用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德雅小學 交學費了
樓主: Crabtree
go

交學費了 [複製鏈接]

我只見操場嘅地重新舖過, 學校外牆有安全網圍住, 應該係油油, 其他唔知道!!

原帖由 chrischeung 於 09-8-11 16:42 發表
請問裝修成點呢?因為我個囝話間學校好舊吾想讀喎.

原帖由 sengayy 於 09-8-10 17:24 發表
aprilma,

亞囡响又一城學溜冰, 所以行過去都好快啫
除咗2本聖經之外, 買齊晒啦, 有時間可以同亞囡備下課先!!

sengayy,

請問除咗兩本聖經外, 全套書要多少$呀?
你係萬邦買?

羊咩囝,

比晒全數(包括兩本聖經), 共39本(書連作業), 折實價$1693.30. 其實萬邦己經將d書分好兩袋, 同你對齊d書就走得, 唔使等好耐!!

原帖由 羊咩囝 於 09-8-12 09:18 發表

sengayy,

請問除咗兩本聖經外, 全套書要多少$呀?
你係萬邦買?

原帖由 sengayy 於 09-8-12 16:05 發表
羊咩囝,

比晒全數(包括兩本聖經), 共39本(書連作業), 折實價$1693.30. 其實萬邦己經將d書分好兩袋, 同你對齊d書就走得, 唔使等好耐!!

SENGAYY,

嘩! 比我想像中貴! 係呢, 你替小朋友買齊校服未呀?
順便818, 係唔係有D書用小二課本GA?

各位媽咪:-

你哋點TRAIN自己個小朋友早起, 我仔仔宜家都九點幾先起床, 到31號都唔知點算?

[quote]原帖由 羊咩囝 於 09-8-12 17:02 發表

SENGAYY,

比想像中貴,係因為中,英,數以包下學期的課本。

羊咩仔,

確實D書真係幾貴, 原本諗住31/8先返學買,衣家都係買左先,可以同佢預備一下。我知道英文書用P.2書。

校服就買齊了, 都比想像中貴!

原帖由 羊咩囝 於 09-8-12 17:02 發表

SENGAYY,

你哋點TRAIN自己個小朋友早起, 我仔仔宜家都九點幾先起床, 到31號都唔知點算? ...

羊咩囝,

校服同黑鞋我响6月尾己經買咗啦!!

其他書都係1年級, 比較容易, 只有英文書係用p2,英文就真係要花多少功夫, 如串字, listening等等.  

SENGAYY,

你哋點TRAIN自己個小朋友早起, 我仔仔宜家都九點幾先起床, 到31號都唔知點算? ...

我冇諗住TRAIN呀,我個仔都睡到8點几,到時先算,諗起六點三要起身就

SENGAYY,

原帖由 sengayy 於 09-8-13 16:17 發表
羊咩囝,

校服同黑鞋我响6月尾己經買咗啦!!

其他書都係1年級, 比較容易, 只有英文書係用p2,英文就真係要花多少功夫, 如串字, listening等等.  
...

如果買左書而暑假又得閒,真係可以早d備吓課,如串字等.
因開學一個月就開始有默書,當年亞囡發開口夢話唔識串d字,真係嚇死我架。

Hi amy625.

請問你囡宜家幾年班? 讀得辛苦嗎? 係咪一科唔合格就要留班? 因之前有d媽咪提過, 所以好驚亞囡追唔上!!

原帖由 amy625 於 09-8-13 22:36 發表

因開學一個月就開始有默書,當年亞囡發開口夢話唔識串d字,真係嚇死我架。

一科唔合格就要留班?
講真我都好擔心我個仔讀唔上,
因為一路以來聽人講, 德雅功課多默書多且范圍廣,
聽到都怕怕!

me too, 我都 驚阿囡跟唔上, 連我果日去買校服個ee佢都話多工課, 幾辛苦咁話

原帖由 sengayy 於 09-8-13 23:10 發表
Hi amy625.

請問你囡宜家幾年班? 讀得辛苦嗎? 係咪一科唔合格就要留班? 因之前有d媽咪提過, 所以好驚亞囡追唔上!!

amy625,

發開口夢? 唉好陰公呀! 咁個時佢有冇驚左返學呀 ?  

原帖由 amy625 於 09-8-13 22:36 發表

原帖由 aprilma 於 09-8-13 23:49 發表
amy625,

發開口夢? 唉好陰公呀! 咁個時佢有冇驚左返學呀 ?  

佢今年升四年班,咁佢又無驚返學,就係驚要英文默書,過左2個月就適應左無事啦!

無錯係中,英,數有一科唔合格都要留班。

嘩,好驚~~咁要跟緊D我個女先得啦。

咁你囡囡讀左3年, 有冇D同學仔有冇留班呀? 比例多唔多呀?

原帖由 amy625 於 09-8-14 17:08 發表

佢今年升四年班,咁佢又無驚返學,就係驚要英文默書,過左2個月就適應左無事啦!

無錯係中,英,數有一科唔合格都要留班。

原帖由 羊咩囝 於 09-8-13 23:31 發表
一科唔合格就要留班?
講真我都好擔心我個仔讀唔上,
因為一路以來聽人講, 德雅功課多默書多且范圍廣,
聽到都怕怕!

一年班默書范圍唔算太多,中文要背默一段另加一課生字,英默係讀默一段。

至於英文、數學,只要平時做學校出的功作紙能認真,唔識做的要mark低,每星期清一清佢,操掂個疊paper以足夠應付考試測驗。

原帖由 aprilma 於 09-8-14 17:18 發表
嘩,好驚~~咁要跟緊D我個女先得啦。

咁你囡囡讀左3年, 有冇D同學仔有冇留班呀? 比例多唔多呀?

aprilma,

每年都會有幾個留班嫁

amy625,

我想知道一般是否上午時間上課堂, 下午時間上課餘活動, 又或者做下功課?

功課量大嗎? 每天都要做7-8樣, 對嗎? 一般要做多久?

謝!

原帖由 羊咩囝 於 09-8-14 18:25 發表
amy625,

我想知道一般是否上午時間上課堂, 下午時間上課餘活動, 又或者做下功課?

功課量大嗎? 每天都要做7-8樣, 對嗎? 一般要做多久?

謝!

羊咩囝,

往年上、下午都係上課堂,14:25後星期一至三係功課輔導堂,星期四係成長課,星期五課外活動課。

平日大概6-8樣,其中包括簽名及改吓正咁又當一樣。佢16:30開始做功課,19:00前對好晒功課及溫習,當然會有做得夜d的時候。

amy625,

有功課輔導堂回家後都要做到七點,咁米好多功課囉.
請問如果補習最好系星期期呢?因為我想幫個小朋友找
補習英文,一星期二至3天,請問英文堂交功課是否今日比功課明天要交定可後天交呢?謝謝.
原帖由 amy625 於 09-8-14 22:03 發表

羊咩囝,

往年上、下午都係上課堂,14:25後星期一至三係功課輔導堂,星期四係成長課,星期五課外活動課。

平日大概6-8樣,其中包括簽名及改吓正咁又當一樣。佢16:30開始做功課,19:00前對好晒功課及溫習,當然會有做得 ...
‹ 上一主題|下一主題