用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 識講野.......後果..........
go

識講野.......後果..........

今日同亞仔等校車, 與一位A仔媽咪傾計, 我見佢個仔由最初唔出聲, 到而家好多野講又主動, 想請教下佢, 點知...
佢話而家識講重煩, 唔理咩野場合, 咩野人物, 總是說過不訂, 總是令佢好"監介" 真係寧願佢唔講野好過.....

你諗得太多喇...正面d諗下點做好囝囝好過喇...

至於亂講野,好多正常仔/女都會架喇...唔係咩叫童言無忌呀?!究竟見過正常小朋友未架?!

原帖由 owl_2046 於 09-6-3 21:30 發表
今日同亞仔等校車, 與一位A仔媽咪傾計, 我見佢個仔由最初唔出聲, 到而家好多野講又主動, 想請教下佢, 點知...
佢話而家識講重煩, 唔理咩野場合, 咩野人物, 總是說過不訂, 總是令佢好"監介" 真係寧願佢唔講野好過.... ...

回覆 2# owl_2046 的文章

亂講嘢係A仔的特性,因為他們唔了解別人的想法,和人的情感,只要做多些隨機教導,例如在現實生活與他研究別人的想法和面部表情的背後意思,亦可在情境故事中要他自己試下估下故事主角的感受,不要隨便比答案他,要小朋友自己多思考,他才會明白,當小朋友說尷尬說話時要馬上糾正及要他代入別人的感受去思考,慢慢地小朋友就會明白!

回覆 1# lui-lui 的文章

我上過一個ABA課程,班上都有一位爸爸好煩話每天帶個仔返學,他在mtr上都好大聲講野,全車廂人都望住佢地,令他好embrassed。他要不停想辦法,如要個仔飲水,等佢唔好講咁多野。不過仔細時,怕佢唔講野,到佢大又嫌佢多野講。正面去想,講野總好過唔講野。作為父母,我們係要不斷接受挑戰,找方法幫助孩子。

回覆 1# owl_2046 的文章

我仔仔兩歲九個月重先開始講野, 到四歲幾先識問野, 而家五歲真係好多野講, 但表達自己感受同埋對答重係差d, 由未識講野到而家, 我都係想佢講多d野, 第日可以表達自己, 同人溝通, 所以千其唔好覺得佢地講得多野而煩, 應該盡你既能力去幫佢

"寧願唔講好過講" 係果位A媽既意見, 而我都係想各位媽咪比D見解, 因我亞仔都只限於講2-3隻字, 不過我都係覺得開口好過唔講野既.