用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 比d意見,你揀邊間
go

比d意見,你揀邊間 [複製鏈接]

a校在家附近,15mins車程,全日制,3:30pm就放學果隻,5-days school,普通話教中文,但派位競爭大,入最最最心儀學校係1%,學校往績入其他band 1就60%up,學校附近環境幽靜。

b校要誇區,40mins車程,pm class,早上12nn要出門口,晚上7pm先到家門,sat仲要長短週,廣東話教中文,但入最最最心儀學校係15%,入其它band 1都係60%up,學校處於繁華鬧市。

6年校園生活我諗兩間都差不多,a校配套好,仲有普通話教學,但升中頭痕;b校配套差,廣東話教,但升中可以輕省d。

小朋友成績中上,自理能力高,但唔夠訓會eq低,發脾氣,pm class怕佢夜晚太攰,因為放學都7pm。另邊廂,我要返工,夜晚先可以跟功課,跟夜d都ok。

想穿頭都想唔掂,還望大家比多d意見,尤其是讀誇區既過來人,或者小朋友讀pm class既,我想聽下你地意見。

0    0    0    0

b 校是否軒尼斯官立小學, 我朋友的小朋友讀緊下午小四, 佢話上午班好過下午班的。

iwff

原帖由 somedo 於 09-6-3 10:51 發表
a校在家附近,15mins車程,全日制,3:30pm就放學果隻,5-days school,普通話教中文,但派位競爭大,入最最最心儀學校係1%,學校往績入其他band 1就60%up,學校附近環境幽靜。

b校要誇區,40mins車程,pm class,早上12nn要出門口,晚上7pm先 ...

醒目開學勳章 王國長老

ASSUME你有興趣聽關於軒官
軒官上下午係唔同校長的, 下午係傳統教學有精英班, 入到咪好lor, 入唔到聽講..........
我舊同事個仔而家上午小六, 之前考60幾左右(應該係一級啦), 老師都suggest佢揀band two穩陣d, 今次每科跌2分左右, 變左考90幾, 今次見老師, 老師話再咁攪要揀band three了

原帖由 iwff 於 09-6-3 11:24 發表
b 校是否軒尼斯官立小學, 我朋友的小朋友讀緊下午小四, 佢話上午班好過下午班的。

iwff

請問好在哪裡﹖
不如講埋你點睇a校定b校好呀﹖

原帖由 Charlotte_mom 於 09-6-3 11:33 發表
ASSUME你有興趣聽關於軒官  

thanks for sharing 你既說話技巧真係高
我都有興趣知道你點睇a校同b校,請分享。

我唔肯定小朋友一定入到精靈班,因為仲要睇埋對手,係咪﹖但我都有信心如果好好guide住佢,佢係有機會既(好似廢廢地)。咁你覺得我咁勞師動眾同佢入b校,又犧牲咁多好既配套,值唔值得博呢鋪呢﹖講真,a校都係傳統教學,都係要入精靈班先有野睇。我個人幾buy傳統,個仔亦受得呢套。

有冇人比d意見我呢﹖
‹ 上一主題|下一主題