用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問 Dr. Poon 同 Sam Sir 既playgroup, 邊個好d?? ...
樓主: pingu_k
go

請問 Dr. Poon 同 Sam Sir 既playgroup, 邊個好d?? [複製鏈接]

原帖由 mianyang_99 於 10-4-13 12:31 發表

Well, 其實內容黎講, sam sir同協康都係訓練大小肌同感統, 但大肌就一定協康優勝,同埋佢地有間感統室(係design for 訓練d自閉小朋友, sam sir都係舊年7.8月先有), 小肌就不相百仲, 可能sam sir一堂會有5,6件玩意來訓練,  ...

THX~多謝你的解說

唔知協康的幼兒playgroup係點樣報名
我上左協康網站都只係見到for 特殊需要的兒童的課程

原帖由 neko1234 於 10-4-13 13:23 發表

THX~多謝你的解說

唔知協康的幼兒playgroup係點樣報名
我上左協康網站都只係見到for 特殊需要的兒童的課程

協康會既pg係under青蔥計劃.
你click入去就得啦.

Dr. Poon

我見大家都係細b時參加Dr. Poon的pg, 有d讚, 有d彈. 但其實Dr. Poon係一個幼兒的心理輔導家, 會唔會bb大d先參加, eg.2歲(Trouble Two), d得著會好唔同呢?

有無媽媽可以俾吓意見?

其實問那個導師好不好,或者問那間playgroup好?

都是很主觀的問題,每一個小朋友都是獨特的,都擁有不同性格,而且感官刺激都不一樣(0-3歲都是靠感官學習)。

所以報讀課程時,自己想一想小朋友需要甚麼訓練成長。

自己的小朋友參加過不同的playgroup,有時一些家長評語很差的中心,自己的小朋友讀了一年多,快樂地成長。一些外國來港發展的名牌中心,則像只是給學費買品牌甚麼都學不到。

家長的comment作為參考,自己打電話或親身去feel

sam sir 好臭...

跟Sam Sir 的playgroup 差不多己經一年半多,由BB 12個月大開始,而且是從7樓那課室(比Dr Poon 的大)上年才升上12樓的感知運動室(比協康的大)。

無論Sam Sir、方Sir、何Sir或者助教Auntie每位都用心幫助BB成長。漸漸他們也開始成為BB成長的好朋友,BB每日口中都提起他們的教導,爸爸和我也學會很多培育正面的技巧,選校心得,BB內在情緒等有效的知識。

我覺得開心的事是BB可以透過很多不同的教具去學習大小肌、平衡、前庭(BB經常哭,但現在有進步很多)、觸覺、認知顏色和形狀等。有些playgroup只有很少器材玩或玩舊教具,可能其他中心不願意投放資源在教具上。

還記得第一次打電話給他們問BB的訓練,他們在沒有條件講了30分鐘而且還教了很多實務的方法。

所以導師好不好真是很難評。

sorry呀,可否給我Dr.Poon及Sam Sir的電話或email?thanks。

我都想要Dr.Poon及Sam Sir的電話或email, 可否pm給我, 謝謝!

‹ 上一主題|下一主題