用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖嘉勒v.s.救恩v.s.聖心私小都要比$$,點樣好??? ...
樓主: sanlocama
go

聖嘉勒v.s.救恩v.s.聖心私小都要比$$,點樣好??? [複製鏈接]

sindy

sh 下午, 吾係津校咩?

依家講緊谷同深既, 係吾係私校呀?

因為我識個朋友, 佢大女都係讀sh 私校, 佢都幫個女今年轉校, 但吾知成吾成功, 佢話佢個女讀得好幸苦, 好無自信心, 相反個細女係一間傳統的名津校讀, 佢話看得出津校同sh 的分別係可以差甘遠

佢還講一句, 讀sh 私校的家長真係要訓晒身做全職媽媽先攪得掂, 對佢呢d 在職媽媽黎講係好幸苦, 晚晚同個女做功課溫書攪到11, 2點先有得訓

但佢自己都有話, 讀得書果班, 又真係拿到90幾, 可能係佢吾叻關係, d 功課吾識做, 要等佢收工先教到, 佢又收得晏先攪成甘.........

[quote]原帖由 Sindy 於 09-7-6 12:28 發表

是呀,中西區那間呀,聽去家長會的人說,他們講求人人平等,所以個個都有機會面試架,

如果係講關於訓晒身讀書,邊間名校唔駛架?話唔駛都呃你啦.....至於做功課做到十一點,上午班架返?學校點會要學生做到十一點架D功課,諗下都唔合理啦.......我大女同細女係唔同資質既學生,一樣都係讀下午.......成績出黎都唔同,通常搞唔掂既都係唔得果班.......唔信你留意下,係第二度既情況都一樣,聖心已經易跟架啦....雖話傳統,但就最好讀,課外野小,跟足本書就已經可以,有d學校唔係架,除左書本,仲有好多課外野,個小朋友雖然熟讀課文,但唔識轉彎就衰梗,咪仲慘

我好記得我大女時,修女打比我,問我女做功課情況點樣,我話九點幾十點架......佢問我係咁樣,駛唔駛考慮轉校(唔係一定要我女轉)我就梗係唔駛啦,我果時無意會到原來我女係跟唔上,所以先做到咁夜,於是我女一路都係平平咁升班,而家中六啦,成績都係平平,考會又麻麻...呢d咪資質同揀學校既問題囉..........比起要上位既學校,聖心都唔算谷架啦....sf咪仲谷?又無人講

原帖由 hinhinmummy 於 09-7-6 13:58 發表
sindy

sh 下午, 吾係津校咩?

依家講緊谷同深既, 係吾係私校呀?

因為我識個朋友, 佢大女都係讀sh 私校, 佢都幫個女今年轉校, 但吾知成吾成功, 佢話佢個女讀得好幸苦, 好無自信心, 相反個細女係一間傳統的名津校讀, ...

原帖由 alice3802cheng 於 09-7-6 14:00 發表
[quote]原帖由 Sindy 於 09-7-6 12:28 發表

是呀,中西區那間呀,聽去家長會的人說,他們講求人人平等,所以個個都有機會面試架, ...

呢兩年就係囉......

[quote]原帖由 alice3802cheng 於 09-7-6 14:00 發表

原來這樣子!

原帖由 Sindy 於 09-7-6 14:07 發表
如果係講關於訓晒身讀書,邊間名校唔駛架?話唔駛都呃你啦.....至於做功課做到十一點,上午班架返?學校點會要學生做到十一點架D功課,諗下都唔合理啦.......我大女同細女係唔同資質既學生,一樣都係讀下午.......成績出黎 ...

ST FRANCIS 都係谷架
我個fd 依家未打算幫個女插st francis + marymount law
我話下, st francis 都好谷架wor, 佢話係呀, 但吾駛$ 既谷呀麻, 佢女讀上午班

佢話佢女係因為吾識做功課, 所以要等佢放工返到屋企先可以教到個女做功課, 佢返到屋企又起碼8點幾9點, 一路開飯一路教功課law

但依家好似搵左個補習好小小law

佢話下午班係無甘深同谷架wor..............

佢個細女, 都係另一間名校, 但就無甘谷law

谷吾谷得起, 都係要看個小朋友, 呢點我同事架, 呵

同埋, 每間學校都有佢既優點同缺點既, 係最怕呢樹d 人, 成日覺得自己讀果間先係好好, 人地果d 就不堪一題, 有小小野講得吾岩聽, 就話人地踩佢地果間學校, 我真係好怕

或者我又另類d 既, 就算阿女讀緊間小學, 我都覺得吾係甘好架, 人地問到, 我一定將佢吾好同好的野都講, 等人自己諗

但有一點同意, sc 好多人講都係大不如前
想當年, 我兩個表妹還係我帶佢地去interview(kg), 呵, d 人還當我係佢地阿媽(得果10幾歲)

後尾佢地成家移民先無讀, 但果時聽我舅父講係好難入

佢兩個依家都讀緊大學lu

仲有呀,st joe華仁, st paul cat.邊間唔谷丫?軒官又係谷....mps唔谷咩?睇下學校定家長谷之麻......

你朋友咪個別問題囉,要等阿媽返黎先教到功課,唔可以話做功課做到九點十點架,哈哈

仲有,有d小朋友係慢世魔王....一兩個鐘功課,都可以拖到四五個鐘先做完,關學校事咩?唔公平囉.......雖然我女而家唔係sh,但以前既錯誤睇法,真係幾唔公平架對佢.

我以前對sc都好好印象,但呢五六年間真係睇到d家長(唔只一個啦梗係)意見,對佢完全改觀,對於我朋友既切身之痛,真係唔想有人有得揀既情況下,睇錯左囉

咁公平d講,佢都算係band 1尾,band2頭既學校...相比起我覺得dgs , st paul co-ed係第一級,sh , sf , st paul cat之類既係第二級,我覺得佢係第三級囉....再差都唔講啦,都唔係我地杯茶啦

喂喂喂...再講,就算係呢d第一級既學校,都唔係無成績差既學生,係我覺得第三級既學校,都唔係無第一級既學生.....

原帖由 hinhinmummy 於 09-7-6 14:54 發表

我個fd 依家未打算幫個女插st francis + marymount law
我話下, st francis 都好谷架wor, 佢話係呀, 但吾駛$ 既谷呀麻, 佢女讀上午班

佢話佢女係因為吾識做功課, 所以要等佢放工返到屋企先可 ...

原帖由 Sindy 於 09-7-6 15:07 發表
仲有呀,st joe華仁, st paul cat.邊間唔谷丫?軒官又係谷....mps唔谷咩?睇下學校定家長谷之麻......

你朋友咪個別問題囉,要等阿媽返黎先教到功課,唔可以話做功課做到九點十點架,哈哈

仲有, ...

喂, 你仔果間就谷.......

軒上吾谷架

原帖由 Sindy 於 09-7-6 15:07 發表

仲有, ...

講漏句, 佢話mps 真係吾谷wor
華仁, bk 都有媽咪話吾谷架

st jo, 我就點都吾信吾谷架啦

你講果d 一線名校, 都吾係我杯茶啦
係既話, 當初我就比個女大抽獎搏入marymount 或者st paul 啦(跑馬地果間)

但佢個女係因為吾識做d 功課, 所以先等到阿媽返黎先做wor, 我個女係從來無話吾識做功課先law

救恩.......係我母校黎架, 呵 可惜未畢業, 但考私校, 吾知有無old girl 分呢, 以前, 救恩真係吾出名 + 吾係甘多人讀..............

醒目開學勳章

路過。。。。 我個女叩門入左St.Francis,不過佢今年讀小一入去已經轉全日,咁都有好多時間做功課,不過我就唔知佢地係米谷的學校,不過聽老師講佢地剛開始左有兩班係會用普通話上堂,如果入到個兩班都幾好唔駛$學普通話
SH我本來都交左學費,不過St.Francis收左個女就放棄左SH,St.Clares都收左,不過好似覺得佢地行政好亂所以揀SH。
原帖由 hinhinmummy 於 09-7-6 14:54 發表

佢話佢女係因為吾識做功課, 所以要等佢放工返到屋企先可 ...

原帖由 polarbb 於 09-7-6 16:57 發表
路過。。。。 我個女叩門入左St.Francis,不過佢今年讀小一入去已經轉全日,咁都有好多時間做功課,不過我就唔知佢地係米谷的學校,不過聽老師講佢地剛開始左有兩班係會用普通話上堂,如果入到個兩班都幾好唔駛$學普通 ...

呵, 恭喜你, 總之入到各位家長心目中的好學校就已足夠
相信你比個女去考插班的時侯, 就已經好了解間學校

btw, 甘我個fd 個女應該無行啦, 佢個女連軒小上的插班都無機會interview................

醒目開學勳章

佢唔係插班,係今年9月小一,不過叩門入
原帖由 hinhinmummy 於 09-7-6 17:34 發表

呵, 恭喜你, 總之入到各位家長心目中的好學校就已足夠
相信你比個女去考插班的時侯, 就已經好了解間學校

btw, 甘我個fd 個女應該無行啦, 佢個女連軒小上的插班都無機會interview................ ...

mps學校都唔係谷,不過家長唔谷既話,死咁九成啫.......

我本來都想同仔轉上午架,不過費事佢對住家姐咁耐...返下午好,有時間同女溫,又有時間同仔死過....兩個一齊黎都唔知點死呀
原帖由 hinhinmummy 於 09-7-6 15:41 發表

係既話, 當初我就比個女大抽獎搏入marymount 或者st paul 啦(跑馬地果間)

但 ...

咪你朋友個女囉........你好小提你女
原帖由 hinhinmummy 於 09-7-6 15:41 發表

但 ...

hinhinmummy,

請問你個fd個女讀幾年級同埋插唔插到SF/MPS呀。

LingChiBaBa

原帖由 LingChiBaBa 於 09-7-6 23:21 發表

hinhinmummy,

請問你個fd個女讀幾年級同埋插唔插到SF/MPS呀。

LingChiBaBa

插4年級
軒小上覆左無位
sf, 聽佢語氣吾多掂, 佢話要要靠人事
marymount, 佢話有得interview, 但我未問佢得吾得, btw, 佢細女讀緊, 吾知會吾會'另眼相看'

原帖由 Sindy 於 09-7-6 19:43 發表
咪你朋友個女囉........你好小提你女

吾係好明你呢句點解?

但我覺得, 我個女間學校好淺.....................
所以你揀軒下, 應該係決定岩既(如果吾好計派位)
但, 我亦聽過一個老師口中的說話....................pm你

看完其他媽咪的意見...有感而發想說一說親身經驗...

想當年我亞媽聽人說SC好就比我家姐讀,但P2就話成績差一定要留級或轉校,那時家境不太好(SC要交學費的),不想交多一年學費...只好無奈地轉校....最後我家姐也可理工畢業....話說也有三十幾年了

而我自己就在會讀高一年課本的小學畢業...所以在Form1那年不用努力也可全級十名內(呵呵...第一志願SC派不到...入了第二志願)...

對於話有些學校課程很淺...就有一套個人見解,我想全港所有的出版商競爭非常激烈的,無一個會說自己出的教科書是淺的,如果一個學生可以在全個學年中對書本上的知識融會貫通和有充足的時間閱讀...才是學知識的最主要得益。

多做練習和多默書,只會對家長和學生倍增壓力...一個快樂的童年就在這裡消失了。

如有意見不合...多多見諒!!!

原帖由 hinhinmummy 於 09-7-7 10:41 發表

吾係好明你呢句點解?

但我覺得, 我個女間學校好淺.....................
所以你揀軒下, 應該係決定岩既(如果吾好計派位)
但, 我亦聽過一個老師口中的說話....................pm你 ...

等阿媽返黎做功課果個,我知係你朋友個女,唔係你女

原帖由 Sindy 於 09-7-7 12:55 發表

等阿媽返黎做功課果個,我知係你朋友個女,唔係你女

ic

你可能無去開d topic 看者, 我都有係bk 提阿女, 但就好小係其他topic 提就真, 費事比人認出真身, 呵
‹ 上一主題|下一主題