用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 將軍澳的媽媽, 如何揀小學
go

將軍澳的媽媽, 如何揀小學 [複製鏈接]

可否分享一下, 你既仔囡, 已經讀緊 / 將入讀 / 準備揀小學 的學校名, 好與壞...
   0    0    0    0

醒目開學勳章

你是準備選小學嗎? 我小朋友現在k2, 今年9月要選!

原帖由 HTML 於 09-6-10 09:54 發表
可否分享一下, 你既仔囡, 已經讀緊 / 將入讀 / 準備揀小學 的學校名, 好與壞...

http://forum.edu-kingdom.com/vie ... &extra=page%3D1

回覆 2# Funny 的文章

係呀, 我個小朋友都係讀緊 k2, 想搵定多d資料.. 有好好介紹..

原帖由 HTML 於 09-6-10 09:54 發表

選得好係無用,最緊要係派得到。我派了13志願。今我想都想唔到。

將軍澳區(95校網)出現咗失衡的情況,由於現時區內只有一間英中,因此大部份家長都會揀選某幾間在區內較好的小學,希望小朋友可以得得較好的學習,因而在選校時會側重某些小學.

而部份學生被派到較後的志願,正因為競爭太大,僧多粥少的情況出現了!

個人認為,若果將軍澳區多幾間好的英中,這個情況會有所改善.

先不考慮中學的問題的話,
我認識很多人都將PLK二家及港澳信義會小學寫前三志願,所以這幾家競爭很大,中籤率自然較低。

最近還有一間小學升得很快-宣基小學(和中學有15%聯繫關係)。

其中TKO小學很多家都辦得很好,但中學網…所以選擇直資或者是跨網的人也不少。

醒目開學勳章 貢獻勳章

agree with you

原帖由 small_cc 於 09-6-11 10:49 發表
先不考慮中學的問題的話,
我認識很多人都將PLK二家及港澳信義會小學寫前三志願,所以這幾家競爭很大,中籤率自然較低。

最近還有一間小學升得很快-宣基小學(和中學有15%聯繫關係)。

其中TKO小學很多家都辦得很好,但中學網…所以選擇直資或者是跨網的人也不少。
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

其實將軍澳唔係得一間英文中學架,有幾間架,
宣基中學都其中之一,將中又係,王華湘轉緊...

但據我所知暫時得迦密係英中, 直資中學唔計。至於將來唔分中中或英中, 我仍有所保留, 不過TKO改用英文上堂的中學我相信唔會多。

宣基, 將中, 王華湘仍是中中,有錯請糾正。

iwff

原帖由 素兒 於 09-6-11 11:34 發表
其實將軍澳唔係得一間英文中學架,有幾間架,
宣基中學都其中之一,將中又係,王華湘轉緊...

嫂子會揀宣基,因為小朋友比較活潑好動,要用活動學教,而且又有中學!

醒目開學勳章

各位媽咪覺得如果能入讀TKO PLK馮睛可以派到咩中學多﹖

原帖由 iwff 於 09-6-11 11:42 發表
但據我所知暫時得迦密係英中, 直資中學唔計。至於將來唔分中中或英中, 我仍有所保留, 不過TKO改用英文上堂的中學我相信唔會多。

iwff

...

看法和你一樣!

另外FC很多跨網到觀塘區,所以仔仔班上近半數的同學都會在此讀小學的。

我既資料來源係一位讀緊中學既姪女講俾我知既,一來佢讀緊,二來佢都有朋友仔架嘛,你地唔知都好正常,因為我初初都係以為得一間英中,而且我聽到既又係得迦密.
而我講既都唔係直資.
如果呢度有家長或朋友都係讀緊既,不如你地講下丫.

原帖由 iwff 於 09-6-11 11:42 發表

iwff

...

原帖由 素兒 於 09-6-11 15:04 發表
我既資料來源係一位讀緊中學既姪女講俾我知既,一來佢讀緊,二來佢都有朋友仔架嘛,你地唔知都好正常,因為我初初都係以為得一間英中,而且我聽到既又係得迦密.
而我講既都唔係直資.
如果呢度有家長或朋友都係讀緊既,不如 ...

TKO係得迦密係英中

將軍澳官中都係中中, 我有朋友個仔F3. 唔係全英

F4. 先有D 係英文
http://www.tkogss.edu.hk/default.asp?Numbers=10200

醒目開學勳章

請問各位如果唔係$$的問題﹐你們會選陸慶濤定係馮晴呢﹖O甘如果唔計$$問題﹐九龍塘D學校(例如﹕九龍塘小學/宣道﹐等)係咪有會好過以上D學校﹖THANKS~~
‹ 上一主題|下一主題