用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 45校網 你地入到第幾志願?
go

45校網 你地入到第幾志願?

醒目開學勳章

45網第二志願 - 可立

第二志願--基華

回覆 1# BabyLincoln 的文章

我也是可立,校風和教學如何,有甚麼意見?

原帖由 BabyLincoln 於 09-6-6 13:42 發表

45網第二志願 - 可立

我也是可立,校風及教學如何,有甚麼意見?

醒目開學勳章

我囝派第6志願 ----慈天....請問知唔知呢間如何??

原帖由 manman 於 09-6-6 17:58 發表
我囝派第6志願 ----慈天....請問知唔知呢間如何??

manman

如果我沒有記錯, 您自行報的那間, 應該和我一樣, 選真鐸!
我第一志願也是揀真鐸, 不過又是派不到, 去叩門, 星期一面試, 但願面試成功啦, 否則基華也ok。您有沒有去真鐸報備取生?

聽我老公講, 慈天以前幾好,  聽bk家長說, 慈天讀書沒有太大壓力, 老師有愛心, 其他的事就不清楚。

醒目開學勳章

你真好記`性  我當然有去真鐸叩門, 我都係星期一面試 (6:30PM), 我都希望我囝成功啦...其實我係派保良局CHAN NAM CHEONG(亂填既第8志願), 不過我去慈天叩門, 佢話有10個即收備取生位(先到先得)...咁我咪即刻要左先LAW(即時註冊埋)...但我擔心我囝會讀得辛苦

原帖由 cwaisum 於 09-6-6 21:36 發表

manman

如果我沒有記錯, 您自行報的那間, 應該和我一樣, 選真鐸!
我第一志願也是揀真鐸, 不過又是派不到, 去叩門, 星期一面試, 但願面試成功啦, 否則基華也ok。您有沒有去真鐸報備取生?

聽我老公講, 慈天以前幾好, ...

第二志願"慈雲山天主教小學"...我現在有点怕, 怕校風唔好以及讀得辛苦...唔知有冇家長可以講吓這間學校如何..

我派第一志願,嘉諾撒小學(新浦崗).....聽人講呢間吾錯....所以好開心.........

tko 第十志願

見到你地的反應,就想起去年的我。我小朋友宜家讀慈天,佢讀得好開心。我上年都係派咗第三志願,在最後註册日走去慈天叩門,佢即刻收。跟住我走咗出大門打電話返幼稚園問老師這校的情況,老師話這校OK,但英文較深。就這樣小朋友就讀了這校。差不多一年了,我覺得這校唔錯,我最喜愛是他不用天天穿校服而是穿PE服,一星期都有三天要著PE服,即表示有活動玩啦。學校都好照顧小一新生。有小一新生適應週,講學校的活動,設施等等,又可以同小朋友的班住任見面,因有一天(唔記得一天or 二天)是要家長一起參與的。家長可以在這時同班主任交談,好似我小朋友做事好慢,我就在開學前同老師講叫佢留意。之後又有好多講座比小一新生的家長,教佢地點樣同小朋友温書,但我冇參加因我冇大假。我自己就覺得唔錯,我有問過我小朋友想唔想轉校,佢即刻答我唔想。我無比較過其他學校,因我自己是在職媽媽,冇時間,但當我有問題打電話比老師時,老師都好樂意回答我。我希望派到這校的媽咪唔使太擔心,你地d小朋友應該會返得好開心。

第一志願:錦泰小學

醒目開學勳章

Hi tulipyk,

想請問你覺得慈天校風怎樣, 聽人講功課得多, 你覺得讀書壓力大嗎.  

謝謝

原帖由 tulipyk 於 09-6-7 01:04 發表
見到你地的反應,就想起去年的我。我小朋友宜家讀慈天,佢讀得好開心。我上年都係派咗第三志願,在最後註册日走去慈天叩門,佢即刻收。跟住我走咗出大門打電話返幼稚園問老師這校的情況,老師話這校OK,但英文較深。就這樣小朋友 ...

咁有無人知"慈雲山天主教小學"...係 band 几架?  唔知派到的中學又好唔好呢?

原帖由 CCAU 於 09-6-6 22:25 發表
第二志願"慈雲山天主教小學"...我現在有点怕, 怕校風唔好以及讀得辛苦...唔知有冇家長可以講吓這間學校如何..
請放心!慈天的老師很有愛心,對低年級的支援和關心很足夠o我知道上年升中本區有近二十名派協和另外沙田英中也不少o但保一就肯定不及錦泰多位'這是唯一稍遜的地方已矣o

錦泰小學:#1

說真的,在前半年我都覺得功課多,但後半年就少咗。校風我覺得幾好,讀書壓力我唔覺得太大,ok。而現在慈天冇咗默書,而默書巳包括在測驗裏。但放心因他們大約三至四星期就會有測驗,而且老師在堂上會和他們一起温習,所以當測驗前一兩天我幫他温書時,有很多生字都識,而且學校有好多worksheet, 所以測驗前,跟住d worksheet 温習就沒有太大問題。

tko 第十志願

原帖由 ec312 於 09-6-6 23:08 發表
tko 第十志願

咁即係邊間?我派第九志願“基慈” - any comment of this schoold can share ???  Thank you!

45 區 ~ 有否人知聖博徳 (學校村) / 聖文德 (鳳德村) 好不好 ?

有無人知 聖博徳 (學校村) / 聖文德 (鳳德村) 哪間好教學好 d, 將來派位好不好, 很担心 !!!!

45 區 ~ 有否人知聖博徳 (學校村) / 聖文德 (鳳德村) 好不好 ?

有無人知 聖博徳 (學校村) / 聖文德 (鳳德村) 哪間教學好d, 將來派位好不好, 很担心 !!!!

心急人