用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 眼鏡度數應否配足?
go

[視障] 眼鏡度數應否配足?

遠視、近視、散光?
咩野度數?
咩野年紀?

眼鏡係咪需要配足呢?
配足 / 配唔足 0既影響會係點?

SHARE 下大家0既情況丫﹗

原帖由 summarian 於 09-6-4 13:25 發表
遠視、近視、散光?
咩野度數?
咩野年紀?

眼鏡係咪需要配足呢?
配足 / 配唔足 0既影響會係點?

SHARE 下大家0既情況丫﹗

有一條不成文的行規,永遠配少25度,等你不停加深,再配又再配..........
無知是福

呢個規定你點樣知道GA?

原帖由 brian61950 於 09-8-14 21:47 發表

有一條不成文的行規,永遠配少25度,等你不停加深,再配又再配..........

原帖由 summarian 於 09-8-14 23:54 發表
呢個規定你點樣知道GA?

my friend 老豆開眼鏡店.
無知是福

回覆 1# brian61950 的文章

其實並唔係咁,呢個其實係針對唔同眼鏡店、視光師或者係眼科醫生0既操守問題。~

針對遠視、近視、散光,配眼鏡0既做法都唔同。~

而對小朋友o黎講,要配眼鏡0既話,滴眼葯水放大瞳孔呢個部驟係必須0既。

原帖由 summarian 於 09-8-15 10:56 發表
其實並唔係咁,呢個其實係針對唔同眼鏡店、視光師或者係眼科醫生0既操守問題。~

針對遠視、近視、散光,配眼鏡0既做法都唔同。~

而對小朋友o黎講,要配眼鏡0既話,滴眼葯水放大瞳孔呢個部驟係必須0既。 ...

吓,我配親眼鐿都冇人同我滴眼葯水放大瞳孔喎.
咁抵死!
無知是福

回覆 1# brian61950 的文章

對小朋友o黎講,一定要ga~
如果唔滴0既話,一般近視就會配深左,遠視就會配淺左,如果視力有問題,配0既度數亦都要有所調整。~ 而有斜視0既話,亦都會影響配鏡0既度數…~~

如果check 到幾多度就戴幾多度,一定唔ok啦﹗~

原帖由 summarian 於 09-8-15 12:10 發表
對小朋友o黎講,一定要ga~
如果唔滴0既話,一般近視就會配深左,遠視就會配淺左,如果視力有問題,配0既度數亦都要有所調整。~ 而有斜視0既話,亦都會影響配鏡0既度數…~~

如果check 到幾多度就戴幾多度,一定唔ok啦﹗~ ...

我又想問下, 如果係屋企做功課時戴比出街對眼鏡低度數d有得唔得呢, 出街就戴返正常度數, 禁會唔會另近視加深或減慢加深?

原帖由 WaiWai媽媽 於 09-8-27 20:30 發表

我又想問下, 如果係屋企做功課時戴比出街對眼鏡低度數d有得唔得呢, 出街就戴返正常度數, 禁會唔會另近視加深或減慢加深?

咁樣0既做法只可以apply 0係度數比較淺0既小朋友身上~ 而且亦都要睇番小朋友戴左眼鏡同唔戴眼鏡0既視力相差幾多~ 有d人100 度近視,唔戴眼鏡﹐視力可以低到得0.3,但有d 可以有0.8~

唔戴住而睇野好矇0既話,就一定唔得啦…~ 咁樣會令到對眼好容易攰~ 對眼容易攰0既人,近視度數會加深得更快哩﹗

原帖由 summarian 於 09-8-27 22:11 發表

咁樣0既做法只可以apply 0係度數比較淺0既小朋友身上~ 而且亦都要睇番小朋友戴左眼鏡同唔戴眼鏡0既視力相差幾多~ 有d人100 度近視,唔戴眼鏡﹐視力可以低到得0.3,但有d 可以有0.8~

唔戴住而睇野好矇0既話,就一定唔得啦 ...

Summarian

如果兩副眼鏡度數相差50度呢, 可唔可以用呢個方法?因係屋企全部都是睇近野, 如做功課, 睇電視, 睇電腦, 睇書???

原帖由 WaiWai媽媽 於 09-8-30 20:15 發表

Summarian

如果兩副眼鏡度數相差50度呢, 可唔可以用呢個方法?因係屋企全部都是睇近野, 如做功課, 睇電視, 睇電腦, 睇書???

咁你就要CHECK 下佢戴兩副眼鏡0既時候0既視力係點啦~ 如果戴深50度果副有1.0或以上 (做功課用或者用眼比較多0既活動),而淺果副有0.8/0.9 (用眼比較少0既活動),咁其實都OK~

最重要都係要知道佢0係兩副眼鏡0既視力係幾多,如果深淺50度0既視力都一樣0既話,就戴淺D 啦﹗

原帖由 summarian 於 09-8-31 10:52 發表

咁你就要CHECK 下佢戴兩副眼鏡0既時候0既視力係點啦~ 如果戴深50度果副有1.0或以上 (做功課用或者用眼比較多0既活動),而淺果副有0.8/0.9 (用眼比較少0既活動),咁其實都OK~

最重要都係要知道佢0係兩副眼鏡0既視力係 ...

Summarian

請問點計1.0 , 0.8/0.9?, 係咪要問番視光師先知呢?
另想請問坊間有什麼食療及方法, 可以幫助減近視或減慢增加速度? 因唔想囡囡再深落去

原帖由 WaiWai媽媽 於 09-9-2 20:37 發表

Summarian

請問點計1.0 , 0.8/0.9?, 係咪要問番視光師先知呢?
另想請問坊間有什麼食療及方法, 可以幫助減近視或減慢增加速度? 因唔想囡囡再深落去 ...

你可以去我之前俾你果個中心CHECK 度數 / 視力。
食任何野都唔會減倒度數~ 要減慢增加速度… 唯有食d 對佢視力有益0既野… 參考以下資料︰

多食含有維生素ACB2微量元素、鋅等的食物。微量元素、鋅、鉻有利於改善眼部組織,防治視力減退。如人體注射硒或食用含硒多的食物後,能明顯提高視力;視網膜、脈絡膜中含鋅量最高;鉻與造成視力減退和近視密切相關。因此,為了防治視力退化,應注意搭配硒、鋅、鉻微量元素含量高的食物。含硒多的食物有動物肝臟、蛋、魚、貝類、大豆、蘑菇、蘆筍、薺菜、胡蘿蔔等;含鋅多的食物有肝、腎及乳類、魚類、穀類、豆類、硬果類等;含鉻較多的食物有牛肉、黑胡椒、糙米、玉米、小米、粗麵粉、紅糖、葡萄汁、菌類等。缺乏維生素ACB2不僅角膜易乾燥,使晶體狀變得混濁,而且嚴重的還會出現角膜軟化,甚至會失明。因此,應注意食用維生素含量高的食物。如魚肝油、動物肝臟、奶類、蛋黃、新鮮蔬菜、水果、黃豆及其製品、硬果類(花生、葵籽、核桃仁)等、蘑菇、粗糖等。但是過多食用各種糖果、甜食、肉和全脂乳酪等會加重近視。

你小朋友幾多歲呢?加深速度快成點?
如果一年加幾十度,唔算多~ 如果一年去到150度0既就唔得了啦﹗

小囡有百幾度近視, 依家開始淨係上堂抄黑板d字(特別係投影機d字, 因為太細)先戴眼鏡, 其他時間佢都睇到野所以唔戴, 請問咁會唔會令度數快加深?

原帖由 cdfung媽咪 於 09-11-21 23:54 發表
小囡有百幾度近視, 依家開始淨係上堂抄黑板d字(特別係投影機d字, 因為太細)先戴眼鏡, 其他時間佢都睇到野所以唔戴, 請問咁會唔會令度數快加深?

而家戴緊嘅眼鏡,有冇散左瞳之後,知道咩野度數先配呢?~ 戴左眼鏡之後,雙眼視力係幾多?~