用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 創價同靈糧堂你地會點選?
樓主: Hei9394
go

創價同靈糧堂你地會點選? [複製鏈接]

創價幼稚園好,但是否信其教一定要想清楚

我係九龍城長大,
據我所知九龍城靈糧堂d老師應該係好好ga!

原帖由 siusung 於 09-6-9 23:12 發表
但係我聽好多人講九龍城靈糧堂d老師好好,好nice!!

創價幼稚園係無宗教!

原帖由 hongchung 於 09-6-13 21:12 發表
創價幼稚園好,但是否信其教一定要想清楚,肯定唔信佢教,咁細路入去讀無問題,教得好添,但千祈唔好信什麼野。

請問教育局的報告可在那裏睇?

原帖由 夏安 於 09-6-5 15:36 發表
創價和靈糧堂於不同年份都曾被教育局列作優質幼稚園!
她們都是好學校,到教育局查閱有關才決定。

原帖由 muichujamie 於 09-6-13 23:58 發表
創價幼稚園係無宗教!

創價是日本某個宗教團體辦的

請問小朋友讀那一所小學 ? 我都想報 soka 但怕小學佢接唔到 !!! 但另一方面佢會喜歡返學囉 ~~

原帖由 ponysee 於 09-6-12 02:06 發表

派位與边間幼稚園無關係,我個仔讀創價,今年畢業,我對
学校評價係,非常好,我個仔上学非常開心,學識,英文也很好,
老師有愛心,校長好好,好努力辨好学校,對小朋友好有愛心. ...

回覆 26# Hei9394 的文章

I will choose 靈糧...

選創價,學校的全語文及操作數學做得很好
穎穎係2006年3月5日入侵咗屋企喇! :-)

原帖由 Kendis1 於 09-6-15 15:02 發表
I will choose 靈糧...

Hello Kendis,  

What is the difference between 九龍靈糧堂 and the group of HK/Diamond 靈糧堂?  Which one is better? And do you have any good recommendation for Government Study Coupon kindergartens?  

Thank you!

• 原帖由 ponysee 於 09-6-12 02:06 發表

派位與边間幼稚園無關係,我個仔讀創價,今年畢業,我對
    学校評價係,非常好,我個仔上学非常開心,學識,英文也很好,
    老師有愛心,校長好好,好努力辨好学校,對小朋友好有愛心. ...

Ponysee,

我想問你小朋友讀創價, 咁係唔係大部份d同學仔都係大抽獎? 有無同學仔考直資/私校? 考的話, 佢地又會入邊d小學呢? 謝謝!

三間都係好學校,可以睇下教育局o既視學報告+質素評核摘要

創價-視學報告
http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_5899/hong_kong_soka_kg.pdf

九龍城靈糧堂-質素評核報告
http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_6605/Kln_LingLiangCh.pdf

以下三間靈糧屬同一辦學機構
鑽石山靈糧-質素評核報告http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_6605/HK_LingLiangCh.pdf

香港銅鑼靈糧-質素評核報告
http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_6605/HK_LingLiangCh.pdf

藍田靈糧-質素評核報告
http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_6605/LamTin_LingLiang.pdf

馬鞍山靈糧-質素評核報告
http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_6605/MOS_LingLiang.pdf

原帖由 formula0106 於 09-6-23 00:23 發表
我個仔今年畢業, 我同個仔都唔捨得間學校, 我好肯定同你講, 創價係一間好有愛心又係一間愉快學習既學校. 若然你地有機會入去讀, 必定會感愛到佢地每個老師和校長既愛心. 我極力推篤我所有朋友細路去讀. ...
我家有三寶

原帖由 hongchung 於 09-6-13 21:12 發表
創價幼稚園好,但是否信其教一定要想清楚

我仔囝都係讀創價, 學校唔會迫學生要信佢地, 同埋創價學會係一個日本既佛教團體, 雖然我唔係佢地既信徒但係佢地係一個宣揚和平同埋對教育好有熱誠, 我真係唔覺得佢地個教有咩野問題

我都想我女女讀創價,可以比多少少有關這間學校資料及意見我嗎 ? 同interiew會教d咩嗎架?唔該哂:)

原帖由 billysim 於 09-6-23 03:16 發表

我仔囝都係讀創價, 學校唔會迫學生要信佢地, 同埋創價學會係一個日本既佛教團體, 雖然我唔係佢地既信徒但係佢地係一個宣揚和平同埋對教育好有熱誠, 我真係唔覺得佢地個教有咩野問題 ...

原帖由 MMLAI 於 09-6-23 09:41 發表
我都想我女女讀創價,可以比多少少有關這間學校資料及意見我嗎 ? 同interiew會教d咩嗎架?唔該哂:)

我覺得如果對好想入的學校, 父母最好一齊去面試以示誠意, 而我當年帶阿仔去考創價後我即時寄出左封信給校長, 說出我及阿仔對學校既感受, 多謝校長比阿仔一個面試既機會, 而當時考既時候係兩個老師一齊考比左d假既食物問阿仔係乜野黎,跟住砌下樍木同睇故事書, 我記得果本故事書係講一個女仔食雪糕跟住柸雪糕跌左落對鞋到, 老師問阿仔咁點算, 阿仔好快就答洗鞋, 我覺得當日阿仔in得都幾好, 後黎到問我地對阿仔有乜祈望, 其實都係一d面試時既問題, 到最後問我地想入上午定下午, 我地因為住得較遠所以選擇下午班, 最後阿仔好好彩以正選生入讀創價, 我覺得好想入既學校唔好介意係上午定下午, 好彩入左既如果係下午咪到時再轉上午囉, 創價既黃校長真係一個對教育好有心同埋好錫小朋友, 佢帶領得學校&老師好好我阿仔好鍾意學校, 同埋創價有一位心理學家彭sir駐校, 我地d家長有事想解決可以約佢, 我試過一次約彭sir傾, 當日彭sir同校長一齊同我地傾比左一d好好既意見, 所以創價真係一間好好既幼稚園.

創價兩個視學報告近乎完美, 昨日和今日有均有報紙報導三位創價教師獲教學界最高榮譽-行政長官卓越教學獎.創價為香港最優秀的幼稚園之一已不容置疑.詳情可看以下連線:

http://www.takungpao.com/news/09/07/11/images_0712-1110470.htm

請問創價一般會抽到邊間小學架??

創價.......上下都咁好,我重記得帶阿女去面試,遇到校長而會好有禮貌多謝我哋抽空去面試

咁創價收左你bb嗎?

[quote]原帖由 yau2012 於 09-7-16 15:38 發表
創價.......上下都咁好,我重記得帶阿女去面試,遇到校長而會好有禮貌多謝我哋抽空去面試 [/quot
‹ 上一主題|下一主題