用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問 Dr. Poon 同 Sam Sir 既playgroup, 邊個好d?? ...
樓主: pingu_k
go

請問 Dr. Poon 同 Sam Sir 既playgroup, 邊個好d??

Sam Sir Playgroup just in Jordan near MTR station

原帖由 mianyang_99 於 09-6-29 17:03 發表

請問這個新的活動室是否在同一個大廈?

is same building ah

Dr. Poon 的playground 一問

妳好,
我和我先生看到有關Dr. Poon 的playgroup 文章, 我們都非常有興趣, 可唔可以給我們有關Dr. Poon 的資料和電話號碼. 謝謝!!
我們的email 是[email protected]

我想知SAM SIR 個WEBSITE 啊..麻煩邊位可以比我...

sam sir 新校舍7月尾開始啦

原帖由 cherry_bird 於 09-7-15 16:37 發表
我想知SAM SIR 個WEBSITE 啊..麻煩邊位可以比我...

cherry_bird
i gave you the website la
pls check pm

請問可否比dr poon的資料我?thanks

我係0809媽咪, 想自組dr poon pg, 如夠人數, 可以最快11月開班, 請問有無朋友有興趣一齊上呢? 如有, 請 pm 我啦。

原帖由 kinkindoll 於 09-7-13 22:12 發表
妳好,
我和我先生看到有關Dr. Poon 的playgroup 文章, 我們都非常有興趣, 可唔可以給我們有關Dr. Poon 的資料和電話號碼. 謝謝!!
我們的email 是[email protected]

I have just join Dr. Poon's playgroup for my daughter, it will start on 9/26/09.  Her group is for 0901 & 0902, now still have a few places...let me know if any of you are interested..

jc2009: 我都係0809媽媽呀, 可否電郵有關資料給我 [email protected]

我的BB由12個月便開始上他的堂,現在已經是29個月大,所以孩子一路成長一路上堂,見看他真的心理健康和開心地成長,我本人也學到很多培育孩子成長的技巧。

從課堂留意Sam Sir的教導,他大蓋有以下專業資格及認知:

感統治療師(美國 Dr Jean 及台灣 密集式) - 所以『動身又動腦』的課程都是運用感統理論而配合生活化和遊戲給小朋友多一點感知接觸

心理治療方面- 他有運用NLP的技巧,教導家長如任運用『心錨』的技巧幫助小朋友有積極的主動力,在每次收玩具時他很常用

親子遊戲治療的語言模式,這個技巧他很自然地運用,我也學會一點,但沒有他那麼快和靈活捉到每一個機會去幫助BB自信心的提昇,他經常提議我們去上堂如他的老師劉雪霞和理盧幼慈的課堂

他也有時運用家庭治療的技巧講出BB成長所需和家庭如何幫助他們正面成長,但這點我不太懂

做按摩他教導我們RMT和擦身的做法,BB很享受,我也喜歡孩子靜靜的給我做

雖然我不是專業,但他每次做任何活動都有講給我們聽每一個活動的主要目標,所以我便能大寫下我所學到的。

而且他們還有一間很大的感知運動室大約1500呎,所以孩子近來上堂都有很多新的大肌肉活動,相當新穎,有時父母們也想玩玩,在一些認知如color和形狀等訓練真是有很多款,當然目標是一樣

有時和其他家長談談,可能身心靈全能發展中心是全港最多教育性教具的playgroup

我也想講,多謝Sam Sir一路教導我如何培育BB成長,而且主動關心每一個學員成長情況

原帖由 天行媽媽 於 09-8-25 07:39 發表
我的BB由12個月便開始上他的堂,現在已經是29個月大,所以孩子一路成長一路上堂,見看他真的心理健康和開心地成長,我本人也學到很多培育孩子成長的技巧。

從課堂留意Sam Sir的教導,他大蓋有以下專業資格及認知:

感統治療師( ...

我仔仔都上過一期(共6堂)o既sam sir playgroup. 我對呢個playgroupo既感覺就只是一般.

我諗,同幼潛一樣,我唔會叫呢個做幼兒playgroup,因為兩者都係缺乏遊樂氣氛,所以都似係一些家長學堂/parent workshop多一些.

係堂上面,sam sir 俾好多task(玩具)小朋友做, 但佢唔會好似其他playgroup咁逐個小朋友指導/鼓勵佢地做,而係會透過wireless speaker咁同d家長講下大部份小朋友o既問題,同時間亦會俾其他資訊d家長,但查實d家長又忙於同d小朋友做task,同埋打氣,話d小朋友叻叻, 做得好好呀….咁 (係sam sir 要求家長咁做), 所以d家長好忙, 而課堂上又好鬼嘈. 咁, 小朋友又點會專心同你做(玩), 佢地大部份都會望人地同四圍走lor. 但係sam sir對呢個情況似乎又唔會正視, 而相反會叫d小朋友"喂, 做野啦",(語氣好似老板叫d satff一樣) 但如果小朋友唔做, 佢只會問家長佢係屋企係點, 佢從沒有俾過任個有建設性o既advice, 所以我唔覺佢對小朋友有方法或有耐性.
相比其他playgroup, d導師一定會鼓勵小朋友做, 而唔係批評佢地.

所以我覺得Sam sir 對d 小朋友(家長)都幾demanding同嚴格, 任何犯錯都會俾佢話, 作為家長都會覺得好大壓力, 而小朋友就一定會唔開心, 因為佢都幾鐘意將d小朋友比較, 表現好同差的, 都會被他點名叫其他家長留意, 有一些小朋友 (包括我自己的), 因為上堂時扭計喊, 便比他批評一番, (是當著其他家長面前), 說他們是"戲子", 是扮哭的, 我看那位家長很無奈, 我和先生聽到卻很嬲, 因為試想小朋友哭, 那有真假呢, 他們不開心或扭計便會哭呢, 當然, 徐了批評, 他便沒有給予任何建議令小朋友不扭計.

如果小朋友是比較乖巧的, 上他堂應該會是開心, 因為他對這些學生同家長是比較關顧.所以有些家長能夠上完一期又一期,而我上完一期就算, 因為阿仔同我地都上得好唔開心, 好大壓力.
阿仔都返過4個playgroup, 呢個佢喊得最多. 相比佢而家返緊heep hong, 佢開心好多, 上堂好專心, 肯坐定定, 又肯做每個task, 而且我知佢地個個都係職業治療師, 課堂內容都有唔少感統訓練.所以好開心決定同仔仔轉playgroup lor.

我諗, 返playgroup我都係想仔仔開心, 如果唔係, 口碑幾好都假.

請問Dr Poon Playgroup 有無係香港島上課地點?  有無Sat/Sun ?

原帖由 amandamama 於 09-6-17 10:42 發表
Sam Sir
『動身又動腦』可以打電話到中心 2232 0610 問7月新課程資料。

www.cdcentre.com.hk (課程資料不update)

Dr Poon Web Site
www.eicare.net/db/news-show.asp?refno=309

費用:Dr Poon $1,800 8堂 (9個月 ...

Thanks for your sharing.

可唔可以PM heep hong playgroud website/info 俾我?  Thanks.

原帖由 mianyang_99 於 09-8-25 12:48 發表

我仔仔都上過一期(共6堂)o既sam sir playgroup. 我對呢個playgroupo既感覺就只是一般.

我諗,同幼潛一樣,我唔會叫呢個做幼兒playgroup,因為兩者都係缺乏遊樂氣氛,所以都似係一些家長學堂/parent workshop多一些.

係堂上面,sam sir 俾 ...

原帖由 minisheep 於 09-8-25 17:06 發表
Thanks for your sharing.

可唔可以PM heep hong playgroud website/info 俾我?  Thanks.

Please check the posts below:

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2138534&extra=page%3D6&page=3

原帖由 mianyang_99 於 09-8-25 12:48 發表

係堂上面,sam sir 俾 ...

Hi mianyang_99,

完全同意你所講ge野, 佢講野語氣係有d問題, 我覺得佢成日將d問題放大, 但又無好ge advise俾家長, 搞到d家長好worry, 成日覺得自已個小朋友有問題咁, 最搞笑ge係佢好鐘意教人做portfolio去interview n1, k1, 俾人地mami 做 ge portfolio你睇, 又話人地做得點唔好, 叫人影多上佢playgroup ge相落個portfolio度.

我之前就係見comments唔錯, 最後係失望, 仲有有d task只係一個小朋友做, 其他人就圍埋一齊睇住做緊o個個小朋友, 打氣呀, 排隊呀等, 呢個安排我覺得有d呃鐘lor....

協康個playgroup真係唔錯, 值得去報, 不過waitlist都好長下, 我都排左成半年至有得上呀......

原帖由 TaTa83 於 09-8-26 16:30 發表

Hi mianyang_99,

完全同意你所講ge野, 佢講野語氣係有d問題, 我覺得佢成日將d問題放大, 但又無好ge advise俾家長, 搞到d家長好worry, 成日覺得自已個小朋友有問題咁, 最搞笑ge係佢好鐘意教人做portfolio去interv ...

Hi, 多謝你o既分享.
我就係第一日上堂, 已經聽佢話有某小朋友係"過動", 叫其他家長留意佢o既表現(個小朋友遲到, 唔係個家長實好唔開心),但我留意佢好多堂,佢係坐唔定, 但又未至於四圍走同攪野lor,所以我好多時都好doubt佢o既comment, 有時直情覺得武斷, 通常上半堂已經話呢個咁...., 呢個又咁....,就算專業o既評估都唔會咁快la.

同埋佢叫家長影相, 呢個安掛就真係好有問題, 每次我身邊都有人用lens遠遠咁影佢地d小朋友, 仲要係我身邊同佢地d小朋友吶喊助威, 我有幾次頂唔順,
要將仔仔搬開d.其他playgroup未見過有家長咁緊張同唔considerate. 

除左profolio, 佢仲好鼓勵人去報kowloontongo既名校,成日問你報邊間,要知道有些家長是低 調的, 唔想公開討論呢:cry:

協康導師好好多,夠專業又夠愛心,起碼唔會成日將d小朋友比較.