用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖嘉勒v.s.救恩v.s.聖心私小都要比$$,點樣好??? ...
樓主: sanlocama
go

聖嘉勒v.s.救恩v.s.聖心私小都要比$$,點樣好??? [複製鏈接]

唔係wor,英華,一開始自選時,現全部有得面試la,介唔介意講你朋友是那一年呀?我盡我努力查出真相!!還你朋友一個真相!!:

原帖由 alice3802cheng 於 09-7-8 09:05 發表
唔係wor,英華,一開始自選時,現全部有得面試la,介唔介意講你朋友是那一年呀?我盡我努力查出真相!!還你朋友一個真相!!:

咪全部有得見之前囉啱啱,不過有得見咁又點,夾硬見都無用啦,side大家時間

你之前咪話in都無得in?到底佢有無in過呀?
因為如果有in過唔收的話,除成績外,都要看表現架?據我所知,鮮魚學校都收左,聖嘉勒不是20名內都有收過,介唔介意說你朋友是那一年呀?我會盡力查架!!

各位好, 小弟有兩個女讀緊SC.

我新來架, 我現有兩個女讀緊SC, 其實講來講去,好唔好你地講緊個人意見, 有冇實在D架?
例如: 每年升band 1 人數? 升邊間?
呢D科學D, 我都擔心我每年比緊學費,但到時去唔到好的中學,咁就慘. 我哥個仔讀救恩,年年比學費,全級考30名,但今年派左問band3中學, 六年的學費白比
好老實:如果SC不能保證升好中學我會幫我兩個女轉校, 請各位提供D較實際D資料,例如過去1,2,3,4年升中的學校名稱.

至於個舊校長, 我就覺得麻麻.1) SC 知名度冇提高, 2)我聽到有D事唔應該做錯的. 但佢做左.

希望新校長帶來改變啦.

原帖由 alice3802cheng 於 09-7-8 11:31 發表
你之前咪話in都無得in?到底佢有無in過呀?
因為如果有in過唔收的話,除成績外,都要看表現架?據我所知,鮮魚學校都收左,聖嘉勒不是20名內都有收過,介唔介意說你朋友是那一年呀?我會盡力查架!! ...

都話連見都無得見呀,咪英華全部有得見之前果年囉.....你查咩?

原帖由 jw3818 於 09-7-8 19:47 發表
我新來架, 我現有兩個女讀緊SC, 其實講來講去,好唔好你地講緊個人意見, 有冇實在D架?
呢D科學D, 我都擔心我每年比緊學費,但到時去唔到好的中學,咁就慘. 我哥個仔讀救恩,年年比學 ...

鮮魚行d學生都唔知幾乖呀,唔出奇,佢地見到有家長,佢唔識架,差d九十度'菊'躬呀,有d名校學生都唔識做呢樣野呀,學校真係教得好好

我朋友個小朋友係救恩....考得都麻麻喎,但去到培橋呀...都算唔好彩既好彩啦

原帖由 Sindy 於 09-7-9 00:11 發表

鮮魚行d學生都唔知幾乖呀,唔出奇,佢地見到有家長,佢唔識架,差d九十度'菊'躬呀,有d名校學生都唔識做呢樣野呀,學校真係教得好好

我朋友個小朋友係救恩....考得都麻麻喎,但去到培橋呀...都算唔好彩既好彩啦 ...

不是呀,有得見之前是政府派位,那些叫叩門位呀,英華校長說過,如果派不到的話,你們不要來叩門LA,因為很少很少人,不註冊的,所以不用來叩門,除非開學後有同學退學,
才別論,我不是查什麼,英華是一間非常好及公平的學校,
我希望還英華一個公信力,及給你朋友解開原因,有問題,你不想幫你朋友知原因嗎?鮮魚學校學生是乖,聖嘉勒亦很乖.

原帖由 jw3818 於 09-7-8 19:47 發表
呢D科學D, 我都擔心我每年比緊學費,但到時去唔到好的中學,咁就慘. 我哥個仔讀救恩,年年比學 ...

好學校很難定論,我只知道聖嘉勒及聖心中學會考成績在過去兩人年都很差,有超過雙位數中六學位給外來生,這是BAND1 學校少有的,今年不知如何,如你想知,可留意中六收生程序第1round餘額.

回覆 68# alice3802cheng 的文章

Hi Alice3802cheng,

Hey! Thanks for the sharing!  One thing needed to clarify, no more HKCEE from this year.  3-3-4 has already started, we may need to look at the U-allocation to decide the schools standard in the future.  Anyway, St Clare's Primary has a very good result for 2009 P.6 allocation.  Almost 80% has allocated to 1st 3 choices.  5 is allocated to Ying Wah Girls, 2 to DGS , 7 to SSGS, 97 back to St Clare's ..... pls refer to St Clare's internal annoucement.  

I think not too many students can study easily in very top schools....I prefer to let my child to study in not bad school so that they can have a happy school life and study happily instead of high pressure (of course, depends on your child's nature).  There is no absolute good or bad schools.  Remember : 條條大路通羅馬!

回覆 69# CattyMeow 的文章

Oh! I made a mistake on the HKCEE.  This will last for 1 or 2 year.  Anyway, this will not be a indicator in near future.  Pls forgive my overlooking.

原帖由 CattyMeow 於 09-7-13 14:06 發表
Oh! I made a mistake on the HKCEE.  This will last for 1 or 2 year.  Anyway, this will not be a indicator in near future.  Pls forgive my overlooking.

ha..ha....ok.

原帖由 alice3802cheng 於 09-7-13 01:02 發表

不是呀,有得見之前是政府派位,那些叫叩門位呀,英華校長說過,如果派不到的話,你們不要來叩門LA,因為很少很少人,不註冊的,所以不用來叩門,除非開學後有同學退學,
...

點會無位?一定有位,比唔比你之麻......起碼留班既幾個位都一定有,係一定有

原帖由 alice3802cheng 於 09-7-13 01:02 發表

...

幾時係政府派位,幾時係叩門位,我知丫?其實你想證實咩?我唔係好明

原帖由 Sindy 於 09-7-14 00:55 發表

幾時係政府派位,幾時係叩門位,我知丫?其實你想證實咩?我唔係好明

ha..ha..我想証實英華校長及職員有沒有講大話,聖嘉勒是否差了很多呀?我認識的這兩間學校不是這樣,想知他們是否真的變了!或是大家只是一場誤會

醒目開學勳章 王國長老

純粹8下
唔係聽講救恩校長(唔知而家定舊校長)同x基中學校長係2公婆, 所以每年都成30幾個去x基咩?
救恩學費都唔平wor
原帖由 jw3818 於 09-7-8 07:47 PM 發表
我哥個仔讀救恩,年年比學費,全級考30名,但今年派左問band3中學, 六年的學費白比

原帖由 Charlotte_mom 於 09-7-14 14:38 發表
純粹8下
唔係聽講救恩校長(唔知而家定舊校長)同x基中學校長係2公婆, 所以每年都成30幾個去x基咩?
救恩學費都唔平wor

無換校長既話,佢地係兩公婆呀,所以救恩有幾多人去到匯X囉

原帖由 alice3802cheng 於 09-7-14 14:12 發表

ha..ha..我想証實英華校長及職員有沒有講大話,聖嘉勒是否差了很多呀?我認識的這兩間學校不是這樣,想知他們是否真的變了!或是大家只是一場誤會

英華校長講左d咩呢?

原帖由 Sindy 於 09-7-14 15:23 發表

英華校長講左d咩呢?

之前咪講左囉!!!所以想知你朋友那一年,我打算有機會,再問下校長!!如果不方便的話,便算了.我不再回應了.
Tks

回覆 78# alice3802cheng 的文章

回覆 75# Charlotte_mom 的文章

我想你對救恩的新校長一定有深厚的認識的

救恩和滙基是由兩間不同辦學團體所開辦的,我想不可能由他們倆兩夫婦話曬事姐(舊校長)。

他們倆夫婦是資深教育工作者,請尊師重道,如果不是一個東一個西的話...應該選聯繫中學的不只這個數字吧。而且救恩學生在第一輪放棄了滙基,如果再叩門的話是一視同仁要參加筆試,並沒有偏私。

‹ 上一主題|下一主題