左2分(exactly 係無2分甘多), 已經由1x 跌到去3x, 唉................

老師話, 如果佢keep 返上學期的平均分, 係可以全級10幾頭架................... ...

原帖由 Charlotte_mom 於 09-7-15 18:08 發表
每科少2分=平均分少2分lor, 你考我數學嗎?  

唉, 點敢考你數學呀, 我呢排比佢既分數嚇到數都吾識得計啦

‹ 上一主題|下一主題