用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問 Dr. Poon 同 Sam Sir 既playgroup, 邊個好d?? ...
樓主: pingu_k
go

請問 Dr. Poon 同 Sam Sir 既playgroup, 邊個好d?? [複製鏈接]

原帖由 小曳人 於 09-8-31 11:19 發表
我無上過dr. poon, 只係上過sam sir, 開頭係貪方便, 就响屋企樓下, 同埋鍾意佢個形式, 上得多, 响佢身上學到點樣買玩具.. 如果家長覺得, 上pg要似上pg, 呢個唔會係你杯茶, 因為呢個唔係等小朋友enjoy 1個鐘學吓嘢嘅 ...

咁請問方sir係咪無咁好?

原帖由 pingu_k 於 09-9-1 13:09 發表

咁請問方sir係咪無咁好?

OH!NO, 方sir 親切好多呀!我對佢幾有好感.

咁都好d,我黎緊同bb上果班係佢教呢! :)

無意中睇到呢個post, 想分享吓.

囝囝係上sam sir 免費試堂時, 講咗令我人生改變咗好嘅說話. 近尾段時, sam sir同我講, 佢懷疑囝囝係亞氏保加. 佢好直接咁問咗我幾個問題, 之後就有咁嘅結論, 我當時唔知咩係亞氏保加(咁講會令我好受d), 老公都在場, 佢就解釋即係自閉症lor!

之前都上過幼潛(職業治療師負責的)同一些其他的playgroup, 冇人敢同我講囝囝的問題. 那時囝囝18個月, sam sir講完呢句說話後, 我進入一片混亂中, 都唔知點好. 佢就續一數我要做嘢事. 第一明天call健康院, 第二打去協康... 上網... etc. 最後, 佢拍住我同老公嘅膊頭話:
呢知唔知而家最緊要係咩? 我話唔知... 佢話 係你兩個要同心協力.

到而家我都時常remind自己同老公呢句聽落簡單但實用嘅說話. 第二日就收到sam sir的email, 一大堆自閉症的資料. 所以sam sir真係幫我很多. 可能你地唔係太歡迎自閉症or過度活躍嘅小朋友一齊上堂, 但我很感激, 令小朋友可以融合學習.

我覺得sam sir的堂唔係focus小朋友上得開唔開心, 而教父母多過教小朋友的. 我遇到有專業quali的導師都講唔出我囝囝的問題, 所以有heart, 有經驗都好緊要. 我覺得講多好過講少. 起碼令父母多d注意小朋友, 而唔好遲咗去幫佢地.

可能佢係男性闔係, 老公會覺得佢講嘢中肯d. 佢亦有同我解釋我老公都會很難受, 叫我唔好只照顧呀仔...

借個位多謝sam sir!!!
  [url=HEIB'S ALBUM]http://www.babyhome.com.tw/luyinhei[/url]

回覆 2# pingu_k 的文章

我地都係,你BB幾大?可能係同學o

原帖由 korg 於 09-9-15 13:23 發表

囝囝係上sam sir 免費試堂時, 講咗令我人生改變咗好嘅說話. 近尾段時, sam sir同我講, 佢懷疑囝囝係亞氏保加. 佢好直接咁問咗我幾個問題, 之後就有咁嘅結論, 我當時唔知咩係亞氏保加 ...

我覺得sam sir的堂唔係focus小朋友上得開唔開心, 而教父母多過教小朋友的. 我遇到有專業quali的導師都講唔出我囝囝的問題, 所以有heart, 有經驗都好緊要. 我覺得講多好過講少. =>完全同意你的講法, 我記得第1次上堂時sam sir都重申,上佢個pg,唔係bb學,反而係我們(父母),因上pg只係1hour,而我們對住bb的時間係好長,所以希望透過pg可令我們知道怎樣同bb玩和溝通(係屋企),我都係用佢教的同bb玩,亦見到bb有進步. 佢亦有解釋影相的原因,係方便跟進bb的進度,坦白講,1個人點可能同一時間看到全部bb做緊什麼.
上堂時佢會同我講我個女的問題, 如果我們有d嘢做得唔好, 佢會即時指出, 順便同其他家長講和解釋. 我覺得ok,都係互相學習, 我們如果做了一d正確的事,對bb係好的, 佢亦會即時說出來,提其他家長要咁做.

對, 我們上sam sir堂都成半年, 真的學到好多點同個仔玩, 就算個b看似幾醒都會有難攪的地方, 返到去都用上堂學到ge方法apply落日常生活到, 真係幾work. 我們除了向他學習外, 亦都係其他家長到觀察到我們應該點做會好d, 甚麼唔好學 (我們自己望到, 唔係sam sir開咪講...)

其實有d家長係影相問題到, 又真係 .... 唔好2個人前後圍住個b玩嘛, 甘樣會 "姐"住我地, 亦都令sam sir 看唔到我地.  影相, 相機有個功能叫 zoom, 可以行係圈外邊影, 不用係小朋友面前影大頭 ...  

所以亞仔讀了N1都會花點錢上呢個playgroup... 因為我們還有很多要學習的東西呢.

其實問題早d發現, 係最關鍵的歲數開始治療對小朋友來說係好的.

我都係0809媽咪, 想問下你地仲有冇位呀?

原帖由 jc2009 於 09-8-17 16:32 發表
我係0809媽咪, 想自組dr poon pg, 如夠人數, 可以最快11月開班, 請問有無朋友有興趣一齊上呢? 如有, 請 pm 我啦。

我join 左Dr. Poon playgroup, 上左4堂, 我覺得幾好, 囡囡只得14個月, 冇諗過佢會學到d乜野, 只想有機會同多d同年齡的朋友仔玩下.
估唔到, 上左4堂, 佢學會clean up, 又大膽左, 冇咁怕羞...
Dr. Poon 叫我地唔好將d小朋友作比較, 以佢地age(all are 0808),要建立自信架. 

原帖由 mianyang_99 於 09-8-26 17:08 發表

Hi, 多謝你o既分享.
我就係第一日上堂, 已經聽佢話有某小朋友係"過動", 叫其他家長留意佢o既表現(個小朋友遲到, 唔係個家長實好唔開心),但我留意佢好多堂,佢係坐唔定, 但又未至於四圍走同攪野lor,所以我好多時都 ...

我bb依家11個月大, 都係剛剛上咗幾堂Dr Poon, 但我覺得一般, 好似冇咩系統, 好ad-hoc, 有時見Dr即場先同太太傾做咩活動,  同埋我覺得佢用太多時間同家長講書(15-20分鐘), 講書其間只有少少玩具俾BB玩, 我覺得如果一邊做excercise, 一邊講解會好d, 唔駛坐晒喺度淨聽咁悶, 而且佢之後都會email d notes 俾我哋, 其實可以喺堂上做多d exercise, 但佢每堂只係重點做兩個exercises, bb玩到冇興趣都未完, 加上佢d器材唔多...

之前我bb上過kindermusik同幼潛(梁ee教), 比較之下我覺得兩者都較佢好(或者唔應該將佢哋比較, 大家嘅focus始終唔同), Dr Poon教嘅大小肌肉exercise 喺我bb 6-8個月時上幼潛已做過, bb亦早已做到...問題係我bb喺班上算細, 有d bb已1歲有多, 佢教嘅未必跟到bb嘅成長進程...可能佢focus喺育兒方法,但佢講嘅方法唔係有咩特別, 我之前係d育兒書上已睇過...以佢收嘅價錢(weekend price), 我覺得唔值囉....

playgroup月底就會上完, 我依家諗緊好唔好試埋sam sir...有冇mami上晒Dr Poon同Sam sir, 可以比較吓兩者?

原帖由 cherrytsangbb 於 09-10-6 00:28 發表
我join 左Dr. Poon playgroup, 上左4堂, 我覺得幾好, 囡囡只得14個月, 冇諗過佢會學到d乜野, 只想有機會同多d同年齡的朋友仔玩下.
估唔到, 上左4堂, 佢學會clean up, 又大膽左, 冇咁怕羞...
Dr. Poon 叫我地唔好將d小 ...

陳家大少奶,
Can you please give me more information on how to apply for Dr. Poon playgroup??
Thanks a lot.
Shuting666

原帖由 陳家大少奶 於 09-6-17 00:52 發表

我個囡囡 join 左 Dr. Poon playgroup 9 個月(由 8個月大開始),囡囡 d情緒和各方面都很好,我和老公甚至奶奶一家都讚好,最攪笑係奶奶話 bb(16個半月大)乜咁叻嘅,bb老豆4歲時都無佢咁叻!

Dr. Poon playgroup 主要 ...

上了一期幼潛,覺得唔多專業,每堂都有系統地做完安排的野就算
上了Dr Poon的一期,覺得Dr Poon好求期,無咩野plan,d玩具好cheap,d遊戲玩唔到咁多時間都係咁等時間過
再上sam sir,無可否認佢果道的玩具真係最多款式,最新淨,初初覺得sam sir好似專業d,但佢不斷講叫人interview名牌幼稚園,同埋話send咩野咩野比人,最後都無左影....仲有,上左咁多堂佢都仲未記得我個仔個名,上了一輪又覺得麻麻了
其實個人覺得每個導師都有其專業,但大部份現在的感覺係Dr poon同埋sam sir都好賺錢feel

唔好意思, 但我真係好想問吓, sam sir 問您乜野問題, 就懷疑您個囝囝有亞氏保加呢?

原帖由 korg 於 09-9-15 13:23 發表

囝囝係上sam sir 免費試堂時, 講咗令我人生改變咗好嘅說話. 近尾段時, sam sir同我講, 佢懷疑囝囝係亞氏保加. 佢好直接咁問咗我幾個問題, 之後就有咁嘅結論, 我當時唔知咩係亞氏保加 ...

回覆 72# deen 的文章

最攪嘢係, 有次d家長喺講書時間掛住各自同bb玩(大家都可能因為冇心機聽書), 大聲咗d, 蓋過dr poon把聲, 佢太太就喝令家長要靜d聽書先!

我參加了Dr.Poon playgroup 兩次. 最初覺得他們與BB說話怪怪的,後來聽了Dr.Poon 說的同理心和阿叔講波才明白.現在發覺自己與小豆說話的方法跟一些家長不同.一日在clubhouse 玩,小豆第一次想爬繩網.我說你想爬,你想試,你的手拉得很實,你的腳踩得很穩,你爬了一格,會爬第二格,就這樣講着講着,爬完了,旁邊有個大小小的B,他媽咪說人地小朋友都爬,你都爬啦,go,go,唔駛怕喎,雖然語氣溫柔,但那B一直沒爬上去.
我看了一些遊戲學習的書,覺得他們安排遊戲由自由探索到具體玩法,由個人到小組,是合理論的.節奏是慢, 給大人和BB有空間,小豆玩完了,會走去跟其他大人或BB互動,這是playing,不是training.我個人不喜歡流水作業式的play.(以前去過銅鑼灣貴價的PG).我不介意玩具一般,我老公說不花錢買玩具是好,該是身邊東西都可以用來玩的.
我看過他們放在枱上的筆記,是有計劃遊戲的.聽過他們討論因BB的當時的情形而改變.
其實不必比較,各人的要求不同,事前了解清楚各PG的做法,選自己杯茶吧!

mianyang_99,

你提過協康的playgroup唔錯,唔知協康playgroup的上堂係點的呢?

Sam Sir 上堂又係點的呢? 你好似唔太喜歡..可唔可以講詳細少少?

我只上過Dr. Poon同幼潛...上Dr. Poon上得好開心..又有得著..當然有其他家長覺得上堂好鬆散...但一定好過幼潛好多好多...
上幼潛..我真係上得好唔開心..(我係另一個topic提過)

我會再返去上Dr. Poon..但又想試下其他playgroup
如果有好的..上完一期Dr. Poon可以去試下mianyang_99,

我見你係另一個topic 提過協康的playgroup,唔知協康playgroup的上堂係點的呢?

我只上過Dr. Poon同幼潛...上Dr. Poon上得好開心..又有得著..但上幼潛..我真係上得好唔開心..

我會再返去上Dr. Poon, 但又想再試下其他playgroup...

我地當時經xxxxx安排上過Dr Poon堂,Dr Poon夫婦都係好人,但課堂not well organize not systematic, 又冇教具,我小朋友當時教佢都唔願爬,Dr Poon都冇advices俾到,下課時要主動問Dr Poon但下一堂d人又要上課未必有得問。上過一次唔對路都冇再讀,但見xxxxx在BK努力組班及講個女讀左有幾好之后好似都好多人報Dr Poon,唔知而家有冇進步。不過我認為坊間好多書都會提及果d例如同埋心既理論,關鍵係父母有沒有細心實踐。如果冇睇開書既父母可能從Dr Poon的課可知多一點。

原帖由 neko1234 於 10-4-13 11:37 發表
mianyang_99,

你提過協康的playgroup唔錯,唔知協康playgroup的上堂係點的呢?

Sam Sir 上堂又係點的呢? 你好似唔太喜歡..可唔可以講詳細少少?

我只上過Dr. Poon同幼潛...上Dr. Poon上得好開心..又有得著..當然 ...

Well, 其實內容黎講, sam sir同協康都係訓練大小肌同感統, 但大肌就一定協康優勝,同埋佢地有間感統室(係design for 訓練d自閉小朋友, sam sir都係舊年7.8月先有), 小肌就不相百仲, 可能sam sir一堂會有5,6件玩意來訓練, 協康就得3,4件, 而且好多係自製, 或比較原始, 所以sam sir個d就新d, 少見d, 學某些媽咪所講, 可以參考來買玩具. 但我亦會學協康導師自製教具lor.

我想最大分別係導師方面lor.  協康會好耐性咁指導"每"一個小朋友, sam sir就無,靠個家長同小朋友玩,佢地只係從旁觀察,有時又叫d小朋友”做野啦”....

其實pg教既野真係大同小異,但氣氛就好唔同,協康你唔會有壓力,因為導師唔會特別讚/話某個小朋友, 好一視同仁,但sam sir就唔係lor,如果小朋友性格敏感,會好唔開心,同埋佢會問大家升kinder既野,咁家長講完/聽完實有比較...所以overall來說,我上佢pg係上得好唔舒服.  
‹ 上一主題|下一主題