用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 09香港特區首百中學排行榜...
樓主: bigmama81
go

09香港特區首百中學排行榜...

回覆 17# ZZdaphne 的文章

朋友是那公司的接待員...並非調查職員...只可以說確是有人有一些較為真確的資料...鑑於以往有一些比較"隨意"的排名在社會上流傳....決定做一個簡易中文版(原本是電腦紙資料)...刻意貼出來...讓大家參考...及作出比較....至於排名是否合理...由大家自己去思考吧....沒有迫大家去認可...
  其實這類排名做得出來...一定有高有低......有人歡喜有人愁....莫太介懷. 世上並沒有百分百客觀準確的排行榜...牛津年年在英大學排名都領先劍橋...但真的比劍橋優勝嗎?

根據資料,依成績計排列
1)  荃灣何傳耀紀念中學
2)  道教鄧顯紀念中學
3)  聖公會林護紀念中學
4)  荃灣官立中學
5)  浸信會呂明才中學
5)  寶血會上智英元書院
.......
而傳统名校取得交高分在 D-part???

這份資料每項都有分數比大家睇,已經比以往那些只係得個校名好好多.
至於點解有些學校明明成績不係最高分,但加起來變左
排名較前?
港島或市區既傳統學校歷史久遠自然比較多人認識,校舍大設施足位置優越,排名較前一啲都不出奇,這正正係hk人既傳統心態?
雖然新界區某些學校成績係90幾以上,但因知名度既關係可選擇情況下家長都會幫仔女揀華仁/伊利沙伯等傳統名校.

現今教育是否只要成績好便是好學校好學生?亦是見人見置!
家長亦可以只係用成績分數排名次,來選自己心中既名校.
以上只係個人意見,不喜見諒!

原帖由 Mimi_Ma 於 09-6-11 22:10 發表

其實好奇怪..
(50)  旺角勞工子弟學校 (中中) ???
(62)  順德會梁球鋸中學 (英中)
(64)  鳳溪公立中學  (中中)   ???
(95)  迦密柏雨中學  (英中)

(50)  旺角勞工子弟學校 - Band 3?
(64)  鳳溪公立中學  - Band 3?
(95)  迦密柏雨中學  - Band 1頭!!!!

原帖由 dabbycheung 於 09-6-12 22:07 發表

(50)  旺角勞工子弟學校 - Band 3?
(64)  鳳溪公立中學  - Band 3?
(95)  迦密柏雨中學  - Band 1頭!!!!

基本上同意, 點睇都無可能合理, 不過仲要補充一點, 可以証明呢班人亂黎...

根本香港無一間學校叫做"鳳溪公立學校", 都唔知乜野黎, 只有"鳳溪一中" (主要收band 3)同"廖萬石" (band 2)...

如果我係迦密柏雨既人, 一係可能笑死左, 一係嬲死左

資料來源好神秘...某xx...某大xx

原帖由 ZZdaphne 於 09-6-11 21:15 發表
請問各位媽咪download 時有無交友網站彈出來??

我次次都有嘅???

係咪剩係我部腦有問題???

我同你一樣,無端端彈個交友網出來,嚇鬼死!  

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 ZZdaphne 於 09-6-11 21:15 發表
請問各位媽咪download 時有無交友網站彈出來??

我次次都有嘅???

係咪剩係我部腦有問題???
原帖由 Ericmo 於 09-6-14 16:19 發表

我同你一樣,無端端彈個交友網出來,嚇鬼死!  

仲有無其他人係咁,請告知。

醒目開學勳章

原帖由 ZZdaphne 於 09-6-14 16:30 發表

仲有無其他人係咁,請告知。

我都係,我仲以為自己禁錯制添.

我直情唔敢click 入去.........因為以前試過入一d 不知名網站之後中木馬,怕怕咯~

我都係 CLICK 唔入, 所以都唔敢嘗試進入, 怕中毒
原帖由 鵝老太 於 09-6-15 08:07 發表
我直情唔敢click 入去.........因為以前試過入一d 不知名網站之後中木馬,怕怕咯~

回覆 23# abc_3212008 的文章

本人昨晚才剛從新加坡公幹歸來...前幾天實在太忙...沒有空上親子...剛剛有空上來看看...竟發現有綱友另"做"了一個新的排行榜....顯然是衝着本人介紹給大家參考的那個而來的....我當然感到ok..沒有任何不快...(跟本我和那先前介紹給大家的排行榜亦沒有任何關係...而我的小朋友連小學都未升....跟那些高排名的所謂名校同樣完全沒有關係....只是因工作關係,認識幾個在教署工作的視學官...反而有幾間親友兒子就讀的學校...連影都冇...我反而覺不值.....我只是覺個榜準則夠多夠中肯...才決定介紹給大家..)..甚至歡喜...因有多個選擇給大家...也可再作比較...
   我想重申:...當初我決定在這介紹這榜給大家看,主要基於2樣:
  (1)是免費的...很多人幾十蚊買本天書..都為了看這些...現不需費用...一看無妨....
  (2)我覺這榜"中肯"....並非說這榜的結果及排名中肯...而是那計分的準則"夠中肯"....其實無論是一個公司排行榜又好...學校排名榜又好...永遠也不可能只單靠一,二樣去計分....就話這公司或這學校最好...公司要好...除了業績佳...管理呢...員工福利...環境呢...這通通是一間好公司要有的眾多條件之一....學校亦一樣...籍這排行榜...希望大家明白及認識到:....一間大家比較公認的"好學校"...是不可能單靠好的公開成績就是的....、還有很多其他的因素...才能被大眾在心中...心誠口服的認可為好好學校...
如大家有細心留意...有些學校成績分是高...但因運動文藝方面比較弱...所以總分及排位放拖低了....但若校方檢討後再作改善...令之後學生的發展更均衡...這也不失為好事....這排行榜也算是有點實際貢獻...
至於為何不直接做web page...要人download...據知有人不想被人直接找到server...所以用這方法...另外那些download時同時弹出來的只是廣告...沒有毒的....別人免费給你放相及圖片....總要賺些廣告費吧....

原帖由 bigmama81 於 09-6-16 19:12 發表
本人昨晚才剛從新加坡公幹歸來...前幾天實在太忙...沒有空上親子...剛剛有空上來看看...竟發現有綱友另"做"了一個新的排行榜....顯然是衝着本人介紹給大家參考的那個而來的....我當然沒有任何關係...(跟本我和那榜沒 ...

老實講你這份資料我最初看時真係無留心睇,
因為仿間實在太多這類嘢,而份份都係不同添.

後來有時間再細心地去看清楚,覺得好似都有啲可信性.
1) 起碼每項分數有得睇.

2) 有啲新界區既中學公開試分數係90以上比很多傳統學校高;但再睇其他項目校舍,設施,家長口啤,畢業生出路等等......加起來就無咁高分.
亦明白了為何傳統名校考試分數可能無咁高(其實已經都好高),但一加來便成排名前者.

謝謝你將這份資料放上來,令我一些疑團解開了!
以上只係我個人見解,大家見諒!

21 浸信會呂明才中學 (a)
34 沙田官立中學 (a)
64 沙田蘇浙公學 (s)
72 聖母無玷聖心書院 (a)
73 沙田循道衛理中學  (c)
105 聖羅撒學校 (e)
112 五旬節林漢光中學 (d)
135 聖公會曾肇添中學 (a)
138 梁文燕紀念中學 (c)
175 林大輝中學  (e)
181 培英中學 (d)

咪玩啦 ~
聖公會曾肇添係沙田band 1  頭英中,排no.135仲後過同區其他 band 1中 ~尾英中幾十個位? 只係比 no.138 ge  band 2 中中前3個位 ?

培英排 no.181 就更可笑........人地係沙田區頭五強呀 !竟然比間 band2尾 ge 林x輝 騎係頭上 ?

回覆 34# abc_3212008 的文章

Thanks....我希望你和大家的小朋友能找到適合他們的"好學校"(一定要名校)
    事實上,本人也是自從自己的小朋友出世後才開始多加留意本地的教育界....我自少在馬來西亞受教育...直至高中及大學則在英國完成...其實之前對香港的學校完全無認識...莫講話金文泰...連瑪利諾都未聽過...後來才知那紅磚屋就是瑪利諾....
因為囝囝開始大...也多留意了本地學校的質素...為將來孩子選校作準備...但實在我也不敢肯定將來孩子升中時會否留在香港讀...因太大壓力...怕不能均衡成長......

我覺得排名已經比較其它清楚詳細,有一定可信性。

個排行好像不太準

唯一可信就係學校名無打錯

聖士反堂是band3學校, 沒理由100內!
唔係好準喎!

原帖由 bigmama81 於 09-6-8 20:05 發表
"09香港特區首百中學排行榜...本排行榜乃根據某私人教育團體委託之商業機構以七項基準作評審,經過長達5個月之時間,以多種不同媒介作調查及訪問,加上第一手各校之官方與非官方資料及內部文件,再經過電腦反覆分析而得 ...