用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一大抽獎結果
樓主: Yau_Cheung
go

小一大抽獎結果 [複製鏈接]

回覆 273# pangpuiyee 的文章

咁有趣....要改出世紙??

請問yuenwa你的小朋友叩門成功嗎?? 願主祝福你們及你們的小朋友, 阿門.

原帖由 yuenwa 於 09-6-9 16:48 發表

ryohga,

你應該覺得開心, 因為你小朋友派到名校.  依兩日我同老公分頭"頻泊"交叩問信, 直頭感受到d汗係d頭髮裏面流落條頸.  但我地仲未有名校取錄. ...

原帖由 ryohga 於 09-6-17 19:52 發表
請問yuenwa你的小朋友叩門成功嗎?? 願主祝福你們及你們的小朋友, 阿門.

我收到我的dream school通知面試, 我真係好開心.  不過我個部份已經做完, 跟住就要睇下亞女造化.

我都抱平常心對待面試, 我想校長見到亞女真面目, 由佢地去衡量亞女是否適合, 或許dream school只係我自己一廂情願.

未有聲氣的, 不要放棄.  我未收到通知面試時, 我真係差唔多日日打電話問幾時面試, 同埋有有唯漏我個女, 我d同事都話我太緊張, 怕我唔成功會好失望. 我老闆都唔明我咁頻泊為乜. 但我只求一個面試機會比亞女, 等亞女自己努力.
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

原帖由 yuenwa 於 09-6-17 10:40 PM 發表

我收到我的dream school通知面試, 我真係好開心.  不過我個部份已經做完, 跟住就要睇下亞女造化.

我都抱平常心對待面試, 我想校長見到亞女真面目, 由佢地去衡量亞女是否適合, 或許dream school只係我自己一廂情願 ...

一段時間沒時開上BK,好高興知道這消息^^,衪一定會作最好的安排,我會為妳女兒&妳祈禱

你的同事們根本不明白我們這些家長們這一年來的壓力, 惶恐, 擔心與不安... 由報考直資/私小, 帶小孩去面試, 等結果, 到第一round, 到第二round, 又要等結果, 現在知道結果後, 還要繼續叩門, 當中不知經歷過多少個失眠的夜晚, 多少個哭泣的晚上! 我還記得我因為我的囝囝不認真面對面試時把他駡至哭了出來, 也試過為了名校的2nd in跟我太太通宵預備面試題目. 這些經歷, 真的不是隨便說說的!

但我相信bk這裡的家長們一定會明白你的憂慮, 並樂意與你分憂的!

原帖由 yuenwa 於 09-6-17 22:40 發表

我都抱平常心對待面試, 我想校長見到亞女真面目, 由佢地去衡量亞女是否適合, 或許dream school只係我自己一廂情願 ...

很高興你的DREAM SCHOOL通知你了. 我去年一位朋友都是叩門入這校的. 今年亦有一位朋友派入這校. 相信你女女也會成為其中一分子!!

我的兒子是今年升小一.  但我對英皇書院同學會小學 & 第二校都好有興趣. 特別想知校風如何&是否好傳统的教學. 無奈唔識人讀緊, 唔知 Flying-Man 或其他家長可否分享吓你哋對呢2所學校的資料呢.  Thanks a lot.

原帖由 yuenwa 於 09-6-9 12:32 發表

Flying-Man,

多謝分享.  

各位要叩門的家長, 不要灰心, 我叩了聖方濟各, 聖保祿, 英皇書院同學會小學, 聖公會基恩, 和東華三院李賜豪.

我已收到李賜豪及英皇通知今個星期面試.  我個心已經定左好多, 雖然未必入 ...

yuenwa,

你就好啦, 好像叩咁多間,間間都有面試, 我叩左好多,現暫只有一間可以安排,其餘沒有消息,見到有人報喜有電話,我個電話都冷過, 好sad , 你見左個幾間時,會點樣面試呢?? 問唔問家長野??

原帖由 eemother 於 09-6-18 10:43 發表
yuenwa,

你就好啦, 好像叩咁多間,間間都有面試, 我叩左好多,現暫只有一間可以安排,其餘沒有消息,見到有人報喜有電話,我個電話都冷過, 好sad , 你見左個幾間時,會點樣面試呢?? 問唔問家長野??

...

我只係in左英皇, 明日in基恩, 星期六in嘉諾撒聖方濟各.英皇同東華三院李賜豪已收左我個女,我放棄左李賜豪,等星期六in完dream school 才決定讀邊間.

我可以分享一下我的profile係點.  我個女一d優勢都冇, 讀既幼稚園又唔係名校, 又冇任何cert, 所以我個女自我介紹那部份, 一共360個字, 我要個女自己親手書寫, 以表誠意. 我對亞女字體端正好嚴謹, 人地做一編功課, 我要個女擦下擦下, 可以等於寫左5編, 所以佢寫字好整齊.  另外我只做了一版紙的編副介紹亞女平日的活動.

係英皇面試時校長真係要佢寫d字比佢睇, 我個女就即場作了一兩句句子.  校長都係著重佢現場寫係唔係真係端正.

英皇校長好nice, 問d問題都唔係為難個小朋友.  我同老公在旁邊完全冇答訕, 亞女唔識答的, 我之前已經教佢老實話比校長知唔識, 唔好講大話. 校長係會問家長點解會簡佢間學校, 所以大家要諗定點答.

我覺得小朋友面試, 就好似我地大人見工, 冇得"握", 識就識, 唔識就謙虛d承認唔識, 始終校長知道小朋友適唔適合佢間學校, 唔適合, 就算dream school都冇得免強.

東華三院李賜豪小學, 第三日就話收我個女, 面試都唔使.

如果未有聲氣叫你面試, 就真係不仿打電話問學校, 我之前真係好忐忑, 就算BK有過來人安慰我一定有機會面試, 我都係好唔放心, 驚學校整唔見左我個女份profile. 因為我將幼稚園校長的推薦信正本, 同埋我個真跡正本, 全部放係送去 dream school 的 profile, 其他學校的profile, 都只係影印本, 我真係破釜沈舟拿dream school的面試機會.

最近我睇了一編基督教的見證, 筆者話如果我地心中有憂慮, 就是我們自己驕傲, 不信任神, 不信任衪會去除我們的憂慮.  之後我就"晃"然大吾, 我於是向神講, 著你認為我自己的選擇不好, 就教我順服祢的旨意.  之後我就可以抱平常心面對.

大家加油啊!

親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

fckmama,

Sorry,我住九龍區,所以唔清楚英皇書院同學會小學 & 第二校,幫唔倒你,希望其他人可以比倒意見.

原帖由 fckmama 於 09-6-18 09:12 發表
我的兒子是今年升小一.  但我對英皇書院同學會小學 & 第二校都好有興趣. 特別想知校風如何&是否好傳统的教學. 無奈唔識人讀緊, 唔知 Flying-Man 或其他家長可否分享吓你哋對呢2所學校的資料呢.  Thanks a lot.

...

回覆 4# fckmama 的文章

我本人的三個小朋友都係英皇書院同學會小學讀的,一個現讀英華女書院中二,另一位讀英皇書院中一。我很鍾意呢間學校,因為傳統優良,而且老師和校長都很關心小朋友的

原帖由 chow2007a 於 09-6-20 23:02 發表
我本人的三個小朋友都係英皇書院同學會小學讀的,一個現讀英華女書院中二,另一位讀英皇書院中一。我很鍾意呢間學校,因為傳統優良,而且老師和校長都很關心小朋友的 ...

昨日終於IN左聖方濟各, 我老公話機會50/50, 因為唔知佢地想收邊類型學生.  我自問已做好功課, 佢地所問的問題我都有所準備, 我TIP的仲準過會考題目.  

老師問父母眼中的女兒是怎樣的, 我老公不價思索, 十分坦白的話, 亞女係坐唔定的人, 好奇心好重, 所以好快學識一些東西後就冇興趣, 要時常比新東西佢學.  當時我心想, 死硬啦! 不過老公坦白都好, 等老師知道亞囡係乜野人.  

我覺得今次應該冇機會, 因為BK的成功過來人話, 面試是見校長的, 但我見的只是兩位老師, 所以我相信面試前結果已經定左.

我亞女IN完出來後, 即刻好緊張咁問我她的表現如何.  我同老公都覺得亞女表現十分好, 只是佢唔知道機會好微.

我問過亞女佢鐘意聖方濟各, 還是英皇同學會小學, 佢話其實佢鐘意英皇多D, 因為佢真係好鐘意個校長.  但佢去到聖方濟各係好興奮的, 見到門口貼住午餐餐單, 佢就係度選擇第日返學時要食邊款, 佢以為佢一定會係聖方濟各讀書.

Anyway, 今年讀唔到, 唯有好好努力, 下等年試下插班.  

chow2007a,

多謝你給我強心針, 因為身邊的人個個都話我知二校好過一校, 但一校給我印象只是舊和細, 其實各方面都很好, 校長給我印象簡真"頂瓜瓜".

thanks a lot for your reply.  it's great to hear good comments from existing / previous parents of 英皇書院同學會小學, particularly that teachers are caring to students.

原帖由 chow2007a 於 09-6-20 23:02 發表
我本人的三個小朋友都係英皇書院同學會小學讀的,一個現讀英華女書院中二,另一位讀英皇書院中一。我很鍾意呢間學校,因為傳統優良,而且老師和校長都很關心小朋友的 ...

回覆 2# yuenwa 的文章

英皇書院同學會小學的校舍是細了一點,但係小學生的學習生活最重要的不是校舍,最重要的是老師對學生的關心和認識。
我的小朋友在學校好開心,因為老師對他們非常關心和了解。講真呢一點是最重要的,也是我把這三個小朋友放係呢學校的原因。
舉個簡單的例子,每間學校都有合唱團,係一間700人的小學入合唱團容易d,還是一間400人的學校呢?我選細校是因為我的子女在細校能有較多表演及發揮才華的機會。
  呢間學校傳統優良,校風純樸,「舊」不是不好,至少畢業生人才輩出。

million thanks for your information about 英皇書院同學會小學.  It is the first time that i could locate a parent that can share information about this school.  I personally do share that good culture within the school and caring teachers are both very important.  I think academic knowledge can at some extent be learnt outside school.  But if the teachers and students are good, they will affect our children.  It's horrible to note the drug taking problem at school in these recent months.

By the way, do you know if there's any briefing session for interested parents and school bus service to Kln side ?

原帖由 chow2007a 於 09-6-28 13:14 發表
英皇書院同學會小學的校舍是細了一點,但係小學生的學習生活最重要的不是校舍,最重要的是老師對學生的關心和認識。
我的小朋友在學校好開心,因為老師對他們非常關心和了解。講真呢一點是最重要的,也是我把這三個小朋友放 ...
‹ 上一主題|下一主題