用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPCC (F. 1) 的課外活動
go

SPCC (F. 1) 的課外活動

Dear Litttlekidult and Pmum 或SPCC仔囡媽咪:

因最近為小女找保母車去SPCC, 但不知SPCC (F.1)
的課外活動多唔多, 故不知應該坐雙程或單程,
能否請有經驗的媽咪講講. 是否每星期都有外語
或其它活動要留校. 謝謝.

Hi

我住東九龍,請問你架保母車由邊到開出?幾多錢?

Thank you

原帖由 ritawong 於 09-6-4 11:11 發表
Dear Litttlekidult and Pmum 或SPCC仔囡媽咪:

因最近為小女找保母車去SPCC, 但不知SPCC (F.1)
的課外活動多唔多, 故不知應該坐雙程或單程,
能否請有經驗的媽咪講講. 是否每星期都有外語
或其它活動要留校. 謝謝. ...

Dear Yhma,

保母車由紅開出, 費用雙程約HKD1650.00
單程三分之ニ價錢.  另有相熟的朋友介紹,
只肯做單程, 但還要看多少人乘搭, 才可
以決定是否接.
你小朋友是否升F1或舊生, 因為如果人
數較多, 就比較容易找保母車.

Hi,

因為我個仔冇乜課外活動, 又冇報外語, 所以好多時都可以準時走. 多唔多課外活動係睇小朋友參唔參加, 唔係必定, 我個只參加過長跑訓練, 不過都係去左幾個星期就冇再跑, 佢有被學校揀出黎上數學特訓, 就有幾個星期有幾日就要留校.

LittleKidult

Dear Littlekidult,

謝謝回覆, 你仔仔参加的數學訓練, 每星期要留校
多少天, 另仔仔有否参加管弦隊或合唱團, 請問外
語如果唔参加, 將來會否影响升大學的分數?
因為暑假將近, 想為女兒是做些升中準備,
不知應該先準備些甚麽? 能否給我些意見,謝謝!
另F.1的書單幾時才有, 因想先為女兒準備吓.
有沒有看我之前的PM,很感謝您!

有朋友建議小女兒應珍惜這個暑假, 因中學後的生活
會有很大的改變, 你仔仔今年暑假會學甚麼? 謝謝分享.

Hi,

我唔太清楚, 應該係係一星期2日到, 幾個星期, 佢講過就算, 我冇乜理佢呢樣野.
管弦隊, 合唱團, 外語等都冇參加, 佢比較懶....唔學外語(西班牙 + 阿拉伯)應該唔太問題既, 上年問佢佢話冇興趣, 不過同佢講過可能下年要佢報...
今個暑假佢只係報左羽毛球(學校), 出面就報左游泳(因佢唔係好識而學校又要考)同日文初班(佢鐘意喎)...
書單好似去到放榜後先有.
其實升左中學我覺得佢變化唔大, 初初返學係有d緊張, 不過返多幾日已經適應到. 如果唔去旅行既話, 我建議幫你女報學校既預備課程, 課程其實唔深又冇壓力既, 不過可以比佢早d識到d同學同熟習下學校環境.

Littlekidult

我想問星期六多數係那些課外活動呀?因為我個女也在今年入學,她比較活躍,所以出面D補習都唔知報唔報星期六上午好?

Kam

原帖由 LittleKidult 於 09-6-4 16:13 發表
Hi,

我唔太清楚, 應該係係一星期2日到, 幾個星期, 佢講過就算, 我冇乜理佢呢樣野.
管弦隊, 合唱團, 外語等都冇參加, 佢比較懶....唔學外語(西班牙 + 阿拉伯)應該唔太問題既, 上年問佢佢話冇興趣, 不過同 ...

謝謝您的回覆, 我另想問吓你仔仔有沒有額外
補中文, 因聽朋友講她有朋友的囡囡在SPCC小學讀
小四, 說中文很深, P.4的中文程度有如F.1程度.
我就有些不太相信, 所以想問吓你, 謝謝!

Hi kamsauking,

我問過個仔,佢唔係好知星期六d野,亦唔覺同學有返星期六活動。

原帖由 kamsauking 於 09-6-4 16:40 發表

我想問星期六多數係那些課外活動呀?因為我個女也在今年入學,她比較活躍,所以出面D補習都唔知報唔報星期六上午好?

Kam

Hi ritawong,

我個仔冇補中文,前排有補普通話,而家都停左,而家只有補英文同學鋼琴,至於話中文深唔深,除左初初有d唔太慣之外,後來都唔覺佢話有咩特別問題。應該唔使太擔心,而且我個仔覺得直升既同學並唔係個個都咁勁,有d成績都幾差下。

原帖由 ritawong 於 09-6-5 11:56 發表

謝謝您的回覆, 我另想問吓你仔仔有沒有額外
補中文, 因聽朋友講她有朋友的囡囡在SPCC小學讀
小四, 說中文很深, P.4的中文程度有如F.1程度.
我就有些不太相信, 所以想問吓你, 謝謝! ...

謝謝回覆. 好彩有你在bk與我分享, 自己真的有點緊張,
我也希望囡囡讀得開心, 成績中等我己開心啦. 因為這幾
年小學讀得比較辛苦.
仔仔快完成F.1 , 現在的功課多嗎? 每天要用多少時间才能
完成功課, 週末除外, 謝謝!

而家冇功課做了,因為下星期開始大考。所以而家放學後都係自己溫書(每日都係1.5hr到)。
其實功課整體黎講唔算多,一般都係半個鐘至一個鐘都可以完成,星期五有時會比較多d,不過都係兩個鐘內可完成。
感覺呢年佢都係好輕鬆,冇乜唔開心既事,佢上次考試都係係中間位置到,都OK既,不過我地會要求佢下年再要好d,少少咁向上,要每科高過而家少少就得。

原帖由 ritawong 於 09-6-5 15:17 發表

謝謝回覆. 好彩有你在bk與我分享, 自己真的有點緊張,
我也希望囡囡讀得開心, 成績中等我己開心啦. 因為這幾
年小學讀得比較辛苦.
仔仔快完成F.1 , 現在的功課多嗎? 每天要用多少時间才能
完成 ...

還想問多一個問題,  F.1 是否很多Project做,
如是的話, Project 是個人做或幾個同學一起做,
如果小組做, 是否留在學校做, 或相約去同學家裹做?
太多問題, 萬分感謝!

太多問題, 萬分感謝!

另外想問吓通識是否用英文教? 小朋友有問覺得困難?
太多問題, 請原諒, 謝謝!

萬分感謝!

另外想問吓通識是否用英文教? 小朋友有問覺得困難?
太多問題, 請原諒, 謝謝!

因呢排比較忙, 所以遲左覆你,請諒!
Project方面聽佢講唔係好多,印象中都係兩三個,佢地係兩三個同學一起做,先係學校夾下,然後佢地都係自己做自己部份,最後揾同學一齊file埋就交,冇去同學屋企做。
通識係用英文教既,暫時都冇咩特別問題。

原帖由 ritawong 於 09-6-10 09:20 發表

萬分感謝!

另外想問吓通識是否用英文教? 小朋友有 ...

我知道小朋友正在考試, 你一定很忙, 謝謝您在百忙中
仍然回覆我, 我比較緊張, 所以太多嘢問, 請多多原諒!
感激萬分, 另我有帮女兒報St.Paul的course, 及在外面
報橾水班, 其它只是學鋼琴. 謝謝!

Hi,

唔關佢考試既事既, 其實我地都幫唔到咩手, 我地只係叫佢自己溫書, 有時係屋企, 有時會去自修室....
只係工作上多野做d....
游水F.1係教自由式喔, 可以先操呢式先.

原帖由 ritawong 於 09-6-10 16:11 發表

我知道小朋友正在考試, 你一定很忙, 謝謝您在百忙中
仍然回覆我, 我比較緊張, 所以太多嘢問, 請多多原諒!
感激萬分, 另我有帮女兒報St.Paul的course, 及在外面
報橾水班, 其它只是學鋼琴. 謝謝! ...

謝謝您的提示, 因為囡囡沒有參加其它運動, 所以我
希望佢學好游水.
因為有朋友的朋友現在St.Paul讀F.3, 他說小朋友很忙,
而且很多Project做, 所以比較擔心, 始終女孩去同學家做
project都不是太方便. 謝謝!