用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖方濟各英文小學 09-10年度 SFA 小一家長交流區
樓主: CCW
go

09-10年度 SFA 小一家長交流區 [複製鏈接]

哈, 我個女話普通話、英文班都上得好開心。寫字班佢都冇話悶喎, 所以我覺得這預備班幾好

原帖由 idachan 於 09-8-10 21:35 發表
今日我囡囡只是上英文班,purple班,她上完出來,佢話唔好玩好悶,原來上小學是咁悶架,真好憐,你地有無同感呀!
英文回來有功課做,她說今天不可以講中文只可以講英文,老師講如果講中文的人是外星人,所以我囡囡話有小朋友 ...

Too much writing homework even for an adult!

My son didn't mention any writing competition.  Perhaps he didn't pay attention to the teacher's words.

原帖由 winsonleung 於 09-8-10 23:06 發表

My daugter said that her class need to handle over the chinese writing papers on Thuresday for writing competition. How about your class?

咁"橋"兩課都係同一班? 哈哈~~

我女話老師遲D先講幾時比賽喎, 琴日佢話雷老師講寫得多會有書"簽"送, 儲到10張書"簽"就有禮物, 所以佢都好俾心機寫左4版字, 不過原來有個同學仔寫左十幾版, 拎左書"簽" LU~~個小朋友好厲害~~btw, 阿女寫字有75分~~都唔知高定低分????

佢仲話有時D同學仔寫得唔好雷老師會鬧, 好惡下架, 不過咁都好, 阿女以前話唔聽, D字成日掂線出界, 依家上左一堂就知衰, 佢話老師講上下左右都要留D位, 老師講一句好過我講一百句。
不過我唔係幾明, 雷老師係咪會o向幾個課室巡黎巡去咁教呢? 因為佢應該唔止一班"格"~~
阿女話佢上完英文堂, 唔洗轉課室, 隔一陣就上埋寫字架喎~~

我女英文是green班, 普通話是1a呀,

我個小朋友英文班係GREEN, 佢話上堂有些悶, 因為老師教的內容在K3時已學了.  好彩佢仲未話唔想返.  因為朝早佢唔願起身 .  不過, 今日見佢上堂D功課真係有點悶.  就係將'I'字填囇入D空位裡面就可以.

Hi, 金金@2003  &  CCW

My daughter is in 1D for Saturday Mandarin Class and in Orange (1B Classroom) for English and Chinese Calligraphy Class.

Cheers
ejwong

ejwong

又會咁"喬"同一班, 吾知幾時先知小一分班結果呢

原帖由 ejwong 於 09-8-13 23:49 發表
Hi, 金金@2003  &  CCW

My daughter is in 1D for Saturday Mandarin Class and in Orange (1B Classroom) for English and Chinese Calligraphy Class.

Cheers
ejwong

Hello!
各位家長,我細仔今年入讀P1,哥哥就去年插班升讀P2,因為在一般津校完成P1再在SFA讀P2,在可以比較的情况下,一年過去都覺得幾好,哥哥就讀那班的老師都好和藹可親,平時有問題打電話去找科目老師,佢地都好樂意回答,所以往後有唔明白的地方都可以問架!當然係比較急切的事情啦!
至於P1分班,聽講22/8 家長會會知道。
原帖由 金金@2003 於 09-8-17 14:11 發表
ejwong

又會咁"喬"同一班, 吾知幾時先知小一分班結果呢

yinsinmama, 你好呀, 你大仔升3年級?
麻煩你幫吓我解答以下問題, 唔該曬!

i)請問小一要唔要買粉彩上視藝堂?
ii) 除咗學費, 仲要唔要交
1) 冷氣$$
2) 堂費
3) 簿費
iii)夏天係咪可以穿外套, 是乜嘢色的?
iv)冬天可唔可以穿羽絨? 要乜嘢色的?
v)可唔可以用拖轆書包?
vi)除咗鉛筆, eraser之外, 有冇文具要帶
vii)係咪食反要帶枱墊, 要唔要每日帶返屋企洗?

原帖由 yinsinmama 於 09-8-17 14:54 發表
Hello!
各位家長,我細仔今年入讀P1,哥哥就去年插班升讀P2,因為在一般津校完成P1再在SFA讀P2,在可以比較的情况下,一年過去都覺得幾好,哥哥就讀那班的老師都好和藹可親,平時有問題打電話去找科目老師,佢地都好樂意回答,所以往後 ...

Hi, 大家交流下啦!
)請問小一要唔要買粉彩上視藝堂?  要,不要買臘筆
ii) 除咗學費, 仲要唔要交
1) 冷氣$$   P2 全年無要求俾過喎!
2) 堂費  ?堂費??無
3) 簿費  要,合理, 間間小學都要交
iii)夏天係咪可以穿外套, 是乜嘢色的?  白色
iv)冬天可唔可以穿羽絨? 要乜嘢色的?  不可以, 穿校服棉褸已足夠
v)可唔可以用拖轆書包? 這個就唔太肯定,上落樓梯會唔會唔方便呢? 不過P1全部課室在地下, 如果只用一年??
vi)除咗鉛筆, eraser之外, 有冇文具要帶  睇各人需要啦, 我就幫佢地準備鉛筆鉋或5支鉛筆以上以防萬一!
vii)係咪食反要帶枱墊, 要唔要每日帶返屋企洗? 當然要每日洗啦! 全套餐具都要洗免有異味!!

希望幫到你啦

Sorry !  補充文具 - 還要帶ruler

My daughter also in Green (Eng) and 1A (Putonghua).  Hopefully, we can meet each other too.. may be they are friends already. hahaha..

I find it hard to wait for them outside the school during their learning period.  Especially Saturday (3 hours),,, a long period to wait for them..

May be WE the parents could get together for breakfast.. this may be a good idea... if you are interested,.. please PM me...

原帖由 ISABELSIN 於 09-8-11 23:32 發表
我女英文是green班, 普通話是1a呀,

和我小女同班呀, haha

原帖由 Monghar 於 09-8-17 22:21 發表
My daughter also in Green (Eng) and 1A (Putonghua).  Hopefully, we can meet each other too.. may be they are friends already. hahaha..

I find it hard to wait for them outside the school during their  ...

回覆 4# yinsinmama 的文章

我想問枱墊是否膠可摺的那種
夏天是穿白色外套
冬天穿什麼色
在校吃午飯驚不驚吃到污糟邋遢因白色衫

我想問枱墊是否膠可摺的那種    什麽物料都OK, 剪包書膠都得
夏天是穿白色外套
冬天穿什麼色   寶藍色(可自由在外購買)
在校吃午飯驚不驚吃到污糟邋遢因白色衫   這...要看小朋友自己啦! 要開始自己搞掂, 如厠都係!

其實小一生活初初會有D亂, 好快佢地就會上到手, 做家長要開始放手..

hi,

我想知道食lunch時大約的情況:

1. 學校有沒有lunch供應? 那一間供應商? 質素如何?
2. 如果打算拿lunch給小朋友會是怎樣安排?
3. 午飯時有沒有家長義工協助小一學生? 老師會否看看小朋友吃了多少? 因為知道有些小學是要小朋友最少食到一半.

謝謝

唔該曬
原帖由 yinsinmama 於 09-8-18 18:25 發表
我想問枱墊是否膠可摺的那種    什麽物料都OK, 剪包書膠都得
夏天是穿白色外套
冬天穿什麼色   寶藍色(可自由在外購買)
在校吃午飯驚不驚吃到污糟邋遢因白色衫   這...要看小朋友自己啦! 要開始自己搞掂, 如厠都係!
...

1. 學校有沒有lunch供應? 那一間供應商? 質素如何?  供應商唔知今年有沒有變? 阿仔話OK喎! 佢一向食野都無所謂, 點左唔好食佢返家講/或我問今日好唔好食, 唔好下個月就唔揀囉! 每月訂一次.
2. 如果打算拿lunch給小朋友會是怎樣安排? 不太清楚, 等學校再告知都未遲.  放心!
3. 午飯時有沒有家長義工協助小一學生? 老師會否看看小朋友吃了多少? 因為知道有些小學是要小朋友最少食到一半.    以我所知(從阿仔口述)沒有家長義工, 有老師有高年級學生幫忙, 有姨姨但唔知係唔係供應商派來, 會叫小朋友食多D等..不在班房食...不太詳細因大仔不喜歡講太多給我聽...常說唔知..無留意...激死..

為什麼我去買校務公司買的是短袖藍色背心,而不是白色呢?  

另外,想問一下P2至P6工作家長,放學後小朋友做功課情形?
雖然他從 kentville Kindergarten 來,但因我小朋友不會主動要完成功課,玩第一,我很担心做功課量太多,而影響大家關係?是否去補習社做會比較好??去學校附近的,還是在屋
企附近的好呢?一般要多少時間可完成?P1要否上網做功課?小朋友放學後要不要午睡呢?請指教,謝謝!
e-mail address change to : [email protected]

唔該囇你呀!
原帖由 yinsinmama 於 09-8-19 23:06 發表
1. 學校有沒有lunch供應? 那一間供應商? 質素如何?  供應商唔知今年有沒有變? 阿仔話OK喎! 佢一向食野都無所謂, 點左唔好食佢返家講/或我問今日好唔好食, 唔好下個月就唔揀囉! 每月訂一次.
2. 如果打算拿lunch給小朋 ...
‹ 上一主題|下一主題