用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖心幼稚園 2009-2010入讀嘉諾撒聖心幼稚園UK班
樓主: candietweety
go

2009-2010入讀嘉諾撒聖心幼稚園UK班

正正媽,你好勁呀!咁都比你諗到!正正有冇開心返?

唉!亞女仲發夢佢今年又有獎添,都係要出年見!

原帖由 candietweety 於 09-6-17 07:36 發表
有當然有,我仲寫晒信俾校長,佢地又搵副校覆我,仲話30年前D學生攞嘅獎都仲響學校.....
正正知架,當然唔開心!

我過我地都有方法,好彩佢有個鬼馬亞媽,當我知道無mud希望攞番隻杯,本來諗俾出年離校前再爭取,但又驚如果 ...

Candie, 你真是"掂"呀,
不過, '正正' 這樣叨, 大把機會攞獎,
快D在家中放多個櫃 .

原帖由 yanyan04 於 2009/6/17 19:34 發表
正正媽,你好勁呀!咁都比你諗到!正正有冇開心返?

唉!亞女仲發夢佢今年又有獎添,都係要出年見!
Sandy(Jady)

醒目開學勳章

he he,我都係搏下,都係果句,問下唔得都唔會打我一身,個獎原來都幾CHEAP,只係$80,當送俾個囡LO

不過D小朋友練左咁耐,無得表演,真係唔抵
LKB am佢地本來表演 司馬光,
恩恩好似係老c
原帖由 jadysandy 於 09-6-17 21:19 發表
Candie, 你真是"掂"呀,
不過, '正正' 這樣叨, 大把機會攞獎,
快D在家中放多個櫃 .

yes ah, she is the little teacher, and she is a bit sad for not able to go to school.  she keeps saying she missed school very much!

actually, do we need to go back to pick up the summer homework?

原帖由 candietweety 於 09-6-17 23:21 發表
he he,我都係搏下,都係果句,問下唔得都唔會打我一身,個獎原來都幾CHEAP,只係$80,當送俾個囡LO

不過D小朋友練左咁耐,無得表演,真係唔抵
LKB am佢地本來表演 司馬光,
恩恩好似係老c  ...

醒目開學勳章

留意I PARENT啦,其實,我係想復課,學校點都乾淨過補習舍,同網吧,況且家陣流感會持續好耐,根本困唔住D學生,已經有獨留小孩在家,同亞媽帶埋番工小孩車禍喪生,停課死亡率暫時仲高過隻流感!LIFE MUST GO ON!我地係要教識佢地面對,唔係逃避!

我都讚成復課,學校雖然係好密集,但係比shopping mall同食市冇咁擠迫!而且,對於小孩子同老師同學say 個goodbye都好緊要!

不過我諗學校唔會take呢個 risk law!
原帖由 candietweety 於 09-6-20 08:14 發表
留意I PARENT啦,其實,我係想復課,學校點都乾淨過補習舍,同網吧,況且家陣流感會持續好耐,根本困唔住D學生,已經有獨留小孩在家,同亞媽帶埋番工小孩車禍喪生,停課死亡率暫時仲高過隻流感!LIFE MUST GO ON!我地係要教識 ...

記住上i parents,有關於功課資訊。

醒目開學勳章

無學番,個囡開始心散,今日做d低質素功課俾我,D野求其畫,掛住玩,我地番黎狂鬧,擦晒,重做,今晚無得玩親子遊戲,並警告有下次就寫手冊話俾羅老C知!

乜咁啱啊, 我昨日都有醒阿女.
我話不如scan左佢, email俾陳老師. 跟住佢就知衰.
And then
我就話減少quantity, 但不能再求其.

原帖由 candietweety 於 09-6-25 22:00 發表
無學番,個囡開始心散,今日做d低質素功課俾我,D野求其畫,掛住玩,我地番黎狂鬧,擦晒,重做,今晚無得玩親子遊戲,並警告有下次就寫手冊話俾羅老C知!

阿囡做功課quality都可以, 但就會問我點解要做功課

溫馨提示: 記得寄校車報名表給冠忠

to my surprise, YanYan's handwriting is improving!  I think she knows I will never let her play if she did not write it neatly!!

原帖由 mamummy 於 09-6-26 11:26 發表
阿囡做功課quality都可以, 但就會問我點解要做功課

溫馨提示: 記得寄校車報名表給冠忠

醒目開學勳章

交左校車表後記得打去CHK,
LK開學時,同車有個女仔,住我地樓上,今年係LKC,佢亞媽舊年有交表,但冠忠開左學話無佢名,無位俾佢,
頭1月要姐姐接送,跟住有一段時間無車去有車番,好彩後來TUN到個位佢有車搭!
我係停課前交番學校,今日打左去冠忠,CONFIRM佢收到!

謝謝提醒,明天打去先!

原帖由 candietweety 於 09-6-26 23:13 發表
交左校車表後記得打去CHK,
LK開學時,同車有個女仔,住我地樓上,今年係LKC,佢亞媽舊年有交表,但冠忠開左學話無佢名,無位俾佢,
頭1月要姐姐接送,跟住有一段時間無車去有車番,好彩後來TUN到個位佢有車搭!
我係停課前交番 ...

Can you ask Lucia to have positive effect on Kei Kei's work?

原帖由 yanyan04 於 09-6-26 22:06 發表
to my surprise, YanYan's handwriting is improving!  I think she knows I will never let her play if she did not write it neatly!!

醒目開學勳章

我都想小小鳥D字寫好D

不如下次叫佢一齊做功課呀?上次我叫表姐同佢一齊做,之後d字就寫得好好,我又不停讚佢,咁就越寫越好。但係唔知可以keep幾耐!

原帖由 chan_wingyee 於 09-6-26 23:32 發表
Can you ask Lucia to have positive effect on Kei Kei's work?

小一會選上午定下午校

各位UK家長,想問如果讀返聖心,你會幫囡囡選上午定下午,同埋有無特別原因,可在下表加上你的選擇

上午/原因
ysbebe/時間好用D

下午/原因

醒目開學勳章

上午/原因
candietweety/一樣,住唔同區,唔想博大抽獎

下午/原因

上午/原因
yanyan04 / 亞女下午一定恰眼,無得揀!

下午/原因 [/quote]

上午 :

jadysandy/ 婆婆湊佢, 返早上, 阿公和婆婆可以慢慢飲早茶, 買餸 ... 等.

原帖由 yanyan04 於 28-6-2009 17:22 發表
上午/原因
yanyan04 / 亞女下午一定恰眼,無得揀!

下午/原因
[/quote]
Sandy(Jady)