用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 學樂器
go

學樂器 [複製鏈接]

囝囝4.5歲, 想開始找樂器給他學, 請問Piano and Volin 是否好選擇?  有冇老師介紹?

除了piano & volin 外, 還有什麼適合?

地點 : TKO
   0    0    0    0

原帖由 Cherry+DC 於 09-6-9 22:45 發表
囝囝4.5歲, 想開始找樂器給他學, 請問Piano and Volin 是否好選擇?  有冇老師http://ads.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=93&cb=12345623&n=a0f73aad介紹?

地 ...

其實你o既小朋友4.5歲, 的確係應該學樂器, 啱啱開始o既時候俾佢學o下琴先, 一來佢o既fee比學violin少d,如果小朋友對佢冇興趣o既話仲可以再揀過,o係經濟上o既lost會少d, 二來violin要求player按弦, 小朋友對此可能會比較吃力,所以先俾佢學piano, 等佢有一定o既music background再向其他樂器發展。
而o係tko o黎講, 我自己覺得piano rouge 紅琴館係一個幾好o既選擇,佢o既price 都算公道, 師資又唔錯, 都ok o架~

我都覺得應該學琴先。因為鋼琴對一個小朋友黎講比較容易handle,可以睇下小朋友對音樂有冇興趣。加上容易搵琴行,學費又比其他樂器平一點~

HOw about percussion?

原帖由 Cherry+DC 於 09-6-9 22:45 發表
囝囝4.5歲, 想開始找樂器給他學, 請問Piano and Volin 是否好選擇?  有冇老師http://ads.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=93&cb=12345623&n=a0f73aad介紹?

地 ...

連自己個仔鍾意Dセ都唔知?? 佢對邊樣有興趣就俾佢學囉, 或者佢淨係鐘意踢波呢!! 其他mummy既意見唔代表你個寶貝仔嫁!!!

曾經有音樂老師講過,學管樂時會遇到一個問題,就係約6至7歲時會換牙,有可能會影響到學習該類樂器的進度,故此學管樂就要留意這點!

原帖由 rats 於 09-6-11 05:35 發表
I think opinions from other experience moms are valuable. My girl also 4.5 years old, I also want to know how many choices for her in this stage. Is it too young for 管樂 or 弦樂? Usually start at wha ...

其他網業大把呢D資料啦!! 問人就個個意見, 睇法唔同, 應該揾齊你有興趣既樂器資料, 根據自己細路既條件去安排, 同齡既細路都有高矮肥瘦,性格既不同, 人地點知你個仔係點呢!!!!!

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 RedHeart 於 11-6-2009 13:24 發表

其他網業大把呢D資料啦!! 問人就個個意見, 睇法唔同, 應該揾齊你有興趣既樂器資料, 根據自己細路既條件去安排, 同齡既細路都有高矮肥瘦,性格既不同, 人地點知你個仔係點呢!!!!! ...

咁家長都係希望知多一點, 搵資料都係學校俾的意見(唔忠厚), 家長口碑同意見係網上係搵唔到的, 問下又何況, 當然網上千奇百怪, 不能盡信, 但起碼有個概念家長可再自行分析, 妳又何必咁激動, 每個post次次都鬧問攞資料的家長呢???

原帖由 kylie_mom 於 09-6-11 15:53 發表

咁家長都係希望知多一點, 搵資料都係學校俾的意見(唔忠厚), 家長口碑同意見係網上係搵唔到的, 問下又何況, 當然網上千奇百怪, 不能盡信, 但起碼有個概念家長可再自行分析, 妳又何必咁激動, 每個post次次都鬧問攞資 ...

Kylie_mom請小心你既用詞, 我只係提供意見啫, 我並無点名鬧人或寫粗言穢語, セ呢個網唔俾人提出反對意見咩??而且D家長要点做我都控制唔度

各位Mummy如果以後再唔見RedHeart出現, 就可能俾BK停左我啦! (唔可以言論自由)

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 RedHeart 於 11-6-2009 17:06 發表

Kylie_mom請小心你既用詞, 我只係提供意見啫, 我並無点名鬧人或寫粗言穢語, セ呢個網唔俾人提出反對意見咩??而且D家長要点做我都控制唔度

各位Mummy如果以後再唔見RedHeart出現, 就可能俾BK停左我啦! (唔可以言論 ...

多謝提點, 我從無講過妳有粗言穢語, 再者....妳以後出唔出現BK, 可能有其他原因, 關言論自由咩事??
‹ 上一主題|下一主題