用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟小學 2009 小一家長入黎傾下
go

2009 小一家長入黎傾下 [複製鏈接]

Hi ~ 阿仔剛於統一派位派到 st jo, 大家心情怎樣 ?

2009/10 - P.1 班級資料
1A -- CTSL
1A -- matt_mami
1A -- andybebe
1A -- Sheepie dad
1A -- Nayvaj
1A -- Lingchuling
1A -- jjvccma
============
1B -- ahpei (Heaton)
1B -- MommyCynCyn (Freddy)
====================
1D -- cecilia001
1D -- 30624700
1E -- oknsca
1E -- hhmami (Denis)
updated @ 8-Sep-2009

0    0    0    0

醒目開學勳章

恭喜哂!

請問妳囝囝是SJK學生嗎?

妳知道SJK有幾多人今年係第一、二階段入到SJP嗎?

原帖由 ahpei 於 09-6-8 09:56 發表
Hi ~ 阿仔剛於統一派位派到 st jo, 大家心情怎樣 ?
Best wish,
(\~~/)           天下間沒有不受教的孩子,
(='.'=)           只有不懂教的父母。
(") (")~~O Derdad

Hi Derdad,
多謝你, 我囝囝不是 SJK, 不過今年縮班, 由8班變5班, SJP 得5班小一, 每班 30 人 , 於第一階段已經收多左, 所以第二階段統一派位收 69 個.

ahpei

http://www.edb.gov.hk/index.aspx?nodeID=1505&langno=2

原帖由 Derdad 於 09-6-8 17:25 發表
恭喜哂!

請問妳囝囝是SJK學生嗎?

妳知道SJK有幾多人今年係第一、二階段入到SJP嗎?

我細仔第一階段已經收左,成2張人名list..佢個名排在尾幾...入到算好彩(20分)!
9/9 10 lb 2 oz 9/10 11 lb 8 oz 20/11 12 lb 12 oz 9/12 14 lb

好羡慕你呀...
希望阿仔第日都有機會啦...

原帖由 oknsca 於 09-6-8 19:51 發表
我細仔第一階段已經收左,成2張人名list..佢個名排在尾幾...入到算好彩(20分)!

醒目開學勳章

「於第一階段已經收多左」,即係有好多世襲位…
我識一個只有五分,但大抽獎中咗!
由8班變5班不是今年的事。事實上,上年已經是了。只不過每班人數有35人以上!
奇怪SJP不申請小班,應該維持大班,即36人一班,30人一班咪變咗「中班」?

原帖由 ahpei 於 09-6-8 19:08 發表
Hi Derdad,
多謝你, 我囝囝不是 SJK, 不過今年縮班, 由8班變5班, SJP 得5班小一, 每班 30 人 , 於第一階段已經收多左, 所以第二階段統一派位收 69 個.

ahpei

http://www.edb.gov.hk/index.aspx?nodeID=1505&langno ...
Best wish,
(\~~/)           天下間沒有不受教的孩子,
(='.'=)           只有不懂教的父母。
(") (")~~O Derdad

今朝去左註冊啦 ! 阿仔編左 1B 班, 請問有無其他家長註左冊呀 ?

Dear Derdad,

是的, 其實今年 (2009/10) 得 150個學額, 於自行分配時已經收左81 個, 即收左好多世襲同埋哥哥係度讀果d 小朋友, 到統一派位時只有69 個位, 由於今年實施小班, 所謂保留大班的學校也最多只可以30 人一班, 所以其實佢得5分都無乜關係, 因為大抽獎是睇校網, 不是計分的。

ahpei

醒目開學勳章

點解有5分?? 最少應該有10分架!!

原帖由 Derdad 於 09-6-8 22:04 發表
由8班變5班不是今年的事。事實上,上年已經是了。只不過每班人數有35人以上!
奇怪SJP不申請小班,應該維持大班,即36人一班,30人一班咪變咗「中 ...

hi ahpei,

請問你點樣可以知道st.jo大抽獎的學額??
and pls check pm.

原帖由 ahpei 於 09-6-9 14:39 發表
今朝去左註冊啦 ! 阿仔編左 1B 班, 請問有無其他家長註左冊呀 ?

是的, 其實今年 (2009/10) 得 150個學額, 於自行分配時已經收左81 個, 即收左好多世襲同埋哥哥係度讀果d 小朋友, 到統一派位時 ...

Hi CI,

其實每年政府都會公布的, 以下這條link是自行分配派位後有網友整既, 可以參考一下, 如無意外, 下一個年度都是 150 個, 一半就自行, 一半就統一, 當然如果多世襲, 統一時d 位就會變少, 所以其實 st jo 於12 校網叫做最多位架啦 ~~

http://blog.uncledos.com/p1-hk.html

oh ahpei.
真係唔該唒你呀....  
等我LOOK LOOK 先...  

原帖由 ahpei 於 09-6-9 15:47 發表
Hi CI,

其實每年政府都會公布的, 以下這條link是自行分配派位後有網友整既, 可以參考一下, 如無意外, 下一個年度都是 150 個, 一半就自行, 一半就統一, 當然如果多世襲, 統一時d 位就會變少, 所以其實 st jo 於12 ...

回覆 5# ahpei 的文章

點解你咁快可以知道你個仔入1b班, 係咪每一個人都知道編入去邊一班?

點解你咁快可以知道你個仔入1b班, 係咪每一個人都知道編入去邊一班?

是的, 其實今年 (2009/10) 得 150個學額, 於自行分配時已經收左81 個, 即收左好多世襲同埋哥哥係度讀果d 小朋友, 到統一派位時 ...

因為今日去註冊時已經話左比家長知架啦 ~

7月6日會有個家長會, 到時見 ~

回覆 1# ahpei 的文章

Thanks!  Seeing you Jul 6

民生小學面試

請問有無人知會試程序,請提供?我仔仔星期六見,唔該﹗

你們好, 請指教!
小女明年升小一, 欲跨網, 第二輪大抽獎是否無機會?

BUZZ = kwkkcy

次明子女就只得五分!
原帖由 fundfund 於 09-6-9 15:01 發表
點解有5分?? 最少應該有10分架!!

記得帶支票好有用,因為要買書、買校服、校車和參加署期班(游泳班和乒乓球班如果有興趣的話)。
原帖由 ahpei 於 09-6-9 17:09 發表
因為今日去註冊時已經話左比家長知架啦 ~

7月6日會有個家長會, 到時見 ~

剛由09/10度開始,小班25人, 大班30人.

原帖由 Derdad 於 09-6-8 22:04 發表
奇怪SJP不申請小班,應該維持大班,即36人一班,30人一班咪變咗「中 ...
‹ 上一主題|下一主題