用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 將軍澳的媽媽, 如何揀小學
樓主: HTML
go

將軍澳的媽媽, 如何揀小學

(1) 將軍澳環境好, 間間小學校舍都好, 好新。夠大, 活動空間夠。課外活動好多。

(2) 師資好, 校長好。

(3) 可惜, 因為要遷就新移民, (新移民較多) 整體課程程度淺

(4) 引致區內的中學程度都好淺, 要遷就小六升上來的學生, 所以區內中學升大學比率低。

(5) 就算開多間羅氏英中, 播道英中, 有質素的學生都跨區出去讀英文中學。 似乎每個小六家長都講緊誇區讀中一。

基於上述原因, 好多將軍澳家長都安排小朋友一早跨區讀小一, 一來校網好, 二來程度貼近, 可以涵接中學, 繼而大學。

試過, 有區內議員同我講, 佢個孫在本區讀中一, 開學時竟然同中一生默 Monday Tuesday .... Saturday !

如果中一才跨區到名校英中仲慘, 朋友個囡跨到名校, 個個學期包尾跟唔上, 好無自信。

所以, 我終於明日點解家長要自己仔女咁辛苦, 6:30 起床坐校車到其他地區返學。

有心為你仔囡讀書的, 請好好想一想。

如我有錯請糾正, 謝謝。

beywat496,

你講得好好, d人成日話駛唔駛去到咁遠讀書呀, 又要早起身。但以我觀察所得誇區反學普遍係6:30起身, 區內返學7:00起身, 只係差本小時, 我唔覺得分別好大囉。

其實我們放長遠d來看小朋友的將來, 你會覺得誇區返學係值得的。

iwff

原帖由 beywat496 於 09-6-11 22:30 發表
(1) 將軍澳環境好, 間間小學校舍都好, 好新。夠大, 活動空間夠。課外活動好多。

(3) 可惜, 因為要遷就新移民, (新移民較多) 整體課程程度淺

(4) 引致區內的中學程度都好淺, 要遷就小六升上 ...

iwff,

如果我在區內返學, 要 6:30pm 起床, 現在, 我返德田李兆強, 現在七時起床都未遲。

區內新移民家長就成日話我去咁遠返學, 我話將來升英中易些, 點知佢地好醒咁話: 【到時跨區咪得羅, 你都傻架。洗咩而家咁辛苦】

我唔想拗氣, 唯有話自已蠢咗, 揀錯學校啦。現在後悔難返。  通常我講呢句, 佢地即時就閉咀無嘢講。否則, 有排拗!  我真係唔想同呢班人解釋咁多。

其實我真係唔明白, 點解區內學校校車要咁早上車 ! 是否要兜來兜去 ?

原帖由 iwff 於 09-6-11 22:44 發表
beywat496,

你講得好好, d人成日話駛唔駛去到咁遠讀書呀, 又要早起身。但以我觀察所得誇區反學普遍係6:30起身, 區內返學7:00起身, 只係差本小時, 我唔覺得分別好大囉。

其實我們放長遠d來看小朋友的將來, 你會覺得 ...

原帖由  於 09-6-11 23:04 發表
區內新移民家長就成日話我去咁遠返學, 我話將來升英中易些, 點知佢地好醒咁話: 【到時跨區咪得羅, 你都傻架。洗咩而家咁辛 ...

beywat496, iwff,
從小朋友未跨區去考試前到決定交留位費、註冊…到現在,每天都會聽到的一番說話,講到後來都覺得自己好像傻架。

但想到自己以前小時候,小學離家的路程要一個小時,中學通車也要一個小時,好像也不覺得辛苦,大概是習慣了吧?

我的意見:

1. 將天 / WWS (D 英中有D派得好好,如有皇仁, 比利羅士)
2. FC
3. 輴道 / 宣基

*另外, 誇區反學一般普遍係6:00~6:15起身坐校車, 不是6:30AM

醒目開學勳章 貢獻勳章

我咪係呢D家長囉
原帖由 beywat496 於 09-6-11 22:30 發表
好多將軍澳家長都安排小朋友一早跨區讀小一, 一來校網好, 二來程度貼近, 可以涵接中學, 繼而大學。
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

回覆 1# monkey妹 的文章

我囡出kln city返學, 7:30上校車, 時間比區內返學差不多.

醒目開學勳章

好同意你的見解﹗當我個女選校時﹐有D同學家長唔想自己的小朋友晨O甘早起床﹐又驚小朋友食唔慣學校的午飯(想自己送飯) ﹐當時聽聽下我都又D擔心﹐驚自己的小朋友唔夠精神因為真係要好早起身(校車6﹕45)。後來諗諗下咩都係慣姐﹗再參考大家的見解後就覺得自己的選擇係對的﹗

(1) 好同意
(2) 好同意, 重有好多好有heart 的老師用心去教, 比起出面所為名校老師好好多
(3) 一間間, 熱們果D 重深過出面D名校, 如果淺的話重點考到出面的名校
(4) 中學都可能是, 因為D 好的Band 1 生都出了第2度返學

原帖由 joey_lee14 於 09-6-12 10:43 發表
我的意見:

1. 將天 / WWS (D 英中有D派得好好,如有皇仁, 比利羅士)
2. FC
3. 輴道 / 宣基

*另外, 誇區反學一般普遍係6:00~6:15起身坐校車, 不是6:30AM

將天係本區係叫數1數2好, 係有人派皇仁, 比利羅士. 但可能我蠢無本事睇得明個表有幾多人派到英中? 個%係幾多.
佢地個圖無基本人數俾你, 有少少取巧, 唔多老實.
D 人講佢好深, 我睇過P2 ge 英文卷同出面差不多.

http://www.tkocps.edu.hk/info/doc_info/07-08/0708result/Result%2008_Local_Edition%202_WEB.pdf

http://www.tkocps.edu.hk/info/doc_info/07-08/0708result/Result%2008_Other%20District_Edition%202_WEB.pdf

我仔6:50am上校車, 4:10pm返到屋企, 我覺得ok可接受. 我6:30pm 返到家佢多數做完功課.都唔會無時間

joey_lee14 , Wensi,

我去年都係 1st round 被將天收了, 但我放棄, 因為我print 咗個 chart 比人幫我分析, 原來我是蠢豬, 連 chart 都唔識睇。

請你睇吓個 chart, 所謂 皇仁, 比利羅士, 係一枝棒, 其實只係代表一個比利羅士學生 one only, 兩個皇仁, 我當日以為有 1x%, 睇落好好, 我地比個 chart 誤導了。我覺得做呢個 chart 的老師好叻, 一直都誤導我兩公婆。

只要 assume 兩個學生跨區升皇仁, 你就計到幾多學生升他區, 當你有升他區總數, 你就計到本區升中的分佈情況 (assume 小六有五班, 每班 32人, 就是 160人啦)。

有了以往的經驗, 我好懂得看TKO小學登出來的升中 chart 啦, 只要計幾條數就攪掂。

學校唔出實際數字唔緊要, 係bk 我搵到叻家長教我計數。

誇區名校真係好難架, 除非你自問小朋友全級考三甲, 我自問我個無可能。

如我有錯, 請糾正我。

原帖由 wensi 於 09-6-12 15:49 發表

將天係本區係叫數1數2好, 係有人派皇仁, 比利羅士. 但可能我蠢無本事睇得明個表有幾多人派到英中? 個%係幾多.
佢地個圖無基本人數俾你, 有少少取巧, 唔多老實.
D 人講佢好深, 我睇過P2 ge 英文卷同出面差不多.

h ...

原帖由 beywat496 於 09-6-12 16:18 發表
joey_lee14 , Wensi,

我去年都係 1st round 被將天收了, 但我放棄, 因為我print 咗個 chart 比人幫我分析, 原來我是蠢豬, 連 chart 都唔識睇。

請你睇吓個 chart, 所謂 皇仁, 比利羅士, 係一枝棒, 其實只係代表一 ...

我知會計到, but 無心機.

出面d school 好老實幾多人入乜學校. 我一心出去讀.

話雖如此如果留係tko 讀書 將軍澳天主教係唔錯ge 選擇.

最緊要知自己想要乜.

除非小朋友學習能力好,又能入到油天這些一級小學(升英中派位大約有80%或以上), 如果唔係小朋友讀到一d小學升英中派位只得40至50%或以下, 就要看小朋友的能力了, 如果能力唔夠入英中機會好微, 誇區!!!! 我有保留.

原帖由 穿山甲 於 09-6-12 17:30 發表
除非小朋友學習能力好,又能入到油天這些一級小學(升英中派位大約有80%或以上), 如果唔係小朋友讀到一d小學升英中派位只得40至50%或以下, 就要看小朋友的能力了, 如果能力唔夠入英中機會好微, 誇區!!!! 我有保留. ...

油天派位英中無80%或以上, 上年仲失手一間5x%, 一間6x%.

80%或以上ge 小學唔多

angelsue,
有老師同我講過, 話 18區最差係屯門同tko.
但我估不到只有 3% 小六學生 升英中。

如不選跨區, FC, 將天 ,WWS, 也是我的首選。
而呢三間學校今年叩門情況更嚇人, 多人到我唔信。tko 的家長個個都叩呢三間。

原帖由 angelsue 於 09-6-12 08:59 發表
全各區都比 TKO 好,TKO 升英中比率是 30 : 1
全最差。

FC, 將天 ,WWS, 是 TKO 第一梯隊。

FC 一向成績穩定, 升英中比率約為 30%附近
將天去年升英中比率約為 30%
WWS 去年升英中比率約為 28.5%,但它每年都在進步中。
我揀小學原則是升英中比率,請指正

醒目開學勳章

原帖由 angelsue 於 09-6-12 08:59 發表
會選陸慶濤定係馮晴?
那要看 你 baby 性格,太好動不宜入 FC, FC & LHT 升中成績相約,但 LHT 有 LAW'S FOUNDATION 做 backup,如成績不差,可入 LAW'S FOUNDATION 。
LHT 校長很健談,可在電話請教他。
全各區都比 TKO 好,TKO  ...

謝謝你的資料~呢幾間小學係TKO都叫做數一數二﹐但係能入英中比率都係得30%﹗