用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟小學 2009 小一家長入黎傾下
樓主: ahpei
go

2009 小一家長入黎傾下 [複製鏈接]

hhmami

到時要相認下先
9/9 10 lb 2 oz 9/10 11 lb 8 oz 20/11 12 lb 12 oz 9/12 14 lb

又唔係嘅,始終有20分就有機會!我當年就以為大仔會得,所以冇乜報其他直資/私校;但細仔我已經報咗直資...所以要多幾手準備...因為抽獎真係唔到自己話事!
原帖由 fundfund 於 09-6-13 09:32 發表
Thanks oknsca
咁真係20分入機會都好微喎
9/9 10 lb 2 oz 9/10 11 lb 8 oz 20/11 12 lb 12 oz 9/12 14 lb

fundfund,

我都有20分係手, 但都係第1 round 入唔到St Jo. 好彩第2 round 派番入嚟啊!

原帖由 fundfund 於 09-6-13 09:32 發表
Thanks oknsca
咁真係20分入機會都好微喎

原帖由 CTSL 於 09-6-13 12:35 發表
fundfund,

我都有20分係手, 但都係第1 round 入唔到St Jo. 好彩第2 round 派番入嚟啊!

me too.

CTSL,
你囝囝現在讀緊邊班??我囝囝現在讀class D, P1 也是P1 D.

Hi all,

My son will be in 1A.

1A -- CTSL
1A -- matt_mami
1B -- ahpei
1E -- oknsca
1E -- hhmami (Denis)

Hello, 大家好!

Hi CTSL, 我囝囝都係編左A班, 請多多指教! 7月6日見啦!

原帖由 CTSL 於 09-6-12 19:11 發表
ahpei,

我都恭喜妳啦! 相信6號個日大家心情都好興奮. 我囝囝編左A 班啊! 唔係同妳囝囝一班了!

妳囝囝唔係SJK的學生啊? 咁可唔可以講係讀邊間呢?  我囝囝係SJK 的學生! 但以我所知, 好多SJK 的學生派唔番SJPS 啊!  ...

My son allocated to 1A too.

原帖由 matt_mami 於 09-6-14 16:40 發表
Hi all,

My son will be in 1A.

1A -- CTSL
1A -- andybebe
1B -- ahpei

Nice to meet you all ~ he is studying at  LKPF (呂郭碧鳳)

1A -- CTSL
1B -- ahpei

仲有一位1D班嘅同學仔
1A -- CTSL
1B -- ahpei
1D -- cecilia001

本來抽到St. Jo開心都嚟唔切啦,點知我個friend 話我聽St. Jo 小一程度好深,以下是今年小一常識問題:

1)美國國務卿是那位?
2)第八十一屆奧斯卡金像獎best movie是那套?

我立即"O"咀...我都唔係好知點教阿囝啦!

原帖由 andybebe 於 09-6-16 13:42 發表
本來抽到St. Jo開心都嚟唔切啦,點知我個friend 話我聽St. Jo 小一程度好深,以下是今年小一常識問題:

1)美國國務卿是那位?

我立即"O"咀...我都唔係好知點教阿囝啦

...

你唔好比流言嚇親, 以上是常識科測驗, 其中的5題課外分, 每題只係1分.  佔的比例好少.  我相信老師敎課文時, 有提過的, 即使無, 學校的用意, 都是想小朋友在日常多點看新聞時事. 課程並不如外界所流傳的深, 我相信只要你每天抽點兒時間輔助一下小朋友, 就可以.  當然, 如果你下下要90分以上 或 更高的目標就另論.
普普通通, 小朋友一定讀得來及開心的.

祝: 小朋友早日適應小學生活

原帖由 andybebe 於 09-6-16 13:42 發表

1)美國國務卿是那位?

我立即"O"咀...我都唔係好知點教阿囝啦!

...

唔駛太擔心 ~ 呢d 都係通識黎既, 到時可能都要你訂份報紙比小朋友睇, 培養下讀報, 再唔係就日日同佢傾下今日有乜野新聞...

回覆 1# GogoCheung 的文章

唔該哂!嚇死我啦。

update 下先, kitty0303, 請問你囝囝讀邊班 ? 可以 update 下嗎 ?

1A -- CTSL
1A -- Sheepie dad
1A -- Nayvaj
1B -- ahpei
1D -- cecilia001
?? -- Kitty0303

咁都無咁驚!多謝你的提點!

原帖由 GogoCheung 於 09-6-16 15:29 發表

你唔好比流言嚇親, 以上是常識科測驗, 其中的5題課外分, 每題只係1分.  佔的比例好少.  我相信老師敎課文時, 有提過的, 即使無, 學校的用意, 都是想小朋友在日常多點看新聞時事. 課程並不如外界所流傳的深, 我相信 ...

Hi,

Nice to "meet" you all! :)

Cheers to all St Jo's parents

放心啦! 時事題是MC題目(佔全卷5%).  就算考課文都不太難.

原帖由 trevoraphael 於 09-6-16 15:43 發表
唔該哂!嚇死我啦。

我係 working mum, 所以我真係好怕呀!怕仔仔同自己配合唔到, 唔該哂。

醒目開學勳章

「升小一恐懼症」好多人都有。
建議妳跟囝囝去圖書館找一本書叫《我家寶寶升小一》會有些幫助!

原帖由 trevoraphael 於 09-6-18 14:22 發表
我係 working mum, 所以我真係好怕呀!怕仔仔同自己配合唔到, 唔該哂。
Best wish,
(\~~/)           天下間沒有不受教的孩子,
(='.'=)           只有不懂教的父母。
(") (")~~O Derdad
‹ 上一主題|下一主題