用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟小學 2009 小一家長入黎傾下
樓主: ahpei
go

2009 小一家長入黎傾下 [複製鏈接]

Hi 各位sjps mami,

我囝囝亦都是1A, 沒有搭校車.

呢幾日接送囝囝返學放學都很順利, 尤其係放學, 見到d小學生們慢慢步行過來接放學既操場, 個個表情都好得意.

第1日我囝囝亦都攞左好多粒糖返黎, 佢亦同我講都好開心.  我同andybebe一樣, 都唔係咁想比囝囝食咁多糖, 不過見佢好開心咁拿住d糖, 就知道佢地上堂應該好開心.

重有, 唔知你地有冇發覺, 係放學時操場上老師用mic講野之前有少許音樂聲, 當時比我既感覺係囝囝好似重係幼稚園咁, 好得意.

原帖由 ahpei 於 09-8-25 14:45 發表

Hi MommyCynCyn,

I'm Heaton's mom, I think we met before on registration date, do u remember me ? We exchange the phone number....

ahpei

Oh I c.... I of course remember you. Am sure we will chat later .... btw, how's heaton? Does he enjoy the class? Talk to you later.

Cheers
FreddyMa

回覆 2# jjvccma 的文章

請問有冇"接放學証"?? 好似唔多覺有???!!!

我已經覺得有嘔血嘅感覺…

醒目開學勳章

係咪咁?

原帖由 nayvaj 於 09-9-5 23:53 發表
Best wish,
(\~~/)           天下間沒有不受教的孩子,
(='.'=)           只有不懂教的父母。
(") (")~~O Derdad

me too ~~

原帖由 cecilia001 於 09-9-3 22:00 發表
請問有冇"接放學証"?? 好似唔多覺有???!!!

hello cecilia001,

我囝都係1D架...你阿仔ok ma??
大新鮮啦 ~~ 日日都有新野講...

1A 就好啦有candy...比阿仔知到就 : (

大家有無興趣 19 sept 食早餐, 見下面呀????????

原帖由 Derdad 於 09-9-3 09:48 發表
Please check pm first.

Derdad,

pls check your pm...thanks

點解嘔血?

因為要日日「汁」佢功課,連手冊都要…
電腦字害人子弟呀!!!

係噃,大家有冇興趣聯誼吓???

醒目開學勳章

pm 內冇妳嘅嘢噃?

原帖由 30624700 於 09-9-6 01:17 發表

Derdad,

pls check your pm...thanks
Best wish,

醒目開學勳章

nayvaj,

妳講緊嘅係「質」定係「執」?

另外,唔係好明「電腦字」點樣「害人子弟」呢? 可否解釋吓?

原帖由 nayvaj 於 09-9-6 22:06 發表
因為要日日「汁」佢功課,連手冊都要…
電腦字害人子弟呀!!!
Best wish,

原帖由 Derdad 於 09-9-6 22:27 發表
pm 內冇妳嘅嘢噃?

其實之前SEND 咗 EMAIL比你...
可能唔識整啦 : )

我冇嘔血...反而我担心亞仔唔太適應'太嚴格'嘅小學模式....因為佢話佢唔鍾意呢間學校...想快d放學, 小息唔比跑, 又短, 去完洗手間, 食完嘢, 已經冇時間.... 重有我都唔明白手冊嘅timetable 都冇中國語文科, 點解日日都要帶呢本書呢? 就係呢個reason...老師就同小朋友講...我比一次機會你, 下次再forget to bring this book, 你就要罰.... 咁不如叫我哋帶哂all books, 唔需要按timetable收拾school bag啦....

19 Sept am - gathering?  Good suggestion.  Count me in.

原帖由 30624700 於 09-9-6 01:15 發表

hello cecilia001,

我囝都係1D架...你阿仔ok ma??
大新鮮啦 ~~ 日日都有新野講...

1A 就好啦有candy...比阿仔知到就 : (

大家有無興趣 19 sept 食早餐, 見下面呀???????? ...

你囝是否由St.joseph 幼稚園升上?? 日日都有新嘢??

其實9/19, 幾點開始呢?? 我要帶囝去游水, 應該好趕吓...

另自己揍放學, 使唔使看証....話時話派咗學生証未呢??

原帖由 cecilia001 於 09-9-7 15:07 發表

你囝是否由St.joseph 幼稚園升上?? 日日都有新嘢??

其實9/19, 幾點開始呢?? 我要帶囝去游水, 應該好趕吓...

另自己揍放學, 使唔使看証....話時話派咗學生証未呢?? ...

學生証重咪派...而家都係小朋友見到自己家長就走...

原帖由 cecilia001 於 09-9-7 15:07 發表
另自己揍放學, 使唔使看証....話時話派咗學生証未呢?? ...

唔係呀~~你個仔唔係呀???
我寫得唔好 ~ 其實係想講暫時對間學校有新鮮感...樣樣都好好奇... : )
9/19 應是上午...暫時都未知, 阿仔幾點游水呀??

我9/19 唔得呀, need to go trip...
Sorry... is it possible to reschedule?

Sat Morning, 我阿仔游水呀...

係「執」... 亞仔跟晒「電腦字」寫中文
D 「電腦字」應鈎唔鈎,唔應鈎就有鈎…

如此類推啦… 執死!!!

原帖由 Derdad 於 09-9-7 10:31 發表
nayvaj,

妳講緊嘅係「質」定係「執」?

另外,唔係好明「電腦字」點樣「害人子弟」呢? 可否解釋吓?

‹ 上一主題|下一主題