用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖嘉勒v.s.救恩v.s.聖心私小都要比$$,點樣好??? ...
樓主: sanlocama
go

聖嘉勒v.s.救恩v.s.聖心私小都要比$$,點樣好??? [複製鏈接]

I strongly agree. And without any strong support to said this school is not good!

And even it is not a very good school, at least is no bad...

DON"T MISLEADING ..??

原帖由 CattyMeow 於 09-6-26 17:15 發表
Sindy.....你好無畏, 狂踩聖嘉勒, 得罪你邊度, 你小朋友又唔係在聖嘉勒讀,收手啦!

原帖由 CattyMeow 於 09-6-26 17:15 發表
Sindy.....你好無畏, 狂踩聖嘉勒, 得罪你邊度, 你小朋友又唔係在聖嘉勒讀,收手啦!

聽個fd講佢唔好,咁叫狂踩?無言論自由呀?佢夠狂讚囉,夠無謂啦......你係校長呀麻?唔駛cc縮縮啦....知你無品好耐架啦

叫你地d老師咪係度做'梅'啦

原帖由 gategate 於 09-6-26 17:24 發表
I strongly agree. And without any strong support to said this school is not good!

And even it is not a very good school, at least is no bad...

DON"T MISLEADING ..??

你夠淨係話好囉,有乜好又唔講?比機會你啦都,你又有strong support 咩?咪比人睇到你地係咩囉,無氣同你地嘈呀

你地間學校考頭二十名英華都無得in呀,搞到我fd唔上唔落,我有排唱添呀,我得閒,你咪黎囉

王國長老

請討論時保持禮貌, 縱使大家意見不同亦應該冷靜討論. 如再發現有會員態度欠佳, 對其他會員以不禮貌詞語, 版主會考慮將之禁言, 希望大家尊重自己, 尊重別人, 多謝合作.

版主
edea

原帖由 edea 於 09-6-28 20:19 發表
..... 希望大家尊重自己, 尊重別人, 多謝合作......

版主
edea ...

此乃個人修養問題,勞煩版主多加留意,以免討論變成無稽駡戰。

Sindy,
我諗你真係有些偏激啦! 考頭20名都沒有得in, 會代表什麼? 即是只是去到交表部份; 學校根本沒有學位? 學校見到小朋友的表格, 已經覺得小朋友不適合? 會有很多因數吧?   

原帖由 Sindy 於 09-6-26 18:17 發表

你地間學校考頭二十名英華都無得in呀,搞到我fd唔上唔落,我有排唱添呀,我得閒,你咪黎囉
Don't worry!Be happy![/color purple]

原帖由 chingbb 於 09-6-29 14:52 發表
Sindy,
我諗你真係有些偏激啦! 考頭20名都沒有得in, 會代表什麼? 即是只是去到交表部份; 學校根本沒有學位? 學校見到小朋友的表格, 已經覺得小朋友不適合? 會有很多因數吧?   

...

升中自行派位喎..........個個有得交表,西選出黎約見喎,考頭20名都無得見?又唔係收........唔係全班20名,係全級既20名呀

我女係某學校考全級二十幾名,轉熱門學校都收左啦

我個fd個女,中一二時,已考左八級鋼琴啦........雖然唔係好叻,但都唔係全部都得囉,仲有運動又有獎,要靜有靜,要動有動........你再諗清楚?

如果呢個係你女既 profile,你仲激d呀....我都唔算激啦,唔係我個女

原帖由 chingbb 於 09-6-29 14:52 發表
Sindy,

...

我本住我睇到既野,講返出黎,比人話偏激,仲要比人鬧我無謂.....都唔知邊個激?

Sindy,
我沒有話你"無謂"; 只是你的朋友真係有這個經歷, 我都覺得有點灰心, 但未必關校長事! 甘你可以講, 學校的水平, 校長有權去提升或改善, 但事實上真是可以一個人"話晒事"??而如果你的朋友女兒去交表個年, 可能真係多了對手競爭吧! 而坦白講, 你在bk都甘多年啦! 你都知道有些學校真係有些"不為外人知"的事啦! 如果你只是因為這件事, 而覺得這校長便是唔ok, 我就覺得有些對佢不公平吧!!
再次希望你不要介意!

原帖由 Sindy 於 09-6-29 17:54 發表

我本住我睇到既野,講返出黎,比人話偏激,仲要比人鬧我無謂.....都唔知邊個激?
Don't worry!Be happy![/color purple]

原帖由 chingbb 於 09-6-30 10:47 發表
Sindy,
我沒有話你"無謂"; 只是你的朋友真係有這個經歷, 我都覺得有點灰心, 但未必關校長事! 甘你可以講, 學校的水平, 校長有權去提升或改善, 但事實上真是可以一個人"話晒事"??而如果你的朋友女兒去交表個年, 可能 ...

唔係你話我無謂,係無謂人先up得出話人無謂既啫....

學校既野唔關校長事,我都無話可說囉........唔係我朋友女兒交表果年係咁,原來呢間學校個grading唔係咁高,我初時都唔信,你都知我浦係度好多年啦.......d不為人知既事,係唔會發生係政府程序既時間上架,想炒魷咩?各學校既眼中呢間係咩既學校,睇佢地見咩人,都好清楚,小學就會多d不為人知既事,但都係照足晒程序之後既事,........我都幾對呢間學校心灰架....以為爛船都有三根釘

以為出奇制勝地搞埋d咩法文班就可以提高地位.....點知得啖笑.....唉,咁校長都無問題,唔搞好成績先,再次講句無話可說囉

Sindy 果然係一個好念舊的人,佢的意見已經重複了三四年,解釋完再解釋,都改變不到老頑童的思想,不過這裡的家長都係好有腦筋的新一代,會明白世界不停在進步,所以希望大家唔好歧視故步自封的人......原諒她的無知!
很多事情,錯過了就沒有了;錯過了就是會變的,緣份也是。人與人之所以能夠成為朋友,成為知己,在於彼此交往的機會多,及彼此的交流坦誠.願主祝福你們!TRACY

原帖由 瑄婷 於 09-7-2 16:36 發表
Sindy 果然係一個好念舊的人,佢的意見已經重複了三四年,解釋完再解釋,都改變不到老頑童的思想,不過這裡的家長都係好有腦筋的新一代,會明白世界不停在進步,所以希望大家唔好歧視故步自封的人......原諒她的無知! ...

你仲乜話我無知呀?版主話要有禮貌呀

呢d咪聖嘉勒既家長囉...............

三四年都係呢個校長,我唔明講我見到既野有乜錯,又唔係聽朋友既朋友情況....你唔鐘意聽事實咪睇囉,到你升中時咪知道無競爭力囉

原帖由 Dearivy 於 09-7-2 15:17 發表
如果派到間唔錯既官津校, 呢三間我都唔會揀!
SH私小谷得好緊要, 大人細路壓力都好大, 讀得唔好仲分分鐘比人請你走. SC同救恩就師資同學生成績都平平, 比咁貴讀好唔抵! ...

路過,不過我同意 "如果派到間唔錯既官津校, 呢三間我都唔會揀!"

其實呢三個我祗係申請過sc ~ 個人排位,會係救恩- sc - sh

救恩排頭位,因為我buy 非傳統教學,buy 梁校長,但我係12月份過左報名時間才知;而且,佢上一間學校做左幾年就走了…這個會有點減低信心

而sc收左我個女,不過我give up了學位…阿女唔係SC 幼園或教徒,對校長認識不多只見過兩面,聽過校長介紹會上如朗誦節比賽般的英文演說,表現是位nice lady,但作為帶領學校的,由招生章程至一般文書,確有很多待改善空間 …… 家人彈sc d 章程、書信寫得唔靚兼有錯;我算好冇所謂的人,但見收生的信上有的校印都竟然係影印的……感覺很不好…
但換校長畢竟是大變動,如果唔知新校長係咩人,不知孰好孰壞。

sh 的至今的傳說… 給我印象還是太谷啦,小朋友好都時做功課做到好夜(聽較多是11:00pm後) 先有得訓;而且我鐘意全日制,半日麻麻地;三來,當日in 幼園時,年資高的老師咀臉不好…其實我中學係讀這個教會的學校,而我姑仔直頭SH小、中 old girl,程度明白這學校的風格,差唔多類型的選擇還不少啊~ 也可考慮揀間小升中壓力少點的 / 同學間競爭心再少一點的 / 或者位置好點 (補充,我不是住中西或半山區)

原帖由 alienova 於 09-7-3 20:09 發表

路過,不過我同意 "如果派到間唔錯既官津校, 呢三間我都唔會揀!"

其實呢三個我祗係申請過sc ~ 個人排位,會係救恩- sc - sh

救恩排頭位,因為我buy 非傳統教學,buy 梁校長,但我係12月份過左報名時間才知;而且,佢上一間學校 ...

hi nova,

好耐無chat啦......

sh谷唔谷係睇人既啫........我女果時(下午班).....功課只係做一個鐘唔駛,佢仲轉堂時做左一大半......佢同班同學...都聽過做到九點幾至十一點......但唔係個個都係咁...我識得上午班既小朋友,功課都係兩個鐘內做完......都唔係太過份....比起基灣(新)果d功課量,真係唔係果皮...

你見到既有經驗老師,係高班老師,所以咀臉慣左會唔同,因為小朋友要上小學....唔可以再吊高八度同佢講野....要接軌小學丫麻

回覆 36# Sindy 的文章

"谷"都有好分多種,至於SH的量及同情,跟一般比,度點會算唔谷 ~ 义開講愛蝶灣果間的量,更唔係我杯茶…

英華是基督教,不是人人都有得面試嗎?以我身邊認識的人,不是中西區名校,更加不是前20名,都可面試,會否是教會問題,或有什麼遺漏?你朋友有沒有致電英華查問一下?

原帖由 alice3802cheng 於 09-7-5 11:15 發表
英華是基督教,不是人人都有得面試嗎?以我身邊認識的人,不是中西區名校,更加不是前20名,都可面試,會否是教會問題,或有什麼遺漏?你朋友有沒有致電英華查問一下? ...

講緊英華女書院(中學)中西區,政府官校

原帖由 alienova 於 09-7-4 12:44 發表
"谷"都有好分多種,至於SH的量及同情,跟一般比,度點會算唔谷 ~ 义開講愛蝶灣果間的量,更唔係我杯茶…

如果本身小朋友程度唔夠,邊間都會覺谷啦......sh唔係個個小朋友都做功課做到十一點.....至小我識既成績好果堆...(最小幾十人),都唔駛做到十一點幾,但個別我的確有聽到做到好夜,所以我唔覺得佢'特別'谷
‹ 上一主題|下一主題