用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖方濟各英文小學 09-10年度 SFA 小一家長交流區
樓主: CCW
go

09-10年度 SFA 小一家長交流區

對sfa個人感想及有小一書出售

本人仔仔現時升小二, 現有小一書出售, 有意請電郵[email protected]

我是過來人, sfa的課程是好深, 仔女是否追得上及是否表示已懂所有所教的就是見仁見智, 但當選擇了sfa後就要有心理準備要跟到好足仔女所學的, 但如你的仔女是自律溫習就不用煩了。
:idea:

剛接到SFA学校电話, 必須要這幾天交回学費自動受權書

沒有收到SFA電話, 是否要交?另暑假班是否穿便服?

原帖由 ISABELSIN 於 09-7-28 13:37 發表
剛接到SFA学校电話, 必須要這幾天交回学費自動受權書

他說一定要七月低前交, 要我這幾天交回, 另暑假班是穿便服

原帖由 chrwan 於 09-7-28 14:00 發表
沒有收到SFA電話, 是否要交?另暑假班是否穿便服?

我25/7寄出咗啦!

各位家長,暑期班見!

我昨天都交咗, 仲去埋聖堂收預備班退款

各位家長, 請記住今個星期六要返普通話班呀! 到時見啦!

請問你地知唔知這個班會否教拼音呢?

會教拼音架~~

咁就好喇!

[quote]原帖由 CCW 於 09-8-4 18:46 發表
會教拼音架

三個小時都幾長, 真的不知道會教什麼

今天的普通話班小女話好開心

so did my daughter.

我仔仔話坐了3個幾鐘好攰喎!他說沒有遊戲玩, 老師又冇問問題比佢地答, 所以佢一上完堂出來, 個樣就好似好悶咁, 可能佢嫌只係得老師講, 佢地冇得講唔夠互動啦! 但佢話最好的環節就係講故事, 我問他識唔識聽普通話講故事, 他說他只是睇字幕, 真攪笑!

我女就上個星期上普通話同今日上英文都話開心, 但就唔鐘意上寫字班, 因為要寫好多中文字, 佢最唔like o既~~
我女普通話係1D, 英文同寫字都係1B, 有無同學仔一樣呢?

我仔仔唔係這兩班架。

仔仔果3版英文在堂上都做唔晒, 漏空左好多, 要回家做! 因他寫字太慢了!

書法班要做咩功課呀? 仔仔話唔洗做喎!

普通話仔仔都話唔洗做, 你們的小朋友是否都是這樣說呢?

書法係無功課(唔知阿女有無講錯架下~~), 自已寫到去邊就邊喎, 寫錯唔俾用擦膠擦架, 要自己O向個字側邊打個X,
普通話功課係要O向"貪心的小狗"到填色~~
唔同班唔知會唔會一樣呢??

今日我囡囡只是上英文班,purple班,她上完出來,佢話唔好玩好悶,原來上小學是咁悶架,真好憐,你地有無同感呀!
英文回來有功課做,她說今天不可以講中文只可以講英文,老師講如果講中文的人是外星人,所以我囡囡話有小朋友同佢講中文,但佢唔彩佢..哈哈因為佢唔想做外星人呀!

A lot of writing homework!!!!!!!!!!

原帖由 wynma 於 09-8-10 17:06 發表
我仔仔唔係這兩班架。

仔仔果3版英文在堂上都做唔晒, 漏空左好多, 要回家做! 因他寫字太慢了!

書法班要做咩功課呀? 仔仔話唔洗做喎!

普通話仔仔都話唔洗做, 你們的小朋友是否都是這樣說呢? ...

My daugter said that her class need to handle over the chinese writing papers on Thuresday for writing competition. How about your class?

我個女上普通話同英文都係同你個女一班[
quote]原帖由 CCW 於 09-8-10 13:31 發表
我女就上個星期上普通話同今日上英文都話開心, 但就唔鐘意上寫字班, 因為要寫好多中文字, 佢最唔like o既~~
我女普通話係1D, 英文同寫字都係1B, 有無同學仔一樣呢? ... [/quote]

我個女又係咁講, 話寫得多比賽, 不過佢尋晚玩到十點先話有功課, 好夜先做, 比佢激死

原帖由 winsonleung 於 09-8-10 23:06 發表

My daugter said that her class need to handle over the chinese writing papers on Thuresday for writing competition. How about your class?