用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟小學 補習社介紹
樓主: hohobmama
go

補習社介紹

個度係蜆殼街,屬天后區,我無講過話係天后地鐵站,既然你咁清楚就由你pm俾大家媽咪知!

原帖由 Derdad 於 09-11-8 01:33 AM 發表
嗰度乜唔係炮台山咩?

自己都是過來人,今年阿仔還要呈分,當然明白大家的感受,坦白說,其實如果媽媽唔係working mum,補習與否真是見仁見智。所謂專補st.jo是吸引家長手法之一,由於學生多來自同一所學校,佢咪可以將同學校的同學group起一齊上堂,咁咪可以叫專補st.jo.仔.
我所提的補習社已寫左個名,只要你地係google search一下,就可以找到,確不是一個秘密。除左我講天后個間(係無得search)。佢地有好多名校的試卷及習作(當然包括歷屆的st.jo卷),佢地有一共通點,就是會不停俾d練習小朋友操練,而且是重複又重複,包括每天默書,所謂熟能生巧,有d仔會有進步,但有d會愈做愈差。到接近測驗考試時,還會加開免費特別班,通常會係星期六下午。至於天后個間,地址係做st.jo校服對面幢商業大厦,如果真係有心,可以放學去到附近,個度通常會有一班st.jo家長聚集。始終是網上平台,不宜在此宣傳太多。

原帖由 redmama 於 09-11-10 08:43 PM 發表
大家都希望小朋友提升成績,可以有幫助,一般補習社對st.Jo學生冇幫助,相信有st.Jo學生補開的才有幫助,因佢逇都會清楚課程,更加清楚奌教、全部st.Jo.學生,家長信心自然大啦.

不是一個秘密,大家可以幫吓小朋友,因真喺 ...

回覆 1# pmamylee 的文章

pmamylee,

想請教你意見, 參加校隊如泳隊,乒乓球, orchestra 和樂器班是否對升回原校有多少幫助? 是否一定要有一體一藝 ? 那有時間操練?

pmamylee多謝你發表的意見!

可不可意解答我的問題??
我想問如P.4 放學去灣仔 補習社, 程序會係點?
幾點放學.....點安排食lunch呢?
因我要工作又無工人姐姐!想問清楚決定點做好...
o吾該曬!

原帖由 pmamylee 於 09-11-11 04:12 PM 發表
自己都是過來人,今年阿仔還要呈分,當然明白大家的感受,坦白說,其實如果媽媽唔係working mum,補習與否真是見仁見智。所謂專補st.jo是吸引家長手法之一,由於學生多來自同一所學校,佢咪可以將同學校的同學group起一齊上堂,咁咪 ...
Hong Hong Ma  :-)

想升回原校,始終成績最重要,st.jo最注重是足球隊和泳隊,其它的都是陪襯.升中有一part是計課外活動分,每間中學所佔的比重都唔同,除非阿仔係某項運動特別出色,在學界攞獎,的確有d幫助.
不過讀書及運動都叻的仔係st.jo都佔唔少,個人認為,如果阿仔讀書唔多掂,運動又唔係特別出色,就無謂太心多,專心讀書好過.
升到高小,課程深,老師教書唔掂,如果家長又唔跟得足,小朋友成績一落千丈,就算參加多多課外活動都無用.
所以係st.jo大部分小朋友都要去補習,唔係代表d補習社有mug特別,只不過學校所教不足,咪唯有家長加把勁.
係st.jo d 所謂叻仔,十居其九,d 阿媽係全程陪足,如果自問下功夫不足,課外活動就選一樣好過,仲要唔好佔咁多時間,因為學校係唔會考慮好個仔有無時間,就算考試測驗都唔會停d訓練,特別係d mug隊,勿隊.

原帖由 hknew 於 09-11-11 05:11 PM 發表
pmamylee,

想請教你意見, 參加校隊如泳隊,乒乓球, orchestra 和樂器班是否對升回原校有多少幫助? 是否一定要有一體一藝 ? 那有時間操練?

醒目開學勳章

P.4 12:45 放學,如果去番灣仔啲補習社,通常都係放學後即刻就去報到,然後就係嗰度叫外賣;又可以自己帶飯,食完後約一點「開工」。
幾點鐘補完?我個仔未補習過,就唔知道呀,但我諗應該間間唔同o卦?聽啲媽咪講,有啲四點,有啲補到成六點,之後就坐低年級放學嘅校巴或自己搭車走。
之前一路講緊蜆殼街果間M太嘅有唔同,佢係四至六,時間上有唔唔方便。

原帖由 honghong_ma 於 09-11-11 20:58 發表
pmamylee多謝你發表的意見!

可不可意解答我的問題??
我想問如P.4 放學去灣仔 補習社, 程序會係點?
幾點放學.....點安排食lunch呢?
因我要工作又無工人姐姐!想問清楚決定點做好...
o吾該曬!

...
Best wish,
(\~~/)           天下間沒有不受教的孩子,
(='.'=)           只有不懂教的父母。
(") (")~~O Derdad

I want to know too, pls kindly send to [email protected]

pls pm to me.  Urgent!!!

Thank you!

醒目開學勳章

完全同意!

原帖由 pmamylee 於 09-11-12 06:52 發表
個人認為,如果阿仔讀書唔多掂,運動又唔係特別出色,就無謂太心多,專心讀書好過.
Best wish,

I'm a bit late, but anyone would forward the name and tel.no. of the tuitions to me?   Thanks a lot ah.   My email address is [email protected]

Hi pmamylee,
can you PM me the info about 協生? My son is a bit behind so that I need to help him.
Thanks very much!!

原帖由 pmamylee 於 09-11-6 12:00 發表
其實專補st.jo仔係灣仔都有好多間,比較有口碑有聖利路,協生,係學校門口時有派專單.係集成中心斜對面幢商業大厦都有好幾間.至於係天后個間,是以前st.jo前校長開,所以都有好多擁(等). ...

http://www.multi-learning.com/index.php?p=resources

原帖由 andybebe 於 10-1-22 01:58 PM 發表
Hi pmamylee,
can you PM me the info about 協生? My son is a bit behind so that I need to help him.
Thanks very much!!

協生 is for P.4-6 only.

For P.1-3, pls pm to me if any.

Can pls pm about 天后個間???  

Thank you!

HI pmamylee,
Thanks very much for your info.

我想請教你,聖利路定係協生好d呢?
我囝囝的成績非常告急,請多多指教!

原帖由 pmamylee 於 10-1-22 14:53 發表
http://www.multi-learning.com/index.php?p=resources

我個人認為不可只靠操卷,我更加沒有舊卷.其實,小朋友一定要明白每課課文,尤其生字和生字的意思.上到高小,考試範圍很清晰,尤其是中文及英文,只要把英文課文及Supplementary Ex. 熟讀,但一定要明白每個Vocab 的意思,不可以死背,那麼考試一定不會低分.中文亦一樣,課文生字和成語要清楚明白意思,背好問答,巳可以取得一定的分數.常識和Sci也是跟課本及作業出,熟讀巳可拿A. 中文一定要在語文卷拿高分,因為通常會被閱讀理解拉低,我大仔也是,語文卷有9x分,被閱讀理解推低到只得B. 但我知以上的讀書方法一定要全職媽媽才做到.

另外,更重要是給他們足夠的時間休息,這樣早上上時堂會更留心,溫習時就更容易.

雖然小兒不是名列前茅,但勝在讀得輕鬆,成績中上,我覺得巳足夠.

醒目開學勳章

聖利路定係協生好d呢?

「聖利祿」?

Best wish,

因為阿仔無補習,所以我唔知邊間好,但協生學費較平,聖利路是聖利祿的分校,聖利祿在銅鑼灣,st.paul convent附近,較有口碑.
純個人意見,間間補習社都是大同小異,遇到好的導師會好d,其實你可參考下llmom的意見,如果自己真是無時間,唯有交俾補習社,但不要期望過高.

原帖由 andybebe 於 10-1-22 05:21 PM 發表
HI pmamylee,
Thanks very much for your info.

我想請教你,聖利路定係協生好d呢?
我囝囝的成績非常告急,請多多指教!

多謝你的意見, 我會再三考慮!

原帖由 pmamylee 於 10-1-25 06:44 發表
因為阿仔無補習,所以我唔知邊間好,但協生學費較平,聖利路是聖利祿的分校,聖利祿在銅鑼灣,st.paul convent附近,較有口碑.
純個人意見,間間補習社都是大同小異,遇到好的導師會好d,其實你可參考下llmom的意見,如果自己 ...