用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖嘉勒v.s.救恩v.s.聖心私小都要比$$,點樣好??? ...
go

聖嘉勒v.s.救恩v.s.聖心私小都要比$$,點樣好??? [複製鏈接]

聖嘉勒v.s.救恩v.s.聖心私小都要比$$,點樣好???
本來一心想讀SC,點之又話突然間轉校長??
救恩就中文學校,
聖心就半日,加上遠左少少.
   0    0    0    0
:pint: :hammer: :sm: :wave: :lalala: :mrgreen: :chair: :fighting1: :ranting: :tongue: :weapon: :adore: :giveup: :sleep: :party: :verycold:

我會選聖心~跟住救恩~聖嘉勒

我會選聖心>跟住聖嘉勒>救恩

因為首兩間有英中接上。

我會選聖心 聖嘉勒 跟住救恩

醒目開學勳章 王國長老

sc轉校長咩..........想當年我女都差d入左去了
新校長係咩人?
救恩間中學好遠wor!
如果小朋友係谷得, 揀聖心lor, 不過去到中學又爭一餐(你知聖心中學幾多人想入啦, 唔止自己人, 仲有外面人)
sc中學競爭就少d, 穩穩陣陣又上到
原帖由 sanlocama 於 09-6-10 10:02 PM 發表
救恩就中文學校,

Charlotte_mom,
係呀! 仲係好突然o個種! 其實都搞到我地班媽媽都 15/16, 仲讀唔讀上去! 而好彩的是可以再觀察一年, 因為今年8月黃校長就走啦! 你話係唔係好趕呀?

原帖由 Charlotte_mom 於 09-6-11 12:04 發表
sc轉校長咩..........想當年我女都差d入左去了
新校長係咩人?
救恩間中學好遠wor!
如果小朋友係谷得, 揀聖心lor, 不過去到中學又爭一餐(你知聖心中學幾多人想入啦, 唔止自己人, 仲有外面人)
sc中學競爭就少d, 穩穩陣 ...
Don't worry!Be happy![/color purple]

原帖由 chingbb 於 09-6-11 12:13 發表
Charlotte_mom,
係呀! 仲係好突然o個種! 其實都搞到我地班媽媽都 15/16, 仲讀唔讀上去! 而好彩的是可以再觀察一年, 因為今年8月黃校長就走啦! 你話係唔係好趕呀?

...

佢走咪好彩囉.......

點解甘講呢?

原帖由 Sindy 於 09-6-11 13:15 發表

佢走咪好彩囉.......
Don't worry!Be happy![/color purple]

依家有兩間都收,一間救恩,一間聖嘉勒,聖心等後補.
你話讀邊間好?
因sc突然轉校長,我個心都突然間轉到六神無主.
想入個間又未有下聞.
都唔知點好.
因要交學費啦!
:pint: :hammer: :sm: :wave: :lalala: :mrgreen: :chair: :fighting1: :ranting: :tongue: :weapon: :adore: :giveup: :sleep: :party: :verycold:

All of those are traditional school. SH has changed its ways of assessement since sept 2008. Many complaints were received due to this change. It is a really really tough school, if you are going to study, please be well prepared you have a full time tutor to study with her, otherwise she will be nowhere.

醒目開學勳章

St.Clares 同聖心已經交左學費喎 我兩間都交左,你未交??冇可能架,不過我上星期已經打左去 St.Clares 放棄左個學位
原帖由 sanlocama 於 09-6-22 20:39 發表
依家有兩間都收,一間救恩,一間聖嘉勒,聖心等後補.
你話讀邊間好?
因sc突然轉校長,我個心都突然間轉到六神無主.
想入個間又未有下聞.
都唔知點好.
因要交學費啦! :mon ...

這三間~算是差不地方的~
距離上亦都不遠~

如果是我~
我會選聖心~接著救恩~
萬一只剩聖嘉勒~~那麼~我會去接受官津的學校
又不用給錢~
中西區很多學校不輸聖嘉勒~甚至於程度上高很多~
個人淺見~

原帖由 sanlocama 於 09-6-10 22:02 發表
救恩就中文學校,

原帖由 chingbb 於 09-6-11 14:38 發表
點解甘講呢?

聽個close fd講佢唔好囉

聖嘉勒 is a very good school!
English is also good!

原帖由 Sindy 於 09-6-25 14:00 發表

原帖由 gategate 於 09-6-25 17:07 發表
聖嘉勒 is a very good school!
English is also good!

相比起咩good?點good法?你good未必係家長心諗咁good,小心misleading左其他家長

I am not going to misleading any parent. Just express my comment...and friend's daughter studing in this school,so just tell what it is...

Any bad comment from this...?

Can just sharing....! Thks!

原帖由 Sindy 於 09-6-25 17:35 發表

相比起咩good?點good法?你good未必係家長心諗咁good,小心misleading左其他家長

原帖由 gategate 於 09-6-25 18:14 發表
I am not going to misleading any parent. Just express my comment...and friend's daughter studing in this school,so just tell what it is...

Any bad comment from this...?

Can just sharing....! Thks!

...

咁有咩好?請分享,thanks

佢有什麼唔好呢? 你的朋友的女兒讀小學或是幼稚園呢?
我本人就覺得校長幾好, 幾nice la!
不過佢要走, 我地班家長都無辦法!

原帖由 Sindy 於 09-6-25 14:00 發表

原帖由 chingbb 於 09-6-26 15:41 發表
佢有什麼唔好呢? 你的朋友的女兒讀小學或是幼稚園呢?
我本人就覺得校長幾好, 幾nice la!
不過佢要走, 我地班家長都無辦法!

...

check pm ar thanks

回覆 19# Sindy 的文章

Sindy.....你好無畏, 狂踩聖嘉勒, 得罪你邊度, 你小朋友又唔係在聖嘉勒讀,收手啦!
‹ 上一主題|下一主題