用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 41區有冇人派到兩大名校
樓主: 池上遼一
go

41區有冇人派到兩大名校 [複製鏈接]

如何知道該區有幾多人選該校?
原帖由 ryohga 於 09-6-7 07:01 發表
其實呢區競爭應該是十分激烈的. 像喇唦, 第二輪可供抽獎的學位不足100個, 預留了約10個給外區, 而如果假設十個41區的男孩有九個都選它為第一位的話, 那起碼已經有超過五百個在抽, 命中率可能只得6分1左右...

所以抽 ...

若果細佬 or 妹妹 K3 開學時填表 (首輪) 果一刻, 哥哥 or 家姐仍然喺果間學校讀緊, 呢個係必收的, 唔駛計分, 亦唔受地區限制, 但係若果細佬 or 妹妹喺 K3 開學果年, 哥哥 or 家姐已升中學, 就只可以分表上加上舊生的 10 分

原帖由 NatalieMaMa 於 09-6-7 10:02 發表
呢間舊小拔已經同DBS脫咗勾, 唔可以直升, 聽講好多好老師都過檔去新小拔, 校舍又細, 一級得兩班, 可以唔使考慮

唔明點解成日話DPS與大拔脫勾後,便一文不值。好多所謂名校如APS, KTS, SFA ….等等,都沒有中學直升啦???只要成績好,唔怕入唔到好中學。

唔通只有那些所謂「已過檔到新小拔」的老師才是好老師?? 只有他們最好??其他老師及新的老師就唔好???

小班有小班的好處,個人覺得老師和學校對學生的照顧會好些,反而有些學校一班40幾人,一級五班,老師更難對學生有好的照顧。

我也相信爛船總有三分釘. 不過可能暫時仍是全部大拔收回. 暫未有脫勾後自己升中派位資料. 所以前景不知. 因為APS, KTS or SFA本身派位不錯卻已是事實. 可以作參考. 我也想知舊拔何時會有第一批學生銳勾後升中的成績?

原帖由 RJCmother 於 09-6-9 14:25 發表

唔明點解成日話DPS與大拔脫勾後,便一文不值。好多所謂名校如APS, KTS, SFA ….等等,都沒有中學直升啦???只要成績好,唔怕入唔到好中學。

唔通只有那些所謂「已過檔到新小拔」的老師才是好老師?? 只有他們最好??其他 ...

舊小拔

請問你們以第幾志願入到舊小拔﹗如果41網將之放第一,是否明智﹗

聽朋友說,她有親戚去年將舊小拔排第二都抽到......

原帖由 ysnmama 於 09-6-9 14:37 發表
我也相信爛船總有三分釘. 不過可能暫時仍是全部大拔收回. 暫未有脫勾後自己升中派位資料. 所以前景不知. 因為APS, KTS or SFA本身派位不錯卻已是事實. 可以作參考. 我也想知舊拔何時會有第一批學生銳勾後升中的成績? ...

如果中學同小學係同一校舍, 好似"聖瑪利", 就算家姐係讀中學, 細妹一樣係必收.

原帖由 大頭蝦 於 09-6-9 04:10 發表
若果細佬 or 妹妹 K3 開學時填表 (首輪) 果一刻, 哥哥 or 家姐仍然喺果間學校讀緊, 呢個係必收的, 唔駛計分, 亦唔受地區限制, 但係若果細佬 or 妹妹喺 K3 開學果年, 哥哥 or 家姐已升中學, 就只可以分表上加上舊生的 ...

回覆 1# overview 的文章

請問各位媽咪, 34網陳瑞祺(喇沙)小學, 係吾係好難入? 呢間學校好吾好?  如果誇區, 機會大嗎?  tks!

原帖由 olima 於 09-6-9 15:10 發表
舊小拔

請問你們以第幾志願入到舊小拔﹗如果41網將之放第一,是否明智﹗

據我所了解,電腦系統是會給每個申請人隨機派發一個number, 然後會按小朋友的number的先後次序進行派位 ,如果小朋友好運,隨機派發到一個前的number,他/她便有很大機會獲分配到頭1, 2 個選擇。如果小朋友運氣唔好,派發到一個很後的number,電腦會到較後的階段才分配學校給他/她,但通常好的學校已經分配給number較前的小朋友,因大部份人都會將好學校放在最前的選擇。  

因此是否派到好學校或頭3choice,個人認為要看小朋友的運氣,多於取決於如何編排選擇學校的次序。

原帖由 olima 於 09-6-9 15:10 發表
舊小拔

我第一個行出來証明你或者你朋友講大話呀 放第一位都抽唔到,放第二位會抽到?

係啦, 得幾十個位, 擺第2點會中架 ?  除非電腦出錯, 放第一既人可唔可以投訴!

其實津校黎講小拔輸在無中學back up, otherwise應該係最top, 英文學習氣氛very good

原帖由 jywbb 於 09-6-9 16:41 發表

我第一個行出來証明你或者你朋友講大話呀 放第一位都抽唔到,放第二位會抽到?

i agree...! today i go to DPS...to see they use english every lesson,even PE lesson! the children a very happy & smart.
Feel so good ne!
just share my thinking desu!haha

i can see the list at the front door only 39 student for lucky draw can get in!
10 is girl & 29 is boy!...
跟住再入去週圍望下,間學校很有學習氣氛,小朋友個個英文..唔錯!仲好開心上課

係啦好impress架 !

講真, 有邊間津小(我唔敢講私校)有咁好既英語環境? 聽講上pe都係講英文. (原來係真, 下面有家長confirm 左),
再睇番自己間學校(係隔離), 真係比下去

原帖由 phoebefongwan 於 09-6-9 17:51 發表
i can see the list at the front door only 39 student for lucky draw can get in!
10 is girl & 29 is boy!...
跟住再入去週圍望下,間學校很有學習氣氛,小朋友個個英文..唔錯!仲好開心上課 ...

But around DPS , other famous school all is very big ne!....

Marynoll 係英小, 但都唔係上堂全英, 我估pe唔會啦.
喇小係中小, 英文一般, 當然會有d叻既小朋友, 但大部份英文oral好麻麻.

原帖由 phoebefongwan 於 09-6-9 18:05 發表
But around DPS , other famous school all is very big ne!....

原帖由 jywbb 於 09-6-9 16:41 發表

係抽人, 唔係抽學校. 所以今年都有人放第二而入左.

原帖由 pangpuiyee 於 09-6-9 18:32 發表

係抽人, 唔係抽學校. 所以今年都有人放第二而入左.

什麼叫做抽人唔係學校?願聞其詳.

請賜教,幫朋友問的:
如果家姐讀緊F.5 or F.7 (即下學年會畢業離校),咁個妹重係咪會必收?

原帖由 overview 於 09-6-9 15:14 發表
如果中學同小學係同一校舍, 好似"聖瑪利", 就算家姐係讀中學, 細妹一樣係必收.

請請教各位,我有以下問題唔明
1.   41區學校唔多,統一派位乙部係唔係將所有41區學校填晒?
2.   係唔係一定會派到41區既學校?如果唔係又會派去邊?
3.   可以講下你地係點放學校次序呀?因成日聽人講要填得有技巧....真係唔係好明....
因今年到我填啦....好驚....好煩...唔知點填....請大家多多幫忙

如果你十月填form時, 家姐係讀緊該校就算係啦.

原帖由 v.lo 於 09-6-10 00:32 發表
請賜教,幫朋友問的:
如果家姐讀緊F.5 or F.7 (即下學年會畢業離校),咁個妹重係咪會必收?
‹ 上一主題|下一主題