用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 宣道幼稚園 宣道幼稚園 2009年K1
樓主: rebeccachor
go

宣道幼稚園 2009年K1 [複製鏈接]

回覆 1# kit-long 的文章

Hi Kit-long,

我囡囡叫嘉珩,馬鞍山返學,好似幾遠,知唔知要幾點上車呀?
My baby girl is 3years and 4 months old. She likes eating and singing all day.... :lalala:  :lalala:  :lalala:

回覆 7# kit-long 的文章

你仔仔考到宣小,恭喜哂!

知唔知今年宣幼生多數派邊間小學?其實係咪面試前要幫佢哋去上吓d面試班?

你仔仔平時仲有無去讀English or Maths?

好似好多問题!麻烦哂 :
My baby girl is 3years and 4 months old. She likes eating and singing all day.... :lalala:  :lalala:  :lalala:

各位將升K1 媽咪您哋好呀!!

我亞女都係今年讀宣道,我個青衣,依家諗緊點湊佢返學好,煩惱!!各位媽咪,有冇D心得或意見給我呢?

不如大家統計一下!HEIHEI…唔知有無打錯字….

上午班
rebeccahor / / 曈曈/ 觀塘
卓楠 / / 楠楠 /

Deslyn / / Pui Yan /
Kit-long / / 凱晴 / 馬鞍山
Jayden / / Jayden / 大埔
軒軒2008 / / 軒軒 /
canny18 / / 嘉珩 / 大圍
moon116 / / 凱泠 / 青衣

下午班
polly627 / /

/
將軍澳
emilyykyip / /

/

大保保 / / 晞晞 /

Barbarasin / /

/

DanSP / / 童童 / 藍田

多D媽咪加D資料上去吖..............

Canny18,

HELLO, 嘉珩,其實好快到學校.
都幾多考到宣小,但有一些考到就去了大抽獎學校.有些想入來讀.等來等去都沒有.
面試班沒有參加,最重要小朋友面試時的表現,平日見不同的人好些!
有參加公文班的MATHS,中文,英國文化協會的英文班.

原帖由 Canny18 於 09-6-17 15:59 發表

我囡囡叫嘉珩,馬鞍山返學,好似幾遠,知唔知要幾點上車呀?

上午班
rebeccahor / / 曈曈/ 觀塘
卓楠 / / 楠楠 /

Deslyn / / Pui Yan /
Kit-long / / 凱晴 / 馬鞍山
Jayden / / Jayden / 大埔
軒軒2008 / / 軒軒 /
canny18 / / 嘉珩 / 大圍
moon116 / / 凱泠 / 青衣

下午班
polly627 / /            / 將軍澳
emilyykyip / /        /
大保保 / / 晞晞 /
Barbarasin / / Jenna / 九龍塘
DanSP / / 童童 / 藍田

原帖由 moon116 於 09-6-17 17:01 發表
各位將升K1 媽咪您哋好呀!!

我亞女都係今年讀宣道,我個青衣,依家諗緊點湊佢返學好,煩惱!!各位媽咪,有冇D心得或意見給我呢?

不如大家統計一下!HEIHEI…唔知有無打錯字….

上午班
rebeccahor / 女 / 曈曈/ 觀塘
卓楠 /  ...

上午班
卓楠 / 男 / 楠楠 /

Deslyn / 女 / Pui Yan /
Kit-long / 女 / 凱晴 / 馬鞍山
Jayden媽 / 男 / Jayden / 大埔
軒軒2008 / 男 / 軒軒 /
canny18 / 女 / 嘉珩 / 大圍
moon116 / 女 / 凱泠 / 青衣

下午班
polly627 / 男 /            / 將軍澳
emilyykyip / 男 / 鎵樂  / 太子
大保保 / 女 / 晞晞 /
Barbarasin / 女 / Jenna / 九龍塘
DanSP / 女 / 童童 / 藍田

polly627 / 男 /   宓宓  / 將軍澳

多謝你咁好心機收集資料!

上午班

下午班
polly627 / 男 /  宓宓   / 將軍澳

原帖由 kit-long 於 09-6-17 22:04 發表
Canny18,

HELLO, 嘉珩,其實好快到學校.
都幾多考到宣小,但有一些考到就去了大抽獎學校.有些想入來讀.等來等去都沒有.
面試班沒有參加,最重要小朋友面試時的表現,平日見不同的人好些!
有參加公文班的MATHS,中文,英國 ...

Kit-Long,

想請教:
- 好多人話宣幼程度較淺, 妳是否認同?
- 妳囝囝函接宣小, 有冇困難?
- 公文數有用嗎?

多謝賜教 :)

回覆 2# rebeccachor 的文章

請問知唔知几时有書包買及几时開學???

Kit-Long,

我都想知多D........要唔要課餘時間幫亞女報名數學班和英文班........可否分享吓經驗??講D心得來聽聽......

Moon116

原帖由 jonahlee 於 09-6-19 15:54 發表

Kit-Long,

想請教:
- 公文數有用嗎?

Jonahlee,

1.宣幼的課程看起來好似淺,但我個人認為足夠AGE3-6的小朋友所要的學問.同時,小朋友真的明白課程內容得以運用,好過太深嚇怕學習的樂趣. (愉快學習家長小朋友開心)

2. 上宣小時,起初有些未能適應環境,相信好多小一生及家長都是,但至於課程都可以應付.

3.公文是由maths開始,目的是訓練自律性做功課,所以阿仔自動波做功課在學校及家中,而中文公文在k2暑期才開始.不過,要一開始家長要大人陪伴一起,然後堅持及鼓勵,讓小朋友自道學習要恆久.

希望可以解答你的問題啦!

原帖由 jonahlee 於 09-6-19 15:54 發表

Kit-Long,

想請教:
- 公文數有用嗎?

Kit-long,

Thanks for your response.  Your information is very helpful to me.

moon116,

AGE 3 開始讀公文的MATHS,原因請看之前回覆JONAHLEE.
K2暑期讀公文的中文,因是用普通話及小朋友大約此AGE能看得明字體,公文的發音很準(是在堂上教,在家你NO TEACH), 我在麗港城公文學的,但要搬所以要找另一間,記住選公文中心同選學校同樣重要.(E.G. TEACHER)
英文一開始在英國文化協會,若地點未O.K.,可以選公文的英文.

**所有的語言都要everyday練習的**

希望可以help到你啦!

原帖由 moon116 於 09-6-20 10:42 發表
Kit-Long,

我都想知多D........要唔要課餘時間幫亞女報名數學班和英文班........可否分享吓經驗??講D心得來聽聽......

Moon116

Kit-long,

謝謝您與我分享!!

moon116

原帖由 kit-long 於 09-6-21 21:53 發表
moon116,

AGE 3 開始讀公文的MATHS,原因請看之前回覆JONAHLEE.
K2暑期讀公文的中文,因是用普通話及小朋友大約此AGE能看得明字體,公文的發音很準(是在堂上教,在家你NO TEACH), 我在麗港城公文學的,但要搬所以要找另 ...

hihi, 我囡囡都係9月讀 K1 下午班
教育王國以外之相冊連結已被刪除

原帖由 kit-long 於 09-6-21 21:53 發表
moon116,

K2暑期讀公文的中文,因是用普通話及小朋友大約此AGE能看得明字體,公文的發音很準(是在堂上教,在家你NO TEACH), 我在麗港城公文學的,但要搬所以要找另 ...

kit-long

你小朋友讀宣小幾多年級呀, 我仔仔9月升 k3, 來更要考小一了, 都好心煩呢
教育王國以外之相冊連結已被刪除

各位好, 我囡囡今年k1 am. 囝囝今年宣幼k3畢業, 可惜畢業禮取消了.

上午班
Chundad/女/婷婷/九龍塘

下午班
polly627 / 男 /  宓宓   / 將軍澳

金毛B,

仔仔今年升小二.

不用太擔心,平常心去應付!

原帖由 金毛B媽 於 09-6-25 17:25 發表

kit-long

你小朋友讀宣小幾多年級呀, 我仔仔9月升 k3, 來更要考小一了, 都好心煩呢

原帖由 chundad 於 09-6-25 22:48 發表
各位好, 我囡囡今年k1 am. 囝囝今年宣幼k3畢業, 可惜畢業禮取消了.

...

昨天出了通告,25/7舉行畢業禮,  不過我地低年班結業禮就要取消......
我是藍的
錯錯錯
我是男的
‹ 上一主題|下一主題