用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問 Dr. Poon 同 Sam Sir 既playgroup, 邊個好d?? ...
go

請問 Dr. Poon 同 Sam Sir 既playgroup, 邊個好d??

請問 Dr. Poon 同 Sam Sir 既playgroup, 邊個好d?? tks!

醒目開學勳章

聽講~ 係d差唔多嘅嘢
俾我就會揀邊度嘅時間位置方便d

tks! but how to contact Sam Sir?  seems no website!

醒目開學勳章

動身又動腦 :
http://www.cdcentre.com.hk

原帖由 陳家大少奶 於 09-6-17 00:52 發表

我個囡囡 join 左 Dr. Poon playgroup 9 個月(由 8個月大開始),囡囡 d情緒和各方面都很好,我和老公甚至奶奶一家都讚好,最攪笑係奶奶話 bb(16個半月大)乜咁叻嘅,bb老豆4歲時都無佢咁叻!

Dr. Poon playgroup 主要 ...

Would you please give me informations about Dr Poon playgroup ?  My email is [email protected]

Thanks !

May I have the information of Mr. Poon's playgroup, too. Thanks

My email
[email protected]

客觀的意見是兩位導師都是用心去幫助家長培育寶寶,當然他們和其他playgroup最不同的地方是跟據每個寶寶獨特之處而給予一些正面comment。

但我參加過好幾個playgroup,暫時發覺Sam sir的教材可能是全港最新穎及最多,因為參加了一年多,每次都有幾多不同的教具給寶寶學習,有時上課有些爸爸玩得比寶寶更加開心,可能他們小時候沒有參加Playgroup :)

跟據上課時Sam Sir 說身心靈全能發展中心在7月中便會在佐敦新地方運用一個全新活運室上課,這課室可能是全港最新的感知運動訓練的冶療室,希望H1N1快些穩定。所以7月中的課程可能有很多人排隊,不想像幼潛的報名方法,因寶寶學得好時又沒有位繼續。

我聽他們說讀得最長時間的寶寶有3位,每個都參加了2年8個月,而我的寶寶那班同學一齊讀了差不多一年,所以我覺得Sam Sir教得實用的及有親和力,而且我有些朋友打電話到中心查詢『動身又動腦』的Playgroup詳情,他們的導師不單解答課程資料,有時還很詳盡從電話中教導一些育兒技巧和告訴家長知寶寶現在所需,使家長明白如何幫助寶寶。最難得是只是一個查詢電話他們也能用心去教家長,我相信香港沒有幾間的機構是這樣用誠與愛去幫小朋友成長。

兩個playgroup都有不同的長處。

參加那一個playgroup最首要考慮的是上課地點及時間,因為參加者都應以BB為主,

上課地點不應遠離家太遠,免BB舟車勞動,通常上課一小時,但如坐車要40分鐘一程,上這位置的課堂便不值得。

上課時間,如BB選擇上課的時間是他們睡覺和吃飯的時段,請不要報名,因為他們不能集中的訓練。

Can you pls share with me info on the 2 playgroups?  We used to go to another one on HK Island but they are closed (for business I think).  
Thanks.

Sam Sir
『動身又動腦』可以打電話到中心 2232 0610 問7月新課程資料。

www.cdcentre.com.hk (課程資料不update)

Dr Poon Web Site
www.eicare.net/db/news-show.asp?refno=309

費用:Dr Poon $1,800 8堂 (9個月細仔開始有堂)
         Sam Sir $1,020 6堂 (12個月才有訓練、如果7月有新活動室環境比Dr Poon一定好些,而且有很多特別教具從外國訂回來做訓練)

tks all! 仔仔so far只係上過幼潛,但我覺得麻麻地!其實想同佢報其他playgroup,但呢排H1N1,攪到乜都吾敢郁,又吾敢同佢出街,好煩呀!!! H1N1幾時先完呀???  :{{

原帖由 天行媽媽 於 09-6-17 07:06 發表
客觀的意見是兩位導師都是用心去幫助家長培育寶寶,當然他們和其他playgroup最不同的地方是跟據每個寶寶獨特之處而給予一些正面comment。

但我參加過好幾個playgroup,暫時發覺Sam sir的教材可能是全港最新穎及最多,因為 ...

我都有依個經驗,我之前打電話到中心查詢『動身又動腦』的Playgroup詳情,他們問我留下聯絡電話,叫導師覆我,覆我的係sam sir, 佢不單解答課程資料,還很詳細教導一d育兒技巧和告訴我bb現在所需和怎樣教bb,使我明白如何幫助bb。佢真係講解得好詳細和有耐性(因我問了好多問題).

依家我都同bb 參加了他們的playgroup, 不過,因hini,只是上了一堂,但是,感覺都幾好.

我也曾經打過電話去身心靈問課程,但給問題的那位先生雖然不是Sam Sir 但這位導師不單肯用心去解釋我所問的問題,而且還很願意分享他們到幼稚園教老師的心得。

當中我學到一些面試技巧。

Both sound quite good bor.  Thank you!

請問sam sir係0係佐敦定灣仔架?  我見佢有兩個地址0係web site

上課地址是佐敦

囝囝上課時Sam sir 說7月中的課程會在新的活動室上課。

我真的很期待,聽講這活動室除了做playgroup外也是2009年全港最新的感統冶療室。

原帖由 amandamama 於 09-6-25 21:53 發表
上課地址是佐敦

囝囝上課時Sam sir 說7月中的課程會在新的活動室上課。

我真的很期待,聽講這活動室除了做playgroup外也是2009年全港最新的感統冶療室。 ...

請問這個新的活動室是否在同一個大廈?

原帖由 kerkermui 於 09-6-10 14:04 發表
聽講~ 係d差唔多嘅嘢
俾我就會揀邊度嘅時間位置方便d

同埋要睇下同個導師夾唔夾呢~~

唉 , 因為我自己住新界 , 其實兩間都唔算太近 , 但dr.poon係tst就方便d囉 , 我都想試下dr.poon